Schiller

  • Schiller is een Duits elektronica muziekproject, gestart in 1998 en vernoemd naar de Duitse dichter Friedrich von Schiller.

    Oorspronkelijk startte Schiller als duo met Christopher von Deylen en Mirko von Schlieffen. In 2003 verliet Von Schlieffen de groep en ging Von Deylen solo verder. In 2002 won Schiller de ECHO muziekprijs voor beste dance single van het jaar met het nummer "Dream of you".

    Schiller heeft wereldwijd meer dan 7 miljoen albums verkocht.

    De vocalen worden gezongen door gastartiesten als Sarah Brightman, Moya Brennan (voormalig Clannad), Adam Young (Owl City), Andrea Corr (Corrs), Colbie Caillat, Kim Sanders (voormalig Culture Beat), Ana Torroja (Mecano), Tarja Turunen (voormalig Nightwish), Despina Vandi, en Nadia Ali. Andere artiesten die met Schiller hebben samengewerkt zijn Anggun, Lang Lang, Klaus Schulze, Mike Oldfield, Kate Havnevik, Damae (Fragma), Jaël (Lunik), en de Duitse actrice Anna Maria Mühe.

    Een aantal van Schiller's nummers zijn opnieuw opgenomen voor de Amerikaanse markt met Engelse namen en teksten in plaats van de oorspronkelijk Duitse.

    Geschiedenis

    De eerste single van Schiller was "Das Glockenspiel", deze kwam uit in 1998 en werd met groot succes ontvangen in Duitsland.

    In 1999 werd het eerste studioalbum Zeitgeist uitgebracht, met een focus op club en dansmuziek. Daarna kwam Weltreise uit in 2001. Dit album werd geïnspireerd door een road trip gemaakt door Von Deylen met zijn vader na een route van Londen naar Peking, en duurde twee maanden.

    Dit album bevatte de single "Dream of you" met zanger Peter Heppner van Wolfsheim. Dit nummer won de ECHO muziekprijs in 2002 voor beste dance single van het jaar.

    Mirko von Schlieffen wilde zich meer focussen op trance muziek en verliet de groep in juli 2003.

    Het derde studio album Leben kwam uit in 2003, met de populaire single "Leben... I feel you". Leben werd opgevolgd door Tag und Nacht in 2005. Voorafgaand aan zijn tour in Duitsland liet Christopher zich op bijzondere wijze inspireren door wederom een lange autoreis te maken van Berlijn naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, ditmaal in een Volvo Amazon uit 1968. Vanuit Islamabad reist hij verder naar het West-Bengaalse Kolkata (Calcutta).

    In 2004 werkt Von Deylen samen met Harald Blüchel voor het project "Blüchel und von Deylen". Ze brachten in dat jaar twee albums uit. De eerste, genaamd Bi Polar, is een mix van moderne klassieke stukken gemixt met elektronische klanken. De tweede, Mare Stellaris, werd in opdracht van het tijdschrift Stern gemaakt, als soundtrack van een documentaire over het universum.

    Het vijfde album Sehnsucht werd aangekondigd in 2007 en kwam uit in februari 2008. Sehnsucht werd uitgebracht in twee formaten en drie edities. Meer dan 100.000 kopieën van dit album werden verkocht. Sehnsucht werd internationaal uitgebracht onder de naam Desire in mei 2008.

    Schiller werkte samen met Colbie Caillat op het nummer "You" dat in 2008 uitkwam en waar beide te zien zijn in de videoclip. In datzelfde jaar produceerde Schiller wederom een succesvolle single genaamd "Time for dreams" met de Chinese pianist Lang Lang. Het nummer werd gebruikt door de Duitse zender ZDF tijdens de Olympische Spelen in Peking.

    Het zesde studioalbum van Schiller heet Atemlos en kwam uit in februari 2010. Von Deylen componeerde enkele nummers aan boord van het onderzoeksschip de Polarstern, tijdens een reis in arctische wateren. Atemlos kwam in Duitsland gelijk binnen op de tweede plaats in de hitlijsten. De Engelse versie heet Breathless.

    Op 5 oktober 2012 kwam het zevende album uit, genaamd Sonne. Dit album is in 4 versies uitgekomen, en bevat twee muziekvideo's, "Solaris" en "Sahara Avenue".

    Het achtste album was Opus in 2013. Dit album combineert elektronische muziek met klassieke muziek zoals het Zwanenmeer. Schiller werkt hierop samen met enkele grootheden als sopraan Anna Netrebko, pianist Hélène Grimaud, en hoboïst Albrecht Mayer. Dit album bereikte in de eerste week nummer 1 van de Duitse hitlijsten.

    Op 8 juli 2014 trad Schiller op met het Symphonic Pop Orchestra, gedirigeerd door Frank Hollmann, in de open lucht bij de Gendarmenmarkt in Berlijn. Het afsluitende concert van de Opus tour is vastgelegd op Symphonia. Hierop zijn bekende Schiller nummers te horen in een klassiek jasje.

    Live

    In september 2001 trad Schiller voor het eerst op in Hamburg. Sindsdien speelt Schiller met live optredens in vele Duitse steden, die de laatste jaren zeer goed bezocht worden. Er zijn de live shows in grote arena's, en de Klangwelten tour in kleine zalen met zitplaatsen. Daarnaast worden er soms ook shows gehouden in clubs met apart gemixte nummers, zoals in Rusland en de KOKO in Londen. Populaire nummers die regelmatig live worden gespeeld zijn klassiekers als "Schiller", "Ein Schöner Tag", "Das Glockenspiel", en "Ruhe".

    Voor deze shows krijgt Schiller hulp van vaste gastmuzikanten. Dit zijn Christian Kretschmar, Ralf Gustke, Cliff Hewitt, Tissy Thiers, en Andreas Binder.

    Na afloop van een concert wordt er met de hele groep een buiging gemaakt voor het publiek.

    Discografie

    Studio albums

    • 1999 - Zeitgeist
    • 2001 - Weltreise
    • 2003 - Leben
    • 2005 - Tag und Nacht
    • 2008 - Sehnsucht
    • 2010 - Atemlos
    • 2012 - Sonne
    • 2013 - Opus
    • 2014 - Symphonia

    Live albums

    • 2004 - Live Erleben
    • 2006 - Tagtraum
    • 2008 - Sehnsucht Live
    • 2010 - Atemlos Live
    • 2014 - Symphonia

    Einlassmusik

    Voor de live tour van Schiller heeft Von Deylen speciale albums getiteld Die Einlassmusik gecomponeerd. Deze muziek wordt gespeeld in surround sound tussen de binnenkomst van de gasten en het begin van het concert, om het publiek in de stemming te krijgen voor het concert.

    • 2004 - Die Einlassmusik 1 (Live (Er)Leben)
    • 2004 - Die Einlassmusik 2 (Live (Er)Leben)
    • 2006 - Die Einlassmusik 3 (Tag und Nacht Live)
    • 2008 - Die Einlassmusik 4 (Sehnsucht Live)
    • 2008 - Die Einlassmusik 5 (Sehnsucht Live)
    • 2010 - Die Einlassmusik 6 (Atemlos Live)
    • 2011 - Die Einlassmusik 7 (Klangwelten)
    • 2012 - Die Einlassmusik 8 (Sonne Live)
    • 2012 - Die Einlassmusik 9 (Sonne Live)
    • 2013 - Die Einlassmusik 10 (Neue Klangwelten)

    Singles

    • 1999 - Das Glockenspiel
    • 1999 - Liebesschmerz
    • 1999 - Ruhe
    • 2000 - Ein schöner Tag
    • 2001 - Dream of You
    • 2001 - Dancing with Loneliness
    • 2003 - Liebe
    • 2004 - I feel you
    • 2005 - Die Nacht…du bist nicht allein
    • 2006 - Der Tag…du bist erwacht
    • 2008 - Let Me Love You
    • 2008 - Breathe met September
    • 2008 - Time for Dreams
    • 2008 - You met Colbie Caillat
    • 2010 - Try met Nadia Ali
    • 2010 - Always You met Anggun
    • 2012 - Sonne met Unheilig
    • 2013 - Lichtermeer
    • 2013 - Swan Lake met Albrecht Mayer

    Videografie

    • 2001 - Weltreise – Die DVD
    • 2004 - Leben – Die DVD
    • 2004 - Live Erleben
    • 2006 - Tagtraum
    • 2008 - Sehnsucht Live
    • 2010 - Atemlos Live
    • 2010 - Lichtblick
    • 2013 - Sonne Live
    • 2014 - Symphonia

    Trivia

    • Tijdens een live optreden sluit Von Deylen zijn introductie af met de zin: "Mein Name ist Christopher von Deylen — und ich bin Schiller."[6]

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.