Smokey Robinson

 • William "Smokey" Robinson, Jr. (Detroit, 19 februari 1940) is een Amerikaanse R&B- en soulzanger en muziekproducent. Hij was vicepresident van platenmaatschappij Motown Records tussen 1961 en 1988.

  The Miracles

  Robinson staat, samen met oprichter Berry Gordy, bekend als de belangrijkste vertegenwoordiger van Motown. Hij heeft, solo en als lid van The Miracles, zeventig hits in de Billboard Hot 100 gehad tussen 1959 en 1990. Met The Miracles, waarvan hij van 1955 tot 1972 deel uitmaakte, heeft Robinson twee Amerikaanse nummer 1-hits gescoord: The Tears of a Clown en Love Machine, Part 1. . Hij componeerde en produceerde ook songs voor andere Motown-artiesten, onder wie Mary Wells (My guy), Brenda Holloway, Marvin Gaye, The Temptations en Michael Jackson.

  Solo

  1973-1986

  In 1973 ging Robinson solo verder, maar zonder de Miracles leek hij er niet in te slagen om de hitsuccessen uit de jaren 60 voort te zetten zoals zijn collega's Stevie Wonder, Marvin Gaye en ex-Temptations-lid Eddie Kendricks dat wel wisten te doen. Pas in 1975 kwam daar verandering in toen Baby That's Backatcha de eerste plek haalde in de Amerikaanse lijst. Quiet Storm, het titelnummer van zijn derde soloalbum, werd in 1993 door De La Soul gesampled op hun single Breakadawn. Tussen 1979 en 1983 volgden onder andere Cruisin', Being With You en Ebony Eyes, een duet met Rick James.

  Vervolgens kreeg Robinson twee zware tegenslagen te verwerken; zijn vader en Marvin Gaye overleden vlak na elkaar waarna hij verder wegzakte in zijn drugsverslaving. Robinson, tot zijn 29e geheelonthouder en vegetarier, was van marihuana via cocaïne op crack overgeschakeld; pas in 1986 lukte het hem om af te kicken. Datzelfde jaar kwam er een einde aan zijn huwelijk met ex-Miracles-zangeres Claudette Rogers.

  1987-nu

  In 1987 bracht Robinson de comebacksingle Just To See You uit die gepromoot werd met tv-optredens in binnen- en buitenland; in de Toppop-studio ging hij op de foto met de Britse band ABC naar aanleiding van hun succesvolle eerbetoon When Smokey Sings (NB; elf jaar eerder nam ex-Beatle George Harrison het nummer Pure Smokey op voor zijn soloalbum Thirty-Three and a Third).

  Begin 1988 verscheen Robinson, niet langer vicepresident van Motown, in de Amerikaanse versie van Sesamstraat; hij adviseerde TV Monster om geduldig te zijn en liet zich tijdens het uitvoeren van zijn oude hit You really got a hold on me bijna wurgen door de letter U.. Deze aflevering was een jaar eerder opgenomen.

  Na het album Love Smokey uit 1990 stapte Robinson tijdelijk over naar het label SPK waarop hij slechts een album uitbracht. In 1999 keerde hij terug bij Motown voor een vierjarige periode die album Intimate opleverde; daarna sloeg hij nieuwe wegen in door gospels te zingen op Food For The Soul en jazz-standards (waartoe ook Norah Jones' Don't Know Why kan worden gerekend) te coveren op Time Flies When You're Having Fun.

  Tijdens Jacksons herdenkingsdienst op 7 juli 2009 zei Robinson dat zijn nummer Who's loving you het best vertolkt was door de King of Pop.

  Als opvolger van Now and Then uit 2010 verscheen in 2014 het duetalbum Smokey & Friends.

  Literatuur

  • Smokey Robinson, David Ritz: Smokey: Inside My Life. Mcgraw-Hill, 1989. ISBN 0070532095 / ISBN 978-0070532090

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.