Spicy McHaggins Jig

Dropkick Murphys

 • Dropkick Murphys is een Amerikaanse Rockgroep uit Zuid-Boston (Massachusetts) wier muziek een combinatie is van Ierse folk en zwaardere punkmuziek. De groepsleden komen uit een Iers-katholieke arbeidersbuurt. Ze zijn in 1995 begonnen in de kelder van een kapperszaak van een vriend en daar hebben ze geëxperimenteerd met het mixen van punk, Ierse folk, rock en hardcore tot een unieke stijl. Hun muziek is geïnspireerd door groepen als Stiff Little Fingers, The Pogues, AC/DC (een van de eerste groepen die doedelzakken met rock mixten), The Clash, The Misfits en Motörhead. Tevens is de groep beïnvloed door de Amerikaanse folksinger Woody Guthrie, wiens nummers zij hebben gezongen. De groepsnaam is een verwijzing naar een plaatselijk ontwenningscentrum.

  Na een aantal EP's te hebben uitgebracht, kwam in 1998 het eerste echte album genaamd 'Do or Die'. In 1998 verliet de zanger Mike McColgan de band, waar de leadzanger Al Barr voor in de plaats kwam. In 1999 brachten ze de CD 'The Gang's All Here' uit en in 2001 het album 'Sing Loud, Sing Proud!'. Al snel werd de band een groot succes en toerde de gehele wereld over. Er waren in de band ook nog wat persoonsverwisselingen, zo kreeg de Dropkick Murphys onder andere een nieuwe gitarist. Het volgende album kwam uit in 2003 en kreeg de naam 'Blackout'. Dit is het album waar de Murphys het grootste succes mee hebben behaald. Ze scoorden een radio-hit met het nummer 'Walk Away' en ook het nummer 'Fields of Athenry' deed het goed. Op het album staat ook het nummer 'The Dirty Glass' met de zangeres Stephanie Dougherty. Dezelfde tijd werkte de band aan de Boston Red Sox (honkbalteam uit Boston) themasong 'Tessie'. Ze hebben het aangepast en uitgebracht en deze werd in het stadion bij wedstrijden gedraaid. In dat jaar (2004) wonnen de Red Sox voor het eerst in 86 jaar de titel. Het vijfde album 'The Warrior's Code' kwam uit in 2005, met als bonustrack het nummer 'Tessie'. Het zesde (en tot nu toe laatste) album van de band "The Meanest Of Times" kwam uit in september 2007. Op dit album stond het nummer The State of the Massachusetts wat het intronummer voor het programma Nitro Circus is geworden. In januari 2008 kondigde gitarist Marc Orrell aan uit de band te stappen omdat hij muzikaal gezien een andere kant op wil. Tim Brennan heeft daarop zijn positie als leadgitarist overgenomen en Jeff DaRosa op zijn beurt weer de taken van Brennan. Op 16 maart 2010 kwam het tweede livealbum van de band uit, genaamd Live on Lansdowne, Boston MA. Hierbij zat ook de eerste live-DVD van de band.

  Huidige bezetting

  • Al Barr - zang (1998–heden)
  • Ken Casey - basgitaar en zang (1996–heden)
  • Matt Kelly - drums, bodhrán en zang (1997–heden)
  • James Lynch - gitaar en zang (2001–heden)
  • Scruffy Wallace - doedelzak en tinwhistle (2001–heden)
  • Tim Brennan - gitaar, accordeon en zang (2001–heden)
  • Jeff DaRosa - akoestische gitaar, banjo, bouzouki, keyboard, mandoline, fluit, orgel en zang (2008–heden)

  Discografie

  Dvd's

  • On the road (LIVE) (2004)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.