Who's The Mack? (Edited)

Ice Cube

 • O'Shea Jackson (South Central Los Angeles, 15 juni 1969), beter bekend onder de artiestennaam Ice Cube, is een Amerikaanse rapper en acteur. Hij brak door als lid van N.W.A. Hij is vooral bekend vanwege zijn politieke, sociale en controversiële teksten en wordt gezien als de vader van de gangstarap. Ice Cube heeft zijn teksten bijna altijd zelf of met anderen geschreven en zegt nooit te liegen op een nummer. Hij woont nog steeds in South Central Los Angeles en stopt zijn geld in het getto om de buurt te verbeteren. Ice Cubes nieuwste album I Am the West kwam in september 2010 uit. Op dit album zijn ook zijn twee zoons te horen.

  Biografie

  Jonge jaren

  Ice Cube groeide op in het gewelddadige South Central Los Angeles. Hij kreeg te maken met armoede en corrupte politie. Hij werd door zijn moeder uit het huis gezet toen hij slechts 15 jaar oud was omdat hij geen baan had. Hij probeerde zijn geld rappend te verdienen maar leefde voornamelijk van het geld dat hij verdiende met een baantje bij McDonald's.

  C.I.A.

  In 1984 richtte hij samen met zijn maat Sir Jinx C.I.A. op. Sir Jinx zorgde voor de muziek terwijl Cube rapte. Hij trad voornamelijk op op houseparty's gegeven door Dr. Dre van de World Class Wreckin' Cru. In 1985 introduceerde Dr. Dre hem aan Eazy-E, op dat moment geldleverancier van een rapgroep H.B.O. Drugsdealer Eazy-E paste het nummer Boyz-N-The-Hood van Ice Cube aan en rapte het zelf. Samen met Dr. Dre en DJ Yella startten Cube en Eazy met een nieuwe groep: N.W.A. In 1986 kwam nog een C.I.A.-ep uit getiteld My Posse. Sir Jinx verdween uit beeld tot 1990.

  N.W.A

  In 1986 ontstond N.W.A. Een groep bestaande uit Dr. Dre, Eazy-E, DJ Yella, MC Ren en Ice Cube. In 1987 kwam N.W.A met de eerste release N.W.A. and the Posse. De plaat werd in 1989 heruitgebracht op cd. De plaat was een combinatie van een aantal nummers van N.W.A en nummers van Eazy-E's vorige groep H.B.O.

  N.W.A waren de eersten om te beginnen met Gangstarap, een muziekstijl met raps over het gewelddadige leven dat er, dankzij armoede en corrupte politie, in het ghetto was (en nog steeds is).

  Het echte succes kwam pas in 1988 met het 4x-platinum Straight Outta Compton-album. De plaat werd in 1989 heruitgebracht op cd. Met het nummer Fuck tha Police (alleen op de explicit versie) erop werd het zwaar bekritiseerd door onder andere de FBI, die meende dat het album opriep tot geweld. N.W.A zei hierop dat ze slechts een muziekdocumentaire over de feiten hadden gemaakt. Het nummer Fuck tha Police was een protest tegen politiegeweld. Het kwam uit drie jaar voor de Rodney King-rellen. Het was van opzet een rechtszaak tegen de politie waar Ice Cube MC Ren en Eazy-E als getuige worden gehoord. Ice Cube zijn tekst sprak erg aan bij arme mensen in het ghetto die het herkende. Ice Cube rapte de beroemde regels: Fuck tha police coming straight from the underground// A young nigga got it bad cause I'm brown//And not the other colour so police think// They have the authority to kill a minority. en Searching my car looking for the product// Thinking every nigga is selling narcotics.

  Toen N.W.A het nummer opvoerde tijdens een concert in Detroit kwam de helft van het politiekorps van die stad het podium opgestormd en begonnen N.W.A met wapenstokken aan te vallen. Waarna N.W.A het podium jaagde. De politiecommandant zei later in een verklaring: "We wilden gewoon onze kinderen laten zien dat je geen Fuck Tha Police in Detroit kunt zeggen".

  In 1989 kreeg Ice Cube ruzie met N.W.A's manager Jerry Heller over betalingen. Hij verliet N.W.A en nam Pat Charbonet als manager aan. Eenmaal vertrokken bij N.W.A begon Ice Cube een studie te volgen voor het geval hij het niet zou maken met rap. Hij studeerde architectuur met het geld dat hij bij Ruthless Records verdiende.

  Solocarrière begin jaren 90

  Ice Cube had in 1989 N.W.A verlaten en werkte aan zijn eerste soloalbum. De beats vond hij bij Public Enemy's productieteam The Bomb Squad. Zijn eerste soloalbum AmeriKKKa's Most Wanted kwam begin jaren 90 uit. Ice Cube vermeed elke verwijzing naar zijn ruzie met N.W.A omdat hij dat niet op zijn eerste soloalbum wilde. AmeriKKKa's Most Wanted bevatte nummers als The Nigga Ya'll Love To Hate met het refrein waarin mensen de tekst Fuck You Ice Cube roepen, Turn Off the Radio waarop hij uithaalt naar de radio die geen gangstarap draait. De plaat introduceerde zijn nieuwe protegé, de vrouwelijke rapper Yo-Yo. Het album was een succes, en droeg bij aan de groeiende stroom van de populariteit van rap in de reguliere samenleving. Op het einde van 1990 kwam de ep Kill at Will uit, bestaande uit zeven nummers. Onder andere een langere versie van Get off My Dick and Tell Yo Bitch to Come Here waarin hij mannelijke groupies beschrijft die hem op de hielen zitten. Ice Cube komt op Kill at Will met onder andere het nummer "Dead Homies", waarin hij rapt over al zijn maten die worden neergeschoten in zijn buurt. Ook komt hij met het nummer "The Product" over zijn leven en dat het voor een zwarte man uit de ghetto vrijwel onmogelijk is om iets van zijn leven te maken. In 1991 speelt Ice Cube in John Singletons film Boyz n the Hood, een film over het zware leven in South Central Los Angeles. De titel refereert aan het eerste nummer dat Ice Cube ooit schreef. Het was de eerste keer dat een rapper ooit acteerde.

  In 1991 komt Ice Cube met Death Certificate, een zeer politiek album met protesten tegen armoede en het geweld van corrupte politieagenten in de ghetto. Vlak voor Death Certificate was N.W.A (dan zonder Ice Cube uiteraard) met het album Efil4zaggin gekomen waarop ze Ice Cube als Benedict Arnold (Amerikaanse verrader) neerzetten, en hierop reageerde Cube met het nummer "No Vaseline", wat uitgroeide tot een iconische 'diss-track'. Hierop refereerde hij aan N.W.A's manager Jerry Heller als jood (But you can't be the nigga 4 life crew, with a white Jew telling you what to do). De media ging niet in op zijn nummers over armoede en geweld, maar probeerde hem vanwege deze zin als antisemitisch neer te zetten. Zonder zijn woorden te verdedigen zeiden de N.W.A-leden op hun Efil4zaggin-album vrijwel iedere minuut dat ze de "Niggaz 4 life" waren en merkte Ice Cube dus gewoon de vreemde combinatie met een joodse manager op. Tegen die tijd kwam ook het album van Da Lench Mob Guerrilla's in tha Mist uit. Da Lench Mob was een groep van Ice Cube-protegees. Ice Cube produceerde dat album en is ook veel te horen achter de microfoon.

  In 1991 was op camera vastgelegd hoe blanke politieagenten een schijnbaar onschuldige Afro-Amerikaan in elkaar sloegen, de Rodney King-video. Toen de politieagenten vervolgens werden vrijgesproken door een uitsluitend blanke jury, ontbrande Los Angeles, de Rodney King-rellen. Ice Cube, die in het verleden al meerdere malen had geprotesteerd tegen het politiegeweld, verwees op zijn The Predator-album ook veel naar het "niet schuldig"-vonnis. Het album was zo controversieel dat de Californische autoriteiten het album verboden. Het album kwam dan ook niet uit tot het einde van 1992 toen de rellen weer wat waren afgezwakt. In 1993 verscheen Ice Cube op 2Pacs album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. op het nummer "Last Wordz", samen met Ice-T. In 1993 kwam Lethal Injection uit. Lethal Injection is iets minder politiek dan zijn vorige, een koers die Ice Cube het volgende decennium zou blijven volgen. In 1994 kwam Cube nog met “Bootlegs & B-Sides”, een compilatie van remixen van een aantal Ice Cube-singles, en B-kanten van singles. In hetzelfde jaar had Ice Cube zich herenigd met oud-N.W.A-lid Dr. Dre, in hun duet "Natural Born Killaz". Ice Cube richtte samen met WC en Mack 10 de groep Westside Connection op. In 1996 brachten ze het album Bow Down uit. Het ging echter vooral over de toen heersende oostkust-westkust-rivaliteit. De sociale en politieke kritiek, daarvoor kenmerkend voor alle drie de rappers, ontbrak. Het volgende Westside Connection-album, Terrorist Threats zou pas in 2003 uitkomen, waarna de groep uit elkaar ging vanwege een ruzie met Mack 10. In 1997 kwam Ice Cube met “Featuring Ice Cube”, een compilatie van nummers met Ice Cube erop van albums van andere artiesten.

  Solocarrière rond de eeuwwisseling

  In 1998 kwam Ice Cube na vijf jaar eindelijk weer met een soloalbum, War & Peace (Volume 1 The War Disc). Cube laat nog wel op verschillende nummers zijn politieke zelf zien, maar het album is minder politiek dan zijn albums van begin jaren 90. Opvallend is dat zelfs een nummer, "Fuck Dyin'" met KoЯn is gemaakt. In 2000 kwam War & Peace (Volume 2 The Peace Disc). Het is Cubes eerste album ooit dat niet platina ging maar goud. Dit kwam door concurrentie van Dr. Dres 2001, en slechte promotie. Het bevat het nummer, Hello, een reünie met Ice Cubes vroegere N.W.A-makkers, Dr. Dre en MC Ren. Hij doet datzelfde jaar ook mee aan de Up In Smoke Tour, samen met Dr. Dre, Snoop Dogg en Eminem. In het einde van 2001 bracht Ice Cube zijn "Greatest Hits"-album uit. Op dit album stonden 2 exclusieve nummers, "$100 Bill Y'all" en "In the Late Night Hour". Er is ook een speciale versie van met een dvd met muziekvideo's. In 2003 kwam het laatste Westside Connection-album, “Terrorist Threats” uit. "Gangsta Nation" met Nate Dogg was de enige single van het album. Vlak na dit album kreeg Ice Cube ruzie met Mack 10 en brak de Connection op.

  Solocarrière recente jaren

  In 2006 keerde Cube na zes jaar weer terug met een solo-album, Laugh Now, Cry Later. Ice Cube was op dit album weer zo politiek en sociaal als hij begin jaren negentig was, maar wel met een meer volwassen toon. Ice Cube presenteert zich als de grote wijze vader van de gangstarap, al 22 jaar in het vak, van het eerste begin van de gangstarap-stijl, die hij immers zelf startte. In 2007 bracht Cube In the Movies uit, een compilatie van alle nummers die hij voor soundtracks van zijn films heeft gemaakt. In augustus van 2008 kwam Raw Footage uit. Ice Cube heeft gezegd dat dit een nog meer politiek album dan zijn vorige is. Op 28 september 2010 kwam Ice Cubes album "I Am the West" uit. Met die naam doelde Ice Cube erop dat hij "de" rapper van de West Coast is. Het album zou oorspronkelijk uitkomen in juli, maar door omstandigheden met omgaande papierwerk en marketing kwam de cd in september uit. "I Am the West" verkocht in de eerste week 22.000 stuks en op 7 november werd de 44.000 bereikt. Het album ontving redelijk positieve recensies. In november 2012 bracht Ice Cube zijn nieuwe single "Everythang's Corrupt" uit.

  Filmografie

  • Boyz n the Hood (1991) als "Doughboy" Darin
  • Trespass (1992) als Savon
  • CB4 (1993) als zichzelf
  • The Glass Shield (1995) als Teddy Woods
  • Higher Learning (1995) als Fudge
  • Friday (1995) als Craig Jones
  • Dangerous Ground (1997) als Vusi Madlazi
  • Anaconda (1997) als Danny Rich
  • The Players Club (1998) als Reggie
  • I Got the Hook Up (1998) als Gun Runner
  • Three Kings (1999) als SSgt. Chief Elgin
  • Thicker Than Water (1999) als Slink
  • Next Friday (2000) als Craig
  • Ghosts of Mars (2001) als James 'Desolation' Williams
  • All About the Benjamins (2002) als Bookum
  • Barbershop (2002) als Calvin Palmer
  • Friday After Next (2002) als Craig
  • Torque (2004) als Trey
  • Barbershop 2: Back in Business (2004) als Calvin
  • Are We There Yet? (2005) als Nick Persons
  • XXX: State of the Union (2005) als Darius Stone
  • Are We Done Yet? (2007) als Nick Persons
  • First Sunday (2008) als Durrel Washington
  • The Longshots (2008) als Curtis Plummer
  • Janky Promoters (2009) als Russel Reds
  • Lottery Ticket (2010) als Mr. Washington
  • Call of Duty: Black Ops (2010) als Joseph Bowman (videogame) (stem)
  • New Year's Film (2011) als politieagent
  • 21 Jump Street (2012) als Captain Dickson
  • Ride Along (2014) als Detective James
  • 22 Jump Street (2014) als Captain Dickson
  • The Book of Life (2014) als Candle Maker

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.