Owl City

 • Owl City is een muziekproject van Adam Young (Owatonna, 5 juli 1986). De naam komt van Youngs woonplaats Owatonna in de Amerikaanse staat Minnesota.

  Zijn muziekstijl is beïnvloed door disco en Europese elektronische muziek. Ook kan men invloeden van synthpop, J-pop en new wave herkennen in zijn muziek. Na twee zelfuitgebrachte albums en groeiende populariteit op Youngs MySpace-profiel, tekende hij bij Universal. Het eerste album bij dit label werd goed ontvangen en het nummer Fireflies bereikte de eerste positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook behaalde het hoge noteringen in Canada, in de Nederlandse Top 40 en de Vlaamse Ultratop 50.

  Geschiedenis

  Vroege jaren (2007-2008)

  Adam Young begon met muziekmaken in de kelder van het huis van zijn ouders. Naar eigen zeggen was dit het gevolg van slapeloosheid.

  Owl City werd opgericht door Adam Young die opgroeide in Owatonna, Minnesota. Owl City werd populair dankzij zijn eigen MySpace-pagina. Enkele nummers werden meer dan zes miljoen keer beluisterd, onder andere Hello Seattle.

  In 2007 bracht Owl City de ep Of June uit en in 2008 volgde het album Maybe I'm Dreaming. De ep piekte op de twintigste positie in de Billboard Electronic Albums-lijst en Maybe I'm Dreaming piekte als zestiende.

  De eerste albums werden uitgebracht zonder dat Young getekend had bij een platenlabel. In het begin van 2009 tekende hij een platencontract bij Universal Republic.

  Ocean Eyes (2009-heden)

  Owl City's derde album Ocean Eyes werd op 14 juli uitgebracht op de Amerikaanse iTunes, en de fysieke uitgave volgde op 28 juli. Het album kwam binnen op de 27ste plaats van de Billboard 200. Van het album verschenen de singles Fireflies en Vanilla Twilight.

  Fireflies werd uitgebracht als gratis download op de iPod/iPhone-game Tap Tap Revenge 3. Steve Hoover was de regisseur van de videoclip van het nummer. De videoclip had een exclusieve première op MySpace, maar was al uren eerder te zien op Dailymotion en YouTube. Het nummer stond twee weken op de eerste positie in de Verenigde Staten.

  Van januari tot maart 2010 was hij met synthpopzangeres Lights in de Verenigde Staten en Europa op tournee. In de Verenigde Staten ging ook Deas Vail mee op tournee. In de zomer van 2010 toerde hij in de Verenigde Staten met zowel Maroon 5 als John Mayer. In november en december 2010 zou hij in Australië, Nieuw-Zeeland en Europa op tournee gaan, maar deze reis werd afgelast vanwege conflicten in het schema.

  Young schreef een nummer getiteld To the Sky voor de film The Legend Of The Guardians, een verfilming van de gelijknamige boeken van Kathryn Lasky.

  All Things Bright and Beautiful

  De uitgave van het derde studioalbum van Young, getiteld All Things Bright and Beautiful, stond gepland voor 17 mei 2011. Na het uitkomen van dit album is Owl City op tournee gegaan met de 'All Things Bright And Beautiful world Tour" die langs de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittanië, Europa, Japan, Korea, de Filipijnen en Indonesië ging. Van deze tour is het concert op 21 juli 2011 in Club Nokia, Los Angeles, CA op een dvd uitgebracht van 1 uur en vijftig minuten. Deze dvd bevat 21 liveopnames en een bonusinterview met Young.

  The Midsummer Station

  The Midsummer Station is het vierde studioalbum van Owl City en kwam uit in 2012. Van dit album kwam de hitsingle Good Time waar de Canadese zangeres Carly Rae Jepsen op meezingt. In 2013 kwam er een akoestische ep-versie van The Midsummer Station uit, waarop drie akoestische nummers van The Midsummer Station staan en twee nieuwe Owl City-nummers, waaronder Hey Anna en I Hope You Think of Me.

  Band en invloeden

  Bandleden

  Op enkele nummers van het album zijn Breanne Düren en Matthew Thiessen, zanger van poppunkband Relient K, te horen. Zijn liveband bestaat uit:

  • Adam Young (synthesizer, gitaar en zang)
  • Breanne Düren (achtergrondzang en keyboard)
  • Matthew Decker (drums)
  • Laura Musten (viool)
  • Hannah Schroeder (cello)

  Op enkele concerten, waar Relient K ook aanwezig was, kwam zanger Matthew Thiessen het podium op om zijn stuk van het nummer te zingen. Matthew Thiessen is ook één van de producenten van het album Ocean Eyes. Young produceerde op zijn beurt het nummer Terminals, een bonusnummer bij het nieuwe album van Relient K: Forget and Not Slow Down. Thiessen heeft gezegd dat het waarschijnlijk is dat hij en Young in de toekomst een zijproject genaamd Goodbye Dubai gaan produceren.

  Invloeden

  Volgens Young heeft Owl City invloeden van Imogen Heap, Relient K, Boards of Canada en Armin van Buuren. Op Armin van Buurens album Mirage is het nummer "Youtopia" te vinden, met zang van Young. Zijn muziek is ook beïnvloed door het newwavegenre, hoewel Young geen specifieke bands uit het genre noemt.

  Owl City wordt vaak vergeleken met The Postal Service en in mindere mate, Ben Gibbards voornamelijke act Death Cab for Cutie. De vergelijking komt door de overeenkomst in de stemmen van Gibbard en Young. Ook heeft Youngs stem overeenkomsten met Thiessens stem.

  Owl City is geassocieerd met Lights, die in 2008 in Canada populair werd met haar nummers Drive My Soul en February Air. Owl City heeft ook een akoestische versie met Lights opgenomen van het nummer "Cactus In The Valley", die ook op single is uitgebracht.

  Ook zingt Owl city christelijke muziek, in 2010 brachten ze het populaire nummer 'In christ Alone' uit.

  Discografie

  Zie ook discografie Adam Young.

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.