Laura Jansen

 • Laura Jansen (Breda, 4 maart 1977) is een Nederlands-Amerikaans zangeres. Ze is de dochter van een Amerikaanse moeder en een Nederlandse vader en bezit beide nationaliteiten.

  Biografie

  Jansen studeerde aan het Rotterdams Conservatorium. Sinds 2000 woont zij in de Verenigde Staten, waar zij eerst in Boston aan het Berklee College of Music studeerde en daarna naar Nashville verhuisde. Hierna ging ze naar Los Angeles, waar ze in een kring van muzikanten terechtkwam die speelden in de club Hotel Café in Hollywood. Daartoe behoren ook Sara Bareilles, John Mayer, Jason Mraz en Joshua Radin. Met Radin toerde ze tweemaal door de Verenigde Staten.

  Jansen bracht in de Verenigde Staten twee ep's met elk vijf nummers uit, namelijk Trauma en Single Girls. Voor haar vertrek naar Amerika maakte ze deel uit van het Tilburgse bandje Blow your mind. In 2008 werd ze samen met Joshua Radin gevraagd om op te treden bij het huwelijk van Ellen DeGeneres en Portia de Rossi als verrassing voor Portia. Ook trad Jansen met hem op in de Amerikaanse TV show "Last Call with Carson Daly".

  In 2009 werd ze in Nederland ontdekt door John Ewbank en in september werd via Universal Music het album Bells uitgebracht, een samenvoeging van de twee ep's. Bells stond meer dan 60 weken in de Nederlandse Album Top 100 en bereikte een nummer 1-positie op iTunes. Er werden meer dan 50.000 exemplaren van Bells verkocht, zodat Jansen begin 2011 een platina plaat ontving.

  Na het uitkomen van dit album ging Jansen veel live spelen in binnen- en buitenland met een Nederlandse band, bestaande uit Jan-Peter Hoekstra (gitaar, zang), Wouter Rentema (drums, zang) en Jan Teertstra (basgitaar, zang).

  Ze toerde in 2009 met William Fitzsimmons door Europa. Haar twee headline shows in Nederland waren volledig uitverkocht. In 2010 trad Jansen op in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ze speelde op diverse showcase festivals in Europa en de Verenigde Staten, waaronder Eurosonic Noorderslag, Popkomm, Reeperbahn Festival en SXSW 2010.

  In 2011 speelde Jansen o.a. tijdens Vrienden van Amstel LIVE! en Pinkpop. Ze deed opnieuw Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland aan en verzorgde haar eigen tour door de Verenigde Staten. Jansen toerde ook met de Belgische singer-songwriter Milow in Duitsland.

  Jansen speelde haar single Wicked World in 2011 in "The Late Late Show with Craig Ferguson". Haar nummer Wicked World is ook de titelsong van de NET 5-serie Floor Faber.
  Eind 2011 speelde Jansen in China, waar ze in 2012 opnieuw werd uitgenodigd om te komen optreden op het Chinese Strawberry Muziek Festival in Beijing en Shanghai.

  Jansens muziek is geplaatst onder verschillende TV shows op MTV en ABC, zoals "Newport Harbor", "The Real World: Cancun", "Canadian Idol", "MTV Awkward" en een spot voor de Amerikaanse TV serie "Weeds". Ze is ook te horen op het album van David Hopkins Are There Debts, waaraan ook Damien Rice zijn medewerking verleende. Ze speelde ook een rolletje in de videoclip Uncharted van Sara Bareilles.

  Jansen schreef samen met Matt Hales van Aqualung en zijn vrouw Kim Oliver het nummer Same Heart dat is gekozen als het officiële themanummer van 3FM Serious Request 2012. Ze nam dit nummer op met Keane-frontman Tom Chaplin. Same Heart was de eerste single van Elba, het tweede album van Laura Jansen dat verscheen op 22 maart 2013.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.