Black Rebel Motorcycle Club

 • Black Rebel Motorcycle Club is een Amerikaanse rockband uit San Fransisco, California. De band werd opgericht in 1998 en bestaat uit zanger/gitarist Peter Hayes, bassist Robert Levon Been (eerder bekend als Robert Turner) en drumster Leah Shapiro. Tot 2008 was Nick Jago de drummer van de band.

  Biografie

  In 1995 ontmoetten Robert Levon Been en Peter Hayes elkaar op een school in San Francisco. Ze werden vrienden, mede doordat ze een liefde deelden voor bands als The Stone Roses en Ride. Er werd besloten een muzikale collaboratie te beginnen, maar deze werd even later stopgezet vanwege de persoonlijke bands van Been en Hayes. Toen in 1998 beiden hun band verlieten, werd het project voortgezet. Hiervoor werd ook drummer Nick Jago gevraagd. Het eerste optreden, onder de naam The Elements, volgde in november. Nadat er werd ontdekt dat al vele bands dezelfde bandnaam hadden, werd het veranderd in Black Rebel Motorcycle Club. De naam werd afgeleid van Johnny Strabler's (gespeeld door Marlon Brando) gelijknamige motorclub in de film The Wild One.

  In 1999 ronde de band een demo af, bestaande uit 16 nummers. Alle 500 kopieën werden tijdens concerten verkocht. De bandleden verhuisden naar Los Angeles, waar lokaal radiostation KCRW hun demo airplay gunde. Later bereikte de nummers ook het Verenigd Koninkrijk, toen BBC Sheffield de demo "album van de week" noemde. De demo trok ook de aandacht van Oasis-gitarist Noel Gallagher, die de band wilde contracteren. Op dat moment waren er echter al enkele grote platenmaatschappijen aan het bieden voor hun rechten. De band tekende in maart 2000 bij Virgin Records. Hierna volgde een toer als het voorprogramma van The Dandy Warhols. De rest van het jaar werkte de band aan een debuutalbum. Het kreeg de naam B.R.M.C. en werd in maart 2001 uitgebracht. Twee jaar later, in september 2003, volgde het tweede album Take Them On, On Your Own. In 2004 werd er gebroken met platenlabel Virgin. De band koos voor een nieuw contract bij RCA Records. Een jaar later verscheen het derde album Howl, met veel americana-invloeden.

  De rock-'n-roll-sound van de eerste twee albums kwam terug met het album Baby 81, uitgebracht in april 2007. en bekendgemaakt dat er in 2010 een nieuw album uitkomt, genaamd Beat The Devil's Tattoo.

  Discografie

  Studioalbums

  • B.R.M.C. (2001)
  • Take Them On, On Your Own (2003)
  • Howl (2005)
  • Baby 81 (2007)
  • The Effects of 333 (2008)
  • Beat The Devil's Tattoo (2010)
  • Specter At The Feast (2013)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.