Black Box

 • Black Box (later: Blackbox) was een Italiaans dancetrio van eind jaren 80 en begin jaren 90, bekend van hun hit Ride on Time. Hun muziekstijl is te omschrijven als Eurodance. Hun muziek werd ook wel omschreven als Italodance. De leden van de groep omvatten een trio bestaande uit een club-DJ (Daniele Davoli), een klassiek geschoolde klarinetleraar (Valerio Semplici), en een toetsenbord- en elektronische-muziek-"wiz" (Mirko Limoni). De drie vormden samen met de Franse mannequin Katrin Quinol de act Black Box.

  Davoli, Semplici en Limoni hadden eerder een groep genaamd Groove Groove Melody gevormd en produceerden dancemuziek onder namen als Starlight (dat een UK Top 10 hit had in augustus 1989 met "Numero Uno") en Wood Allen. Ze hadden verschillende aliassen, met name de alias Mixmaster, waarmee ze een Britse # 9 hit in november 1989 met het lied 'Grand Piano' scoorden.

  In het begin van 1990 hadden ze Martha Wash, zangeres van de Weather Girls, gevraagd om de vocals op een aantal tracks te zingen. Haar was blijkbaar verteld dat deze alleen in clubs gebruikt zouden worden en niet voor massa-release. Één van de tracks is Everybody, Everybody die in Noord-Amerika een mega-hit zou worden. Katrin Quinol playbackte de vocals in "live" performances en muziekvideos voor Black Box. Martha Wash sleepte Black Box, RCA Records en ook C+C Music Factory voor de rechter voor het uitbrengen van haar zang op de respectievelijke tracks waarvoor ze geen credits kreeg.

  Hun eerste single Ride on Time was een hit over de hele wereld, die in vele landen in de top 10 stond, een nummer 1 hit in de UK was en de best verkochte single van 1989. In Ride on Time wordt een sample van de disco hit "Love Sensation" van Loleatta Holloway uit 1978 gebruikt - De titel kwam voort uit het verkeerd verstaan van de tekst “Cause you’re right on time”. "Love Sensation" was geschreven door Dan Hartman, die zich niet realiseerde dat zijn lied werd gesampled door Black Box. Volgens Hartmans advocaat moest Black Box aan Hartman een ruim percentage van de royalty's geven.

  Discografie

  Singles

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing