RBD

 • RBD was een populaire Mexicaanse Latin Grammy Award-genomineerde popband, voortgekomen uit de telenovela genaamd Rebelde. De band voerde als logo een schild. De band heeft bewezen populair te zijn door in twee jaar tijd meer dan 57 miljoen albums in Noord- en Zuid-Amerika verkocht, met de laatste twee albums Celestial en Rebels niet meegeteld. het succes in Noord- en Zuid-Amerika gaan RBD naar Spanje, waar over een periode van één jaar al hun albums zijn uitgebracht. In maart 2009 ging de groep uit elkaar.

  Biografie

  RBD kwam voor het eerst in beeld toen ze in oktober 2004 hun debuutsingle "Rebelde" uitbrachten in Mexico. Het nummer stond twee maanden op nummer 1 in Mexico, waarna een debuutalbum van dezelfde naam uitkwam in december 2004. Na een tijd werd het album diamant in Mexico, wat betekende dat het meer dan 500,000 exemplaren had verkocht. Ze probeerden ook het succes in de Verenigde Staten te herhalen en dat is hun nog gelukt ook. Rebelde stond meer dan 60 weken in Billboard's 'Top 50 Latin Albums' en behaalde de nummer 2 positie, vergezeld met een dubbele platina plaat (voor een Spaanse album is dat 400,000 kopieën) in de VS. Andere singles van het album waren "Solo Quédate en Silencio", de ballad "Sálvame" en "Un Poco de Tu Amor". Deze waren stuk voor stuk succesvol in Mexico en de VS.

  In midden-2005 begint de band met het opnemen van een Portugese versie van hun debuutalbum, Rebelde (Edição Brasil), bestemd voor de Braziliaanse fans, dat uitkomt in november 2005. Beide versies van het album kwamen in Brazilië op nummer 1 terecht, waarmee RBD gelijk een record vestigde door met beide albums in verschillende talen tegelijkertijd in de top tien te staan. Samen verkochten beide albums in Brazilië meer dan 600,000 exemplaren, wat hun een diamanten plaat opleverde. Wereldwijd zijn er van het album zeker meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht, mogelijk zelfs 3. In juli van hetzelfde jaar kwam de bang met een live CD/DVD, genaamd Tour Generación RBD en Vivo, dat een opgenomen concert in het Palacio de los Deportes in Mexico-stad bevatte. Drie maanden later, in oktober 2005, kwam al de tweede studioalbum. Fans verbaasde het hoe snel RBD al kwam met een tweede studioalbum terwijl de band toen nog druk bezig was met het opnemen van de telenovela en toeren. Nuestro Amor is de titel van het album dat in Mexico op de eerste dag van uitgave al meer dan 127,000 exemplaren en in de eerste week 160,000 ex. had verkocht. De gelijknamige single werd plaatselijk alweer het vierde nummer 1 hit voor RBD. Ook dit album werd een groot succes in Brazilië, Mexico en de VS en ook hiervan werden er wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren van verkocht. En ook van dit album werd voor Brazilië een speciaal Portugese versie opgenomen. Nosso Amor Rebelde (Edição Brasil) verscheen in mei 2006.

  De opeenvolgende jaar 2006 bracht ook geen rust voor de band. De tragedie begon al vroeg wanneer een 38-jarige vrouw samen met haar 11-jarige en 13-jarige kinderen vertrappeld worden tijdens een handtekeningsessie in São Paulo in Brazilië, samen met 42 andere gewonden. Niet lang erna, in april, komt hun tweede live CD/DVD uit, genaamd Live in Hollywood. De album en DVD bevatten akoestische uitvoeringen van nummers van hun vorige studioalbums, opgenomen op 7 januari in de Palacio de los Deportes in Los Angeles. In juni 2006 eindigt Rebelde, na 440 afleveringen verdeeld over drie seizoenen. Hierna bracht RBD het nieuws naar buiten dat ze werkten aan twee nieuwe albums, een nieuwe Spaanse en hun eerste Engelstalige album. Celestial, de nieuwe Spaanstalige album, komt uit op 21 november van hetzelfde jaar. Ook voor Brazilië is er weer een Portugese versie opgenomen, deze werd wel sneller uitgebracht dan alle andere Portugese versies, namelijk 2 weken na de originele album uitkwam. Het album komt nieuw binnen op nummer 15 in de Billboard 200, hun eerste album dat de top 20 positie bereikt. Het album verkocht in vier dagen (door de uitgave op een vrijdag had het album geen volle week) meer dan 137,000 in de Verenigde Staten. Critici kwamen tot de conclusie dat het album de top 10 binnen was was gedrongen als het drie dagen eerder uitgebracht was. Met "Ser o Parecer" ("Zijn of Lijken Op") als eerste single stond het album 9 weken op nummer 1 in de Top Latin Albums hitlijst van Amerika. Het album kwam op nummer 1 in vele verschillende Latijns-Amerikaanse landen, ironisch genoeg niet in Mexico en óók niet in Brazilië, waar het de nummer 2 en 3 posities behaalden.

  Nog meer ironie realiseert de band wanneer hun eerste Engelstalige album Rebels lager binnenkomt dan de Spaanse Celestial en nog slechter verkoopt dan de Spaanse plaat. Rebels, het album met Engelse versies van 6 tracks van de vorige albums, gecombineerd met 6 nieuw gezongen liedjes, komt binnen op nummer 40 in de VS met 'slechts' 94,000 verkochte exemplaren in de eerste week. Geleid door eerste single en ballad "Tu Amor" ("Jouw Liefde"), wat hun eerste nummer wordt dat de Billboard Hot 100 binnendringt, is het album reuzepopulair in Brazilië, totaal tegen de verwachtingen van de band die het album er schaars gepromoot hebben. Rebels staat drie weken op nummer 1 en "Tu Amor" komt op z'n hoogst op nummer 6 in Brazilië.

  2006 bracht de band ook een Latin Grammy Award-nominatie op in de categorie 'Beste pop-album van een duo of groep' voor Nuestro Amor. Het jaar eindigt met het nieuws dat de band een nieuwe sitcom gaat filmen. In maart 2007 waren de eerste afleveringen van RBD: La Familia te zien. De band heeft ook bekendgemaakt dat het allemaal fictie is en dat niets berust op de waarheid. Maart is dezelfde maand waarin groeplid Christian Chávez uit de kast komt, nadat er foto's op het web verschenen waren dat hij getrouwd is geraakt met een man in Canada. Óók in maart begon RBD hun eerste wereldtour, waarbij ze concerten geven in Zuid- en Noord-Amerika, delen van Europa (meeste in Spanje), en in Japan, waar ook in maart een speciale versie van Rebels uitgekomen is.

  Op 1 mei begon Sálvame, een organisatie opgericht door RBD dat dakloze jongeren aan een onderkomen en educatie helpt, te opereren in Mexico.

  Discografie

  Albums

  • Rebelde (2004)
  • Tour Generacion en Vivo (2005)
  • Nuestro Amor (2005)
  • Live in Hollywood (2006)
  • Celestial (2006)
  • Rebels (2006)
  • RBD: La Familia (2007)
  • Tour Celestial 2007: Hecho en España (2007)
  • Empezar desde Cero (2007)
  • Para Olvidarte de Mi (2009)

  Externe links

  Bronnen/noten/referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing