Rubén Blades y Son del Solar

 • Rubén Blades Bellido de Luna (16 juli 1948, Panama-Stad) is een Panamees zanger, songschrijver, acteur en activist in de genres salsa en latin jazz. Hij maakt naar eigen zeggen dansmuziek voor intellectuelen en is vooral in Spaanstalige landen populair.

  Biografie

  Blades (Spaanse uitspraak 'bla-des, maar officieel bleeds) is van Cubaans-Colombiaanse afkomst; zijn broer Robert werd ook salsazanger maar is tegenwoordig producer, terwijl zijn 'Amerikaanse' zus Melanie zich als singer-songwriter profileert. Al op jonge leeftijd zong Blades in diverse bands en na zijn rechtenstudie te hebben voltooid verhuisde hij in 1974 naar New York waar hij vanuit de postkamer van het Fania-label songs schreef voor zijn solocarriere. Uiteindelijk werd Blades zanger bij de Fania All-Stars, schreef hij voor Hector Lavoe het nummer El Cantante (vernoemd naar diens bijnaam) en maakte hij met de eveneens politiek bewuste trombonist Willie Colon het album Metiendo Mano. Deze samenwerking kreeg in 1978 een vervolg op Siembra dat de bestverkochte Fania-plaat werd en tegenwoordig een klassieke status heeft. Daarna wilde Blades weg bij Fania, maar hij moest zijn contract uitdienen; tot 1982 verschenen nog Maestra Vida en de met Colon gemaakte duo-albums Canciones del Solar de los Aburridos en The Last Fight. Die laatste was de soundtrack voor de gelijknamige film waarin Blades een zingende bokser speelde die het opnam tegen de wereldkampioen zwaargewicht.

  Met zijn vertrek bij Fania kwam er ook een einde aan de samenwerking met Colon terwijl de hoogtijdagen van de salsa inmiddels voorbij waren. Beide heren sloegen nieuwe muzikale nieuwe wegen in; waar Colon op de salsa romantica was ingehaakt koos Blades voor rock-invloeden. Dit was ook terug te zien in de film Crossover Dreams waarin hij een salsazanger speelde die met alle middelen de popmarkt probeerde te veroveren. Blades zong mee op Bitter Fruit van Little Steven door wie hij ook werd gevraagd voor het anti-apartheidslied Sun City. In 1988 verscheen het Engelstalige album Nothing But the Truth waarvoor o.a. Sting, Elvis Costello en Lou Reed de songs leverden. Dit popalbum werd door de pers neergesabeld, maar Blades sloeg terug met de uitspraak "Ik laat me niet beperken door m'n uiterlijk of afkomst; muziek is universeel en ik heb altijd al iets willen doen met Engelstalige muziek omdat het me meer mogelijkheden biedt dan Afro-Cubaanse ritmes".

  Toch keerde hij in de jaren 90 (deeltijds) terug naar de salsa en deed hij een gooi naar het Panamese presidentschap; het leverde hem slechts 18% van de stemmen op. Daarna werkte hij weer samen met Willie Colon op het album Tras La Tormenta dat begin 1995 werd uitgebracht. In 1998 gaven ze een benefietconcert in Venezuela, en in 2003 vierden ze het zilveren jubileum van Siembra. Tussen 2004 en 2009 zette Blades zijn zangcarrière op een laag pitje voor een baan als minister van toerisme in Panama. In 2011 werd hij onderscheiden voor zijn liefdadigheidswerk. In 2012 trad Blades weer op met de herenigde Fania All-Stars.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.