Keziah Jones

  • Keziah Jones is de artiestennaam van Olufemi Sanyaolu (Lagos (Nigeria), 10 januari 1968), een gitarist en zanger, die een mengeling van funk en soul, met bluesinvloeden speelt.

    Biografie

    Geboren in het Nigeriaanse Lagos, in een welgestelde Yoruba-familie, werd Olufemi op zijn achtste naar Engeland gestuurd om daar naar school te gaan. Op de middelbare school leerde hij er zichzelf pianospelen. Direct na school speelde Olufemi gitaar als straatmuzikant in Londen, en kon al snel met een bassist en drummer in de Londense clubs terecht. Hij verhuisde later naar Parijs, en werd daar in 1991 ontdekt terwijl hij in de metrogangen speelde. Keziah heeft een opmerkelijke stijl van gitaarspelen, waarbij hij de snaren kan slappen als ook bassisten dat doen. Zijn recentste album dateert van half november 2013 en is getiteld Captain Rugged.

    Discografie

    • 1991 Blufunk Is A Fact (Delabel)
    • 1995 African Space Craft
    • 1999 Liquid Sunshine (Virgin)
    • 2003 Black Orpheus
    • 2004 Rhythm Is Love (opnieuw uitgebracht als Best of Keziah Jones, 2007)
    • 2008 Nigerian Wood
    • 2013 Captain Rugged
    • 1992 Rhythm is love
    • 1993 Where's Life
    • 1993 Live (E.P.)
    • 1995 Million Miles from Home
    • 1995 If You Know
    • 2008 My Kinda Girl
    • 2009 Long Distance Love ft. Nneka

    Hitlijstvermeldingen

    Het album Nigerian Wood stond vier weken in de US Billboard European Albums-lijst. Het heeft 43 weken in de Franse S.N.E.P.-hitlijst gestaan, en kwam daar tot nummer 4. Black Orpheus stond er 63 weken in, en kwam tot nummer 13. Blufunk en Liquid Sunshine hebben er een en vijf weken in gestaan. De single Rhythm is Love heeft in Frankrijk zeven weken in de lijsten gestaan.

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.