Charlotte Gainsbourg

  • Charlotte Gainsbourg (Londen, 21 juli 1971) is een Franse actrice en zangeres. Ze is de dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin.

    Biografie

    Acteercarrière

    Gestimuleerd door haar moeder begon Gainsbourg haar acteercarrière al op vroege leeftijd. In 1984 debuteerde Gainsbourg in de film Paroles et Musique. Kort daarna speelde ze in L'Effrontée, een rol die haar een César-onderscheiding voor de meest veelbelovende actrice opleverde. Hierna was ze nog in verscheidene producties te zien, waaronder Jane Eyre naar het boek van Charlotte Brontë. Daarnaast heeft ze op het Parijse toneel gestaan. In 2009 ontving ze tijdens het filmfestival van Cannes voor haar rol in de horrorfilm Antichrist van Lars von Trier de prijs voor beste vrouwelijke actrice. Met name de laatste jaren speelt zij regelmatig in films van deze regisseur.

    Zangcarrière

    Naast acteren werd het zingen Gainsbourg met de paplepel ingegoten. Zij nam op haar dertiende het nummer Lemon Incest met haar vader op, en ook bij de film Charlotte For Ever bracht ze een gelijknamige cd uit.

    Nadat haar vader in 1991 overleed warmde haar gevoel voor muziek weer op. In 2006 kwam haar tweede album, 5:55, uit, dat ze co-produceerde met het Franse duo Air en producer Nigel Godrich. De teksten werden verzorgd door Jarvis Cocker en Neil Hannon. Haar muziekstijl wordt door enkelen vergeleken met die van haar ouders, waarbij met name haar zwoele stem gelijkenis vertoont met die van Jane Birkin. Van de cd werden in Frankrijk meer dan 300.000 stuks verkocht, goed voor een platina-status.

    In 2009 maakte zij haar derde studioalbum IRM af, waarvan de titeltrack op haar officiële website als download werd aangeboden. De eerste single hiervan is Heaven Can Wait. De cd werd geproduceerd door Beck en kwam uit op 7 december 2009.

    Een nieuw album, Stage Whisper, verscheen op 5 december 2011. Dit album bestaat uit twee cd's: één met live-opnames en één met nieuwe studionummers. Hierop werkt zij onder andere weer samen met Beck en Villagers-zanger Conor O'Brien. Eerder bracht ze in september al de EP Terrible Angels uit.

    Privéleven

    Charlotte Gainsbourg werd geboren in Londen maar groeide op in Parijs. Ze is getrouwd met acteur en regisseur Yvan Attal en heeft drie kinderen, Ben, Alice en Joe.

    Op 5 september 2007 kreeg ze een hersenbloeding en werd ze met spoed geopereerd in een Parijs hospitaal. Ze had hoofdpijn sinds ze een paar weken daarvoor een licht ongeval had tijdens het waterskiën in de Verenigde Staten.

    Filmografie

    • 1984 : Paroles et musique van Elie Chouraqui
    • 1985 : L'Effrontée van Clauvan Miller
    • 1985 : La Tentation d'Isabelle van Jacques Doillon
    • 1986 : Charlotte for Ever van Serge Gainsbourg
    • 1987 : Jane B par Agnès V van Agnès Varda
    • 1987 : Kung-fu master ! van Agnès Varda
    • 1988 : La Petite Voleuse van Clauvan Miller
    • 1990 : Merci la vie van Bertrand Blier
    • 1990 : Aux yeux du monvan van Éric Rochant
    • 1990 : Le Soleil même la nuit (Sole anche di notte)
    • 1991 : Amoureuse van Jacques Doillon
    • 1991 : Contre l'oubli van Patrice Chéreau
    • 1991 : Anna Oz van Éric Rochant
    • 1992 : Cement Garvann (The Cement Garden) van Andrew Birkin
    • 1993 : Grosse Fatigue van Michel Blanc, dans son propre rôle
    • 1994 : Jane Eyre van Franco Zeffirelli
    • 1995 : Anna Oz van Éric Rochant
    • 1996 : Love, etc. van Marion Vernoux
    • 1998 : Passionnément van Bruno Nuytten
    • 1999 : Suspicion (The Intruvanr) van David Bailey
    • 1999 : La Bûche van Danièle Thompson
    • 2000 : Félix et Lola van Patrice Leconte
    • 2000 : Les misérables van Josée Dayan (tv)
    • 2001 : Ma femme est une actrice van Yvan Attal
    • 2004 : Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants van Yvan Attal
    • 2004 : 21 grammes (21 Grams) van Alejandro González Iñárritu
    • 52005 : L'un reste, l'autre part van Clauvan Berri
    • 2005 : Lemming van Dominik Moll
    • 2006 : The Science of Sleep (La Science des Rêves) van Michel Gondry
    • 2006 : Prête-moi ta main van Eric Lartigau
    • 2006 : Nuovomondo van Emanuele Crialese
    • 2007 : I'm Not There van Todd Haynes
    • 2009 : Persécution van Patrice Chéreau
    • 2009 : Antichrist van Lars von Trier
    • 2010 : The Tree van Julie Bertuccelli
    • 2011 : Melancholia van Lars von Trier
    • 2012 : Confession of a Child of the Century van Sylvie Verheyde
    • 2013 : Nymphomaniac van Lars von Trier
    • 2014 : Jacky au royaume des filles van Riad Sattouf
    • 2014 : Son épouse van Michel Spinosa
    • 2014 : Samba van Olivier Nakache en Eric Toledano
    • 2014 : 3 cœurs van Benoît Jacquot
    • 2014 : Incompresa van Asia Argento

    Discografie

    Singles

    Daarnaast is ze te horen op:

    • "Love, etc..." (1996, soundtrack-cd, alleen één titelsong)
    • "If", een duet met Étienne Daho (single van Daho's album Réévolution(2004))
    • Een sample van Gainsbourgs stem op de single "What It Feels Like for a Girl" van Madonna (2001): "Girls can wear jeans, cut their hair short, wear shirts and boots, 'cause it's okay to be a boy, but for a boy to look like a girl is degrading, because you think that being a girl is degrading, but secretly, you'd love to know what it's like, wouldn't you? What it feels like for a girl."
    • "The Duelist", een duet met Jarvis Cocker op het album Pocket Symphony (Air, 2007)

    Trivia

    • De eerste woorden die in Madonna's "What It Feels Like For A Girl" door Gainsbourg gesproken worden, komen eigenlijk uit de film The Cement Garden, waarin Gainsbourg speelt.
    • Ze is de halfzus van Lou Douillon en Kate Barry.
    • Tijdens het filmfestival in Cannes van 2001 was zij lid van de jury.
    • Het nummer Lemon Incest, dat Gainsbourg met haar vader opnam toen ze 13 jaar was, deed destijds veel stof opwaaien vanwege de sensuele toon.
    • Naar eigen zeggen houdt ze ervan zich te verbergen achter filmrollen die anders zijn dan zichzelf.

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.