Anathema

 • Anathema is een Britse band uit Liverpool die tezamen met Paradise Lost en My Dying Bride het doommetal genre ontwikkelde. Eind jaren 90 evolueerde de band richting progressieve rock.

  Biografie

  Beginjaren

  Anathema begon in 1990 als een death/doom metalband, in eerste instantie onder de naam 'Pagan Angel'. In november dat jaar nam de band hun eerste demo An Iliad of Woes op. De gebruikte mix van death en doom was nog niet eerder vertoond. Anathema werd gezien als één van de pioniers van dit genre, tezamen met My Dying Bride en Paradise Lost.

  Begin 1991 nam de band hun huidige naam aan. Hun tweede demo, All Faith Is Lost, trok de aandacht van velen, waaronder Peaceville Records, die hen een contract aanbood. Bij Peaceville werd eerst The Crestfallen EP in november 1992 uitgebracht. Met dit materiaal op zak ging de band op tour met Cannibal Corpse.

  Serenades, Anathema's debuutalbum, ontving aandacht in de mainstream. Anathema's eerste Europese tour was in 1994, waarna optredens volgden op het Independent Rock Festival in Brazilië.

  In mei 1995 vertrok zanger Darren White. De rol van zanger werd vanaf nu door gitarist Vincent Cavanagh vervuld op het album Pentecost III (1995). Hij mocht zijn nieuwe rol waarmaken tijdens een tour met Cathedral in Engeland.

  Korte tijd later werd het tweede album, The Silent Enigma (1995), uitgebracht. De zang van Cavanagh was melodieuzer dan die van White, en de muziek bevatte ook meer doom en gothic elementen. Dit werd niet door alle fans gewaardeerd.

  Midden jaren 90

  Op Eternity, het derde album dat in 1996 uitkwam, werd deze ontwikkeling doorgezet. Het album leunt op atmosferische geluiden, en Vincent begon op dit album steeds meer zijn normale zangstem te gebruiken. Vanaf Eternity werd de stijl van Anathema anders.

  Alternative 4 werd uitgebracht in 1998. In de zomer van 1997 verliet drummer John Douglas de band, zijn vervanger was Shaun Taylor-Steels, van de band Solstice.

  In juni 1999, werd het album Judgement uitgebracht, deze keer weer met bezettingswisselingen. Bassist Duncan Patterson vertrok vanwege muzikale meningsverschillen en werd vervangen door Dave Pybus van Dreambreed. Martin Powell (speelde voorheen keyboards en viool bij My Dying Bride) trad ook toe tot de band. Tenslotte nam John Douglas weer plaats achter de drumkit. Lee Douglas, de zus van John, zingt enkele nummers op het album.

  Op dit album leek de transformatie compleet. De doom van weleer is vervangen door experimentele rocksongs, geïnspireerd door Pink Floyd, Jeff Buckley en in mindere mate Radiohead. De kern van de muziek bevatte echter nog steeds dezelfde ingrediënten: gevoelens van depressie en wanhoop. In hetzelfde jaar wisselde Martin Powell van plek met Les Smith, de keyboardspeler van Cradle of Filth die tot september 2011 de keyboards speelde. Na Judgement wisselde bassist Dave Pybus van plaats met Jamie Cavanagh, de derde broer.

  Alternatieve sound

  Het nieuwe album A Fine Day to Exit kwam uit in 2001 en was het begin van een compleet nieuwe richting. Volgens een interview met zanger Vincent is er meer gewerkt vanuit een basis met gitaar, bas, en drums.

  Daniel Cavanagh speelde in 2002 korte tijd in de band van Duncan Patterson; Antimatter.
  In 2003 kwam het album A Natural Disaster uit. Op dit album gebruikt Anathema meer dan ooit atmosferische en progressieve elementen.

  Opmerkelijk is dat na dit album er een periode van 5 jaar lang geen releases zijn geweest.

  Nadat het label Music for Nations over werd genomen door Sony BMG is uiteindelijk hun akoestische verzamelalbum Hindsight (2008) uitgebracht onder Kscope Music. Dit album bevat 10 nummers met akoestische arrangementen van oudere nummers.

  Progressieve stroming

  Op 31 mei 2010 verscheen het album We're here because we're here. Er waren diverse nummers uitgebracht via hun website, en een releasedatum was verschillende keren uitgesteld, wat zorgde voor enige verwarring onder de fans. Het zou eerst Horizons gaan heten, maar de titel is uiteindelijk gewijzigd. Lee Douglas kwam bij de band als vaste zangeres. Hiervoor had ze voornamelijk als gastvocalist opgetreden. Het album is gemixt en geproduceerd door niemand minder dan Steven Wilson van Porcupine Tree.

  Op 5 september 2011 werd vervolgens Falling Deeper uitgebracht. Het album werd een vervolg op Hindsight met nieuwe orkestrale versies van hun oude nummers. Een hoogtepunt van het album is het lied 'Everwake', gezongen door Anneke van Giersbergen.

  Anathema heeft op 13 september 2011 bekendgemaakt dat toetsenist Les Smith de band heeft verlaten wegens creatieve en muzikale verschillen. Toetsenist Daniel Cardoso heeft zijn plek ingenomen als live optredend artiest.

  Het nieuwe album Weather Systems verscheen op 16 april 2012 bij het label Kscope.

  Daniel Cardoso kwam permanent bij de band als toetsenist. Dit werd op 8 november 2012 bekendgemaakt via Anathema's officiële website.

  Anathema's eerste concert in India werd gehouden op de IIT in Madras in december 2012, als onderdeel van de Saarang Rock Show.

  Het recente livealbum, genaamd Untouchable is uitgebracht als een dubbel-vinyl album op 24 juni 2013. Het album is een opname van een speciaal gehouden optreden in het oude Romeinse theater van Philippopolis in 2012, waar de band werd begeleid door het Plovdiv Philharmonisch orkest. Het concert is daarna uitgebracht op blu-ray, dvd en cd onder de naam Universal.

  Op 28 maart 2014 maakte Anathema de details bekend van het nieuwe studioalbum genaamd Distant Satellites. Dit album is op 9 juni uitgekomen op het label Kscope. Distant Satellites is opgenomen in Oslo en geproduceerd door Christer-André Cederberg, waarvan enkele tracks gemixed zijn door Steven Wilson. Anders dan voorgaande albums, is hier meer elektronica te horen. Het album is in 4 fysieke versies uitgebracht, waaronder een cd, vinyl, Media Book, en een Deluxe versie.

  Tournees

  Anathema toert de laatste jaren intensiever dan voorheen. De band heeft momenteel een hoog tempo van optredens in landen als Nederland, Duitsland, Spanje, Rusland, Groot-Brittannië, Griekenland, Mexico, en Argentinië.

  Bandleden

  Huidige leden

  • Vincent Cavanagh (geb. 29 augustus 1973) - vocalist en gitarist
  • Daniel Cavanagh (geb. 6 oktober 1972) - hoofdgitarist en vocalist
  • Jamie Cavanagh (geb. 29 augustus 1973) - bassist
  • John Douglas (geb. 11 juli 1973) - drummer
  • Lee Douglas (geb. 10 oktober 1975) - vocalist
  • Daniel Cardoso (geb. 28 maart 1981) - toetsenist

  Vorige leden

  • Darren White - vocalist
  • Duncan Patterson - bassist
  • Shaun Steels - drummer
  • Martin Powell - toetsenist
  • Dave Pybus - bassist
  • Les Smith - toetsenist

  Videografie

  Live concerten

  • 2002 - A Vision Of A Dying Embrace (VHS in 1997, dvd in 2002)
  • 2004 - Were You There? (dvd)
  • 2006 - A Moment In Time (dvd)
  • 2013 - Universal (dvd/blu-ray)

  Overige projecten

  • Antimatter - Duncan Patterson & Mick Moss
  • Agua de Annique - Daniel Cavanagh & Anneke van Giersbergen
  • Leafblade - Daniel Cavanagh & Sean Jude

  Trivia

  • Bassist Jamie Cavanagh woont al tien jaar lang in Nederland, onder meer in Wissel (Epe) en Arnhem, en spreekt vloeiend Nederlands. Daarnaast spreekt hij ook plat Veluws.[bron?]
  • In Anathema zitten twee familielijnen; Vincent, Danny en Jamie Cavanagh zijn broers, John en Lee Douglas zijn broer en zus.
  • Zanger Vincent Cavanagh is de enige die altijd in de band is gebleven.
  • Drie ex-bandleden van Anathema hebben in de band Cradle Of Filth gespeeld. Dit zijn Darren White, Dave Pybus en Les Smith.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.