Simple Minds

 • Simple Minds is een Schotse newwavepopgroep die in de jaren 80 van de 20e eeuw zijn hoogtijdagen vierde. De band heeft vooral bekendheid vergaard door de wereldwijde nummer 1-hit Don't You (Forget About Me).

  Geschiedenis

  De groep Simple Minds werd in 1977, aanvankelijk onder de naam Johnnie & the Self-Abusers, opgericht door Charlie Burchill, Jim Kerr, Brian McGee en Tony Donald. Hun vroege muziek, met o.a. invloeden van David Bowie en Magazine, vond erkenning binnen de newwavestroming. De eerste singles werden echter geen succes. De groep schoof op in de richting van de commerciële popmuziek.

  Inmiddels versterkt met Mel Gaynor als drummer bracht de groep vanaf 1982 gemakkelijker in het gehoor liggende albums uit. Deze albums leverden de groep een paar kleine hitjes op, waarvan Promised you a miracle ook in Nederland een hit werd. Hun grote doorbraak kwam met het nummer Don't you (Forget about me) uit 1985. Met dit nummer had de groep in veel landen een nummer 1-hit, waaronder Nederland. Dit nummer werd geschreven als soundtrack voor de Amerikaanse film The Breakfast Club. Het nummer werd ook een nummer 1-hit in de Verenigde Staten, tot op heden de enige grote hit die de band daar had.

  Kort na deze grote hit stapte bassist Derek Forbes uit de band. Andere top 10-hits uit die tijd zijn Alive and Kicking, Sanctify Yourself en All The Things She Said. In 1988 organiseerde de band samen met Jerry Dammers van The Specials het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute Concert in het Londense Wembley Stadion. Voor deze gelegenheid werd het nummer Mandela Day uitgebracht dat eveneens een hit werd. Eind jaren tachtig had de groep een tweede nummer 1-hit in Nederland met het nummer Belfast Child (1989). In 1983 gaf Jim Kerr samen met de rockgroep U2 een optreden op het Belgische muziekfestival Rock Werchter.

  Na de jaren tachtig werd het rustiger rond Simple Minds. Dat kwam onder meer doordat toetsenist Michael MacNeil de band had verlaten. De band had nog hits met Let there be love (1991, Real Life) en She's a river (1995, Good News From The Next World). Nadat Virgin het vertrouwen in Simple Minds had opgezegd, bracht de band in 1998 het album Neapolis uit, waarbij werd getracht terug te gaan naar de roots, zoals men die op New Gold Dream had kunnen horen. Voor dit album werd bassist Derek Forbes teruggevraagd, omdat ze de vaardigheden nodig hadden van de originele bassist. Forbes had echter geen interesse wederom als vast bandlid aan te treden.

  Nieuwe bezetting

  In 2002 keerde de band terug met onder andere hun vaste drummer Mel Gaynor (1982-1991) met het fris klinkende album Cry. In het voorjaar van 2005 werkte Simple Minds in de Wisseloord Studio's aan een opvolger van dit album. De cd Black & White 050505 verscheen op 12 september. 'Home' was de eerste single. In september 2005 was Simple Minds voor een promotie-optreden in Paradiso te Amsterdam. In 2006 toerde Simple Minds door Europa en werden ook Australië en Nieuw-Zeeland aangedaan.

  Momenteel bestaat Simple Minds uit: Jim Kerr: zang (1978-heden), Charlie Burchill: gitaar (1978-heden), Mel Gaynor: drums (1982-1991; 1997-1998; 2002-heden), Ged Grimes: basgitaar (2010-heden) en Andy Gillespie: toetsen (2002-2005; 2007-heden)

  Op 25 mei 2009 kwam het 15e studioalbum Grafitti Soul uit, met een deluxe-editie. Het nieuwe album betekende ook een nieuwe wereldtournee. Het eerste nummer van het album dat werd uitgebracht is Rockets. In Duitsland werd er onder lichte druk van de platenmaatschappij aldaar voor gekozen om Stars will lead the way als eerste single te gebruiken.

  Op 15 augustus 2009 waren Simple Minds de afsluitende act van het festival Pinkpop Classic in Landgraaf. In 2010 bracht Jim Kerr zijn eerste soloalbum uit. Onder de naam 'lostboyAKA' maakte hij een album dat dezelfde titel droeg.

  In februari 2012 verscheen de verzamelbox X5 met de eerste vijf albums volledig geremasterd en met het nodige bonusmateriaal. In de eerste maanden van 2012 volgde de 'intieme' tournee "5X5 Live". Van de eerste vijf albums werden elk vijf nummers live ten gehore gebracht. Van verschillende optredens dat jaar werd een live cd uitgebracht; 5x5 live. In het voorjaar ging de band weer de studio in om te werken aan de opvolger van Graffiti Soul. Eind juni trok Simple Minds er weer op uit om over de hele wereld op te treden. Daarbij deden zij op 30 juni ook het Belgische pop- en rockfestival Rock Werchter aan.

  In 2013 begon de band aan een grote tournee onder de naam Celebrate Greatest Hits. De tournee werd afgetrapt in Amsterdam en in juni en juli 2014 werden in Nederland de festivals Bospop en Retropop aangedaan. De tournee eindigde op 12 september 2014 in Durham, Engeland. Tijdens deze tournee werd de show in Glasgow gefilmd. In mei 2014 verscheen de dvd/blue-ray hiervan.

  Big Music

  Eind oktober 2014 kwam Simple Minds met een nieuw album, Big Music. De eerste single, Honest Town, werd in september al gepresenteerd. Ook kondigde de band aan in 2015, vanwege het nieuwe album, een tournee door Europa en het Verenigd Koninkrijk te gaan maken. Op 23 november 2015 zal de Heineken Music Hall in Amsterdam worden aangedaan. Deze datum werd bekendgemaakt op 30 oktober 2014, toen Simple Minds de single Honest Town ten gehore bracht in De Wereld Draait Door.

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Trivia

  • McGees broer Owen Paul had in 1986 een hitje met een cover van het nummer My favourite waste of time. Veel later (2011) ging hij op tournee met XSM, om als leadzanger te fungeren. XSM staat voor Ex Simple Minds. De enige oud-Simple Minds-bandleden zijn drummer Brian McGee en bassist Derek Forbes.
  • Het nummer "Someone Somewhere in Summertime" is als sample gebruikt voor het nummer "The World Is Mine" van David Guetta.
  • Het nummer "New Gold Dream" is als sample gebruikt voor het nummer "Open Your Mind" van U.S.U.R.A
  • Het nummer "Theme for Great Cities" vormt de basis van het nummer "The Real Life" van Raven Maize.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing