Melody Gardot

 • Melody Gardot (New Jersey, 2 februari 1985) is een muzikante, componiste en zangeres uit de Verenigde Staten (Philadelphia, Pennsylvania). Op negentienjarige leeftijd belandde ze na een verkeersongeluk in het ziekenhuis. Als gevolg van de muziektherapie die ze daarvoor moest doen, ontwikkelde ze zich als zangeres. Gardot werd vooral beïnvloed door blues- en jazzartiesten, maar ook door pop- en klassieke muziek.

  Levensloop en carrière

  Gardot belandde op haar negentiende jaar in het ziekenhuis, nadat ze op haar fiets was aangereden door een auto. Ze heeft tot op heden last van de gevolgen van dat ongeluk. Na haar ongeluk stimuleerde een arts haar om met muziek aan de slag te gaan als therapie. Voor het ongeluk speelde ze piano, maar omdat ze niet kon zitten kon ze daar niet mee verder. Ze leerde gitaar spelen, liggend op haar rug.

  De liedjes die ze in die periode componeerde, leidden tot een eerste EP, Some Lessons - The Bedroom Sessions. Ook haar eerste album, geheel zelfgeschreven, werd in 2006 onafhankelijk uitgebracht en in 2008 vervolgens door Verve opnieuw.

  Voor haar derde album werkte ze samen met Larry Klein, de producer die eerder werkte met Joni Mitchell. Voor dit album, My One And Only Thrill, schreef ze het grootste deel van de liedjes. Voor de arrangementen werkte ze samen met Vince Mendoza, aan wie ze via Larry Klein werd gekoppeld.

  Gardot speelde zowel in 2008, 2009 als in 2012 op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Ook later 2012 staan er nog optredens in Nederland op het programma.

  Muziek en invloeden

  Melody Gardot kwam al op jonge leeftijd met jazz in aanraking, toen ze klassieke muziek wilde gaan studeren. Omdat haar leraar merkte dat ze de juiste extra noten ging toevoegen aan de muziek van klassieke componisten. Pas daarna ging ze zelf naar jazz luisteren. Melody Gardot kan zelf niet aangeven door wie ze allemaal beïnvloed is, maar het begon met Duke Ellington. Ze geeft niet zozeer om grote namen, maar zocht muzikanten die uitdrukking bezitten. Zelf legt ze dat als volgt uit: "Als een muzikant heb je de verantwoordelijkheid om het publiek te leiden, om de lucht te beheersen. Wat we met de tijd en wat we met de ruimte doen is onze keuze. Je hebt een missie of een idee."

  Discografie

  Singles

  Externe links

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.