Ke$ha

 • Kesha Rose Sebert (Los Angeles, 1 maart 1987), beter bekend als Kesha (voorheen Ke$ha), is een Amerikaanse popzangeres. Kesha werd bekend met de hit Right Round, een samenwerking met Flo Rida. Kesha brak in 2009 echt door met haar single Tik Tok. Ze heeft drie albums uitgebracht: Animal , Cannibal en Warrior . Ze werkte samen met artiesten als Flo Rida, 3OH!3, Iggy Pop, Nicki Minaj, Britney Spears en Pitbull.

  Biografie

  Kesha is geboren in Los Angeles, Californië waar ze met haar alleenstaande moeder, en met haar 2 broers woonde en zij met een laag inkomen moesten rondkomen. Haar moeder, Pebe Sebert, een singer-songwriter, nam haar vaak mee naar opnamestudio's. Pebe verhuisde met het gezin naar Nashville, Tennessee in 1991. Op haar zeventiende stopte Kesha met school om aan haar muziekcarrière te beginnen. Kesha woont nu in Laurel Canyon, Los Angeles, Californië.

  Carrière

  2008-2012: Animal & Cannibal

  In 2008 deed Kesha mee in de videoclip van Katy Perry's I Kissed a Girl. Begin 2009, tijdens het opnemen van haar debuutalbum, werd Kesha in de opnamestudio van Dr. Luke door rapper Flo Rida gevraagd het refrein voor zijn Right Round in te zingen. Het nummer bereikte de eerste positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ook was Kesha te horen op het album Rebulution van Pitbull, waarin ze het refrein van het liedje Girls zong. In de herfst kwam haar solodebuut TiK ToK uit, afkomstig van het album Animal, dat in januari 2010 uitkwam. Het nummer kwam binnen in de Nederlandse Top 40 op de 29ste positie en bereikte de tweede positie. De tweede single werd Blah Blah Blah. Later volgden Your Love Is My Drug en Take It Off nog op.

  Kesha toerde in 2010 ook mee met de Last Girl on Earth-tour van Rihanna, waarin ze het voorprogramma deed. Eind 2010 was ze bezig met haar eigen toer, waarin ze op 8 december de AB in Brussel aan deed.

  Op 14 oktober 2010 debuteerde de eerste single We R Who We R van haar nieuwe album Cannibal, dat op 22 november uitkwam. Als tweede single werd gekozen voor Blow. Sleazy werd een promotiesingle in de Verenigde Staten. Met de Get $leazy Tour toerde ze door Azië, de Verenigde Staten, Europa en Australië en stond ze ook op Rock Werchter.

  Op de MTV European Music Awards 2010 in Madrid won ze de prijs voor beste nieuwkomer en bracht ze vervolgens een liveoptreden van haar nummer TiK ToK. Kesha schreef in 2011 mee aan het nummer Till the World Ends van Britney Spears' album Femme Fatale. In april 2011 verscheen een remix van Till the World Ends, waar zij ook aan mee deed.

  Op 18 maart 2011 kwam het remixalbum I Am the Dance Commander + I Command You to Dance: The Remix Album uit. In de Amerikaanse Dance/Electronic Albums kwam het op de eerste positie binnen met veertienduizend verkochte albums. Dit album bestaat uit remixes van nummers van Animal en Cannibal en een nieuw nummer, genaamd Fuck Him, He's a DJ. In mei 2011 verscheen ook een officiële remix van Blow waarin Kesha samenwerkt met de rapper B.o.B. Op 12 september 2011 kwam het album Welcome 2 My Nightmare uit van Alice Cooper, met daarop What Baby Wants, een duet waar ze aan meeschreef.

  2012-heden: Warrior

  Kesha was te horen op het album Chimes of Freedom: Songs of Bob Dylan Honoring 50 Years of Amnesty International, waarop ze Don't Think Twice, It's All Right coverde. Ook zong ze op Flaming Lips' 2012 (You Must Be Upgraded).

  Tijdens het werken aan haar album noemde ze The Idiot van Iggy Pop als een invloedbron, en dat er een samenwerking met Calvin Harris zou zijn. Ook vermeldde ze dat het album Spandex on the Distant Horizon zou heten maar uiteindelijk veranderde dit in Warrior. Tijdens de MTV Video Music Awards 2012 maakte Kesha bekend dat haar eerste single Die Young op 25 september 2012 zou uitkomen. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 haalde dit de tweede positie, en verwierf in de Verenigde Saten de dubbele platina status.

  Enkele dagen later werd bekendgemaakt dat het album Warrior zou heten en zou uitkomen op 4 december 2012. C'Mon kwam op 7 januari 2013 als de tweede single van het album uit. Het nummer kreeg goede reacties van critci, en werd in Amerika een kleine hit door onder andere de 27ste positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100 te halen. Crazy Kids kwam in april als de derde single uit. De single werd een samenwerking met de Amerikaanse rapper Will.I.Am. Ook kwamen er versies uit met onder andere Pitbull en Juicy J. "Crazy Kids" behaalde voorlopig de 40ste plaats in de Billboard Top 100. Op vrijdag 5 juli 2013 trad Kesha voor de tweede keer optreden op Rock Werchter. In april werd bekend dat er een samenwerkingsalbum met The Flaming Lips zal verschijnen in 2013, getiteld Lip$ha. In 2013 kwam een reeks over de zangeres op televisie genaamd My Crazy Beautiful Life. Nadat de serie voorbij was, werd bekendgemaakt dat er een tweede seizoen zou komen. De reeks kreeg kritiek over een scène waarin Kesha haar eigen urine opdrinkt.

  Eind december 2013 scoorde Kesha haar eerste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 met het nummer Timber, een samenwerking met rapper Pitbull.

  Acteercarrière

  Kesha is ook te zien in de derde aflevering van het tweede seizoen van de serie Victorious, waarin zij haarzelf speelt en Blow zingt. Haar jongere broertje heeft ook een kleine rol in die aflevering. Ook had Kesha een reality show, namelijk "My Crazy Beautiful Life", wat eveneens een van haar liedjes is.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.