Clipse featuring Kanye West

 • Kanye Omari West (/ˈkɑːnjeɪ oʊˈmɑri wɛst/; Atlanta, 8 juni 1977) is een Amerikaans producer, rapper, songwriter, directeur, ondernemer en mode-ontwerper. West begon zijn carrière als producer bij Roc-A-Fella Records, waar hij erkenning genoot door de producties op JAY Z's The Blueprint en hits van onder andere Ludacris, Alicia Keys en Janet Jackson. Zijn productiestijl werd gekenmerkt door samples van soul-nummers met een hoge toonhoogte. Later breidde hij zijn productiestijl uit met invloeden uit vele muziekstijlen, zoals: R&B, triphop, house, volksmuziek, alternatieve rock, synthpop, industrial en klassiek.

  Biografie

  Jeugd

  Kanye Omari West werd op 8 juni 1977 geboren in Atlanta, Georgia. Zijn ouders scheidden toen hij drie jaar oud was, waarop hij en zijn moeder naar Chicago, Illinois verhuisden. Zijn vader is Ray West, een voormalig Zwarte Panter. West's moeder dr. Donda C. (Williams) West, was hoogleraar Engelse taal aan de Clark Atlanta Universiteit, voordat ze met pensioen ging en de manager van haar zoon werd.

  West groeide op in een gezin uit de middenklasse. Hij ging naar de Polaris High School in Oak Lawn, Illinois, nadat hij hierheen verhuisd was. Op tienjarige leeftijd verhuisde West met zijn moeder naar Nanking in China, omdat zijn moeder daar op de Universiteit van Nanking les moest geven.

  Muzikale carrière

  West begon met produceren in de jaren '90, waar hij vrijwel alleen beats maakte voor ontluikende lokale artiesten. Zijn eerste officiële productie was op acht nummers van het album Down to Earth (1996) van Grav, een rapper uit Chicago. Een tijdje trad West op als de ghost-producer van D-Dot. Door de associatie met D-Dot, kon West geen solo-carrière ontwikkelen en daarom sloot hij zich aan bij de Go-Getters, een rapgroep uit Chicago.

  West brak echt door in de jaren 2000, toen hij in 2003 begon met produceren voor Roc-A-Fella, maar zijn wens was om rapper te worden. Zijn doorbraak in de rapscene kwam na het bijna fatale ongeluk wat West kreeg in de nacht van 23 op 24 oktober 2002. Na dit voorval besloot hij zich volledig op het rappen te concentreren.

  2003—2012: The College Dropout, Late Registration, Graduation, 808s & Heartbreak, My Beautiful Dark Twisted Fantasy en Watch the Throne

  West bracht zijn debuutalbum, The College Dropout, uit op 10 februari 2004 en zijn tweede studioalbum, Late Registration op 30 augustus 2005. Zijn derde studioalbum, Graduation kwam uit op 11 september 2007 en zijn vierde, 808s & Heartbreak, op 24 november 2008. My Beautiful Dark Twisted Fantasy was zijn vijfde studioalbum dat uit kwam op 22 november 2010. Op 12 augustus 2011 brachten West en JAY Z samen een collaboratiealbum uit, Watch the Throne genaamd.

  2013—heden: Yeezus en SWISH

  Yeezus, Kanye's zesde studioalbum, werd uitgebracht op 18 juni 2013 met lovende kritiek van muziekcritici. Het werd het zesde nummer één debuut van de rapper.

  West bracht de single "Only One", met Paul McCartney, op 31 december 2014 uit. "FourFiveSeconds", een gezamenlijke single met Rihanna en Paul McCartney, werd op 23 januari 2015 uitgegeven. West trad ook op tijdens de veertigste verjaardag van Saturday Night Live. Op 2 maart 2015 bracht West de single "All Day" uit.

  Op 3 mei 2015 kondigde West aan zijn album te hernoemen van So Help Me God naar SWISH.

  Andere ondernemingen

  Zakelijke ondernemingen

  In augustus 2008 kondigde West aan tien Fatburger restaurants in Chicago te willen openen. De eerst opende in september 2008 in Orland Park, de tweede in januari 2009 in Beverly. Beide zijn in 2011 gesloten.

  Mode

  In september 2005 kondigde West aan een kledinglijn, genaamd Pastelle Cloting, uit te brengen in de lente van 2006. De lijn kwam er echter nooit en werd geannuleerd in 2009.

  In 2009 werkte West samen met Nike voor de Air Yeezys, met een tweede versie in 2012. In januari 2009 kwam West met een eigen schoenenlijn voor Louis Vuitton op de Paris Fashion Week. West maakte verder nog een schoenenlijn voor BAPE en Giuseppe Zanotti.

  West maakte tussen 2014 en 2015 in samenwerking met Adidas de Adidas Yeezy Boost 750.

  Filantropie

  Samen met zijn moeder, stichtte West de "Kanye West Foundation" in Chicago in 2003, met als doel om analfabetisme strijden, door de samenwerking met maatschappelijke organisaties om kansarme jongeren toegang tot muziek onderwijs te verschaffen. Na de dood van zijn moeder in 2008, werd de stichting omgedoopt tot "The Dr. Donda West Foundation". De stichting staakte haar activiteiten in 2011.

  Persoonlijk leven

  Relaties

  West begon een knipperlichtrelatie met de ontwerpster Alexis Phifer in 2002, waarna ze zich in 2006 verloofden. Na 18 maanden verloving, beëindigden ze de relatie in 2008. Tussen 2008 en 2010 had West een relatie met Amber Rose. In april 2012 startten West en Kim Kardashian een relatie, waarna ze zich in oktober 2013 verloofden en op 24 mei 2014 trouwden in Florence. Hun dochter North "Nori" West werd in juni 2013 geboren.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Categorie:Amerikaans muziekproducent Categorie:Amerikaans rapper Categorie:Amerikaans componist Categorie:Amerikaans modeontwerper Categorie:Amerikaans filantroop

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing