Cee-Lo Green, Brendon Urie, Patrick Stump, Janelle Monae, & Travis McCoy

 • Janelle Monáe Robinson (1 december, 1985),

  In 2010 bracht Monáe haar eerste volledige album uit: The ArchAndroid, een conceptalbum dat de lijn van haar EP doortrok. Het album kreeg positieve kritieken en een Grammy-nominatie voor beste R&B-album van 2011. Het nummer Tightrope werd genomineerd in de categorie 'beste urban-alternative performance'. De plaat bereikte de zeventiende plek in de Billboard-hitlijst. Dit leverde haar zes Grammy nominaties op in 2012. In maart van dat jaar werkte ze als gastvocaliste mee aan het nummer We Are Young van de groep Fun., dat een nummer 1-hit werd in de Billboard Hot 100. Op 10 september van 2013 kwam haar tweede studioalbum uit, The Electric Lady.

  Jonge jaren

  Monáe bracht haar jeugd door in haar geboorteplaats Kansas City. Ze verhuisde naar New York City om drama te studeren aan de American Musical and Dramatic Academy. Ze ging tevens naar de Freedom Theatre, het oudste Afrikaans-Amerikaans theater in Philadelphia, Pennsylvania.

  Vervolgens trok ze naar Atlanta in 2001, waar ze Big Boi van OutKast ontmoette. Ze stichtte de Wondaland Arts Society met gelijkgestemde jonge artiesten en bracht in eigen beheer de ep The audition uit. Later verscheen ze op Outkast's Idlewild, als zangeres in de liedjes "Call the Law" en "In Your Dreams". Big Boi vertelde zijn vriend Sean Combs over Monáe, die haar Myspace-pagina bezocht en meteen overtuigd raakte. Monáe tekende bij Bad Boy in 2006.

  Doorbraak en succes

  In augustus 2008 lanceerde Bad Boy Monáe met een heruitgave van Metropolis: The Chase Suite (Special Edition) met twee nieuwe tracks. Haar fictionele alter ego Cindy Mayweather wordt er geïntroduceerd: een verschoppeling in de wereld der androïdes omdat ze een verboden liefde nastreeft met een mens, Anthony Greendown. Het verhaal speelt zich af in het Neon Valley District en vormt initieel een vehikel voor haar liedjes.

  In The ArchAndroid, uitgebracht op 18 mei 2010, ontpopt Mayweather zich tot een Messiasfiguur voor de android-gemeenschap. Dit eerste volledige album is verhalend en ecclectisch in zijn zoektocht door het muzieklandschap. De invloeden van Broadway-musicals, soul, R&B, en klassieke muziek zijn alle verwerkt in de conceptplaat.

  Na optredens op onder meer het North Sea Jazz-festival en het festival van Montreux kwam Monáe met een opvolger op de proppen: in september 2013 verscheen The Electric Lady met gastbijdragen van Erykah Badu, Prince, Miguel (zanger) en Solange (zangeres).

  Persoonlijk

  Hoewel Monáe nooit praat over haar seksualiteit, geeft ze in interviews aan dat haar alter ego van androïde het anders-zijn symboliseert, of het nu gaat over homoseksualiteit of een zwarte huidskleur.

  Discografie

  • The audition (2003)
  • Metropolis: Suite I (The Chase) (2007)
  • The ArchAndroid (2010)
  • The Electric Lady (2013)

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.