Drake

 • Aubrey Drake Graham (Toronto, 24 oktober 1986), beter bekend onder zijn artiestennaam Drake, is een Canadees rapper, songwriter en acteur. Hij werd oorspronkelijk bekend door zijn rol als Jimmy Brooks in de televisieserie Degrassi: The Next Generation.

  In juni 2009 tekende Graham voor het platenlabel van Lil Wayne, Young Money Entertainment.

  Graham werkte samen met onder anderen Lil Wayne, Young Jeezy, Kanye West, Eminem en Jay Z. Vanaf zijn eerste ep, So Far Gone, werd Graham genomineerd voor verscheidene prijzen, waaronder de Grammy Awards. Andere prijzen betreffen tweemaal een Juno Awards in 2010 voor ‘beste nieuwe artiest’.

  Jeugdjaren

  Drake is de zoon van Dennis Graham, een Afro-Amerikaans musicus die samen met Jerry Lee Lewis werkte, en Sandi Graham, een Joods-Canadese lerares. Twee ooms van hem, Larry Graham en Teenie Hodges, zijn ook muzikanten.

  Zijn ouders scheidden toen hij 5 jaar oud was. Hij werd hierna door zijn moeder in huis genomen, in een huis in Forest Hill.

  Muziekcarrière

  Opkomst (2006-2008)

  In februari 2006 bracht Graham zijn eerste mixtape uit, Room for Improvement. Deze bracht hij onafhankelijk uit op zijn website en op Myspace. In 2007 bracht hij zijn tweede mixtape uit, Comeback Season. Voor het nummer "Replacement Girl" met Trey Songz, dat op dit album stond, werd zijn eerste muziekvideo gemaakt. Hij stond in dit jaar tevens, als eerste Canadese rapper zonder platencontract, met zijn muziekclip op hiphopplatform BET. De mixtape bevatte overigens een remix van het nummer "Man of the Year", samen met Lil Wayne, origineel gezongen door Brisco en Flo Rida. Vanaf 2008 toonde Lil Wayne interesse in Graham. Wayne stuurde zijn muziek naar Jas Prince, eigenaar van Rap-A-Lot, een Amerikaans platenlabel. Hij werd direct hierna uitgenodigd om naar Houston te vliegen, om gelijk op tournee te gaan met hem. Tijdens deze tijd namen Lil Wayne en Graham enkele nummers op, waaronder "Ransom", "Forever" en "Brand New". Gedurende deze gehele tijd had Graham geen contract bij een platenlabel.

  So Far Gone (2009)

  Op 13 februari 2009 bracht Graham zijn derde mixtape, So Far Gone uit. Dit album was gratis te downloaden op zijn website. Het album bevatte nummers van Graham, samenwerkend met Lil Wayne, Bun B, Omarion, Lloyd en Trey Songz. Binnen twee uur na verschijning was het album al 2000 keer gedownload. De mixtape werd als enorm succesvol gezien en bereikte uiteindelijk de radiostations. Als reactie hierop werd een external play uitgebracht, met de vijf populairste nummers, waaronder Best I Ever Had en Succesfull. MTV betitelde de ep als "The Hottest Mixtape of 2009 (vrij vertaald: Beste mixtape van 2009)". Vanaf dit moment steeg Grahams bekendheid tot wereldwijd niveau. Hij werkte vervolgens samen met wereldartiesten, waaronder DJ Khaled, Young Money, Jay Z, Kanye West, Eminem, Young Jeezy, Mary J. Blige, Timbaland, Birdman, Trey Songz, Jamie Foxx en The Weeknd. Drake heeft hiernaast nummers geschreven voor Jazz Cartier, Bishop Brigante, Alicia Keys en Dr. Dre.

  Op 29 juni 2009 werd bekendgemaakt dat Graham een contract getekend had bij Young Money Entertainment, het bedrijf van Lil Wayne. Twee nummers van Graham, "Best I Ever Had" en "Every Girl", dat samen met Young Money gezongen is, debuteerden op 4 juli 2009 in de Billboard Hot 100 op respectievelijk de derde en tiende plaats. Hiermee was Graham de tweede artiest ter wereld die dit lukte. Nelly Furtado had in 2001 ook twee nummers die binnen een week in de top 10 stonden, "I'm Like A Bird" en "Get Ur Freak On”. Graham toerde na dit succes met onder andere Lil Wayne met de America's Most Wanted Tour.

  Op 15 september 2009 werd de So Far Gone ep opnieuw uitgebracht, maar nu met 7 nummers, waarvan 5 van de originele ep. Het album debuteerde op de zesde plek in de Billboard 200 en verkreeg de certificatie ‘Goud’ van de RIAA met een verkoopkwantiteit van meer dan 500,000 stuks in de Verenigde Staten. Op 18 april 2010 won Graham met zijn ep ‘Rap Recording of the Year (vrij vertaald: beste rapalbum van het jaar)’ op de Juno Awards van 2010.

  Thank Me Later (2010)

  Graham was van plan om zijn eerste album, Thank Me Later, uit te brengen in de herfst van 2009. Dit lukte door onbekende oorzaak niet. De uitgavedatum werd eerst verplaatst naar maart 2010 Het nummer behaalde de veertiende plaatst in de Billboard Hit 100.

  Op 29 april 2010 werd bekend dat Graham zijn album afgerond had. Hieropvolgend bracht hij zijn tweede single uit, “Find Your Love”

  Ondanks dit fiasco werden er 447,000 albums verkocht in de eerste week, waarmee het op de eerste plaats debuteerde in de Billboard 200. Hierdoor verkreeg het album even de titel 'meestverkochte albums in 1 week'. Deze titel werd echter een week later afgenomen door Eminem, met zijn album Recovery.

  In 2010 toerde Graham door de Verenigde Staten met zijn "Lights Dreams and Nightmares Tour". Hij trapte op 20 september 2010 af in Miami.

  In Nederland en Vlaanderen begint Graham langzamerhand bekendheid te vergaren. "Thank Me Later" debuteerde op de 71 plaats in de Album Top 100 en op 98 in de Ultratop 50. In 2009 stond Graham, met Best I Ever Had, op de vijfde plaats in de tipparade. In 2010 stond Find Your Love in Nederland op de derde plaats- en in Vlaanderen op de zestiende plaats van de tipparade.

  Take Care (2011)

  Op 15 november 2011 bracht Drake zijn tweede studioalbum uit, genaamd Take Care.

  Nothing Was the Same (2013)

  Op 24 september 2013 bracht Drake zijn derde studioalbum uit, genaamd Nothing Was the Same.

  Views From The 6 (2014)

  In juli 2014 kondigde Drake aan dat zijn volgende album Views From The 6 zal gaan heten. Hij is echter nog niet begonnen met het opnemen van het album. Wel heeft hij op 25 oktober 2014 drie nummers van zijn nieuwe album uitgebracht, omdat volgens Drake de hacker die drie nummers in bezit zou hebben.

  Acteercarrière

  In 2001 begon Graham zijn acteercarrière als Jimmy Brooks, een personage in Degrassi: The Next Generation. In deze televisieserie is Brooks een basketbalspeler die in een rolstoel terechtgekomen is met verlamde benen, nadat een klasgenoot hem in zijn ruggengraat heeft geschoten. Zijn rol in de serie eindigde in 2009, nadat zijn personage op Degrassi zijn diploma behaalde. Hij heeft in 139 afleveringen gespeeld, waaronder in de film Degrassi Spring Break Movie, uit 2008.

  In juni 2010 werd bekend dat Graham een hoofdrol gekregen had in het spel Gears of War 3. Hij speelt hier de rol van Jace Stratton.

  Discografie

  Singles

  Concerten

  • America's Most Wanted Tour (met Young Money) (2009)
  • Away From Home Tour (2010)
  • Club Paradise Tour (2012)
  • Would You Like a Tour? (2013-2014)
  • Drake Vs. Lil Wayne (met Lil Wayne) (2014)
  • Jungle Tour (met Future) (2015)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing