Tim McGraw

 • Samuel Timothy McGraw (Delhi, Louisiana, 1 mei, 1967) is een Amerikaanse countryzanger. Vele van zijn singles en albums hebben de top van de hitparades bereikt. In totaal heeft hij meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht. Hij is de echtgenoot van countryzangeres Faith Hill en vader van hun drie kinderen, Gracie Katherine (1997), Maggie Elizabeth (1998) en Audrey Caroline (2001).Tim is de zoon van de honkbalspeler Tug McGraw.

  Biografie

  Tim groeide op in een klein stadje Delhi, Louisiana (VS) als Samuel Timothy Smith. Zijn moeder Elizabeth "Betty" Ann D'Agostino was getrouwd met Horace Smith. Pas toen Tim elf jaar was kwam hij erachter dat zijn echte vader Frank Edwin "Tug" McGraw Jr was. Pas nadat Tim 18 jaar was geworden erkende Tug Tim als zijn zoon. Hij ging naar Northeast Louisiana University (tegenwoordig 'the University of Louisiana' geheten) met een honkbalbeurs. Gedurende zijn collegejaren leerde hij gitaar spelen. Toen zijn moeder verhuisde naar Jacksonville ging Tim naar Florida Community College in Jacksonville. Hier speelde hij met enkele lokale bands. In 1989, op de dag dat zijn muziekheld Keith Whitley stierf, stopte hij met school ging hij naar Nashville om een muziekcarrière op te bouwen.

  In 1989 nam hij zijn debuutalbum Tim McGraw op. Pas in 1994 brak hij door met het album Not a moment too soon, waarop de controversiële single Indian outlaw en de Amerikaanse nummer 1-hit Don't take the girl stonden. Ook het volgende album uit 1995 (All I want) bevatte een Amerikaanse nummer 1-hit: I like it, I love it.

  In 1996 ging hij op tournee met Faith Hill, met wie hij in oktober van dat jaar trouwde. Het album Everywhere uit 1997 bevatte de eerste muzikale samenwerking met Faith Hill: de Amerikaanse nummer 1-hit It's your love. Een ander duet Let's make love ontving zelfs een Grammy Award.

  A Place in the Sun kwam in de Amerikaanse Billboard country- en poplijsten binnen op nummer 1 in 1999.

  Na een Greatest hits-album verscheen in 2001 Set this circus down, met nummer 1-hits Grown men don't cry, Angry all the time en The cowboy in me.

  McGraw en zijn toerband, de Dancehall Doctors, namen in 2002 het studioalbum Tim McGraw and the Dancehall Doctors op. De eerste single, Red Ragtop suggereerde te gaan over een abortus. Hij filmde de video van She's my kind of rain in Londen. In zijn tournee van 2003 bracht hij ruim twee uur durende shows, zonder openingsacts.

  Discografie

  Singles

  met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40

  Onderscheidingen

  Tim McGraw speelt ook in de film Flicka. In deze film wordt ook zijn lied My Little Girl gebruikt bij de aftiteling.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.