Celtic Woman

 • Celtic Woman is een Iers muziekensemble bestaande uit de zangeressen Chloë Agnew, Lisa Kelly, Lisa Lambe en violiste Máiréad Nesbitt. De groep speelt Keltische muziek evenals moderne liederen. De groep heeft vijf albums uitgebracht en verscheidene tournees gedaan.

  Voormalige leden van de groep zijn Órla Fallon, Méav Ní Mhaolchatha, Deirdre Shannon, Hayley Westenra , Alex Sharpe en Lynn Hilary. Deirdre Shannon wordt echter niet vermeld op de website van Celtic Woman.

  Geschiedenis

  De groep werd aanvankelijk samengesteld door David Downes voor een optreden op 15 september 2004 in het The Helix theater in Dublin, Ierland. De oorspronkelijke leden van de groep waren Chloë Agnew, Órla Fallon, Lisa Kelly, Méav Ní Mhaolchatha en Máiréad Nesbitt. Het optreden werd in maart 2005 uitgezonden door PBS in de Verenigde Staten. Hun eerste album, Celtic Woman, bereikte spoedig de eerste plaats op de World Music hitparade van het tijdschrift Billboard. Het hield deze positie vast voor een recordaantal van 68 weken. De live-uitvoering in The Helix werd op dvd uitgebracht evenals een studioalbum.

  Hun tweede album Celtic Woman: A Christmas Celebration werd op 19 oktober 2006 uitgebracht. Het album stootte hun eerste album van de eerste plaats in de World Music hitparade waardoor de groep zowel de eerste als de tweede plaats bezette in deze ranglijst.

  Op 23 en 24 augustus 2006 hield de groep een optreden in Slane Castle in County Meath, Ierland. Dit optreden werd in december 2006 uitgezonden door PBS. Het derde album, Celtic Woman: A New Journey, werd op 30 januari 2007 uitgebracht op dvd, tegelijkertijd met het uitbrengen van de live-uitvoering. Het album bereikte de eerste plaats op de World Music hitparade en de vierde plaats op de Billboard 200 hitparade. De groep bezette nu de eerste drie plaatsen van deze ranglijst.

  In 2007 won Celtic Woman een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  Op 28 oktober 2008 werd het vierde album uitgebracht, genaamd Celtic Woman: The Greatest Journey. Het bevat voornamelijk nummers van hun debuutalbum en het album A New Journey. Daarnaast bevat het drie nieuwe nummers.

  Op 25 januari 2010 volgde het vijfde album, getiteld Celtic Woman: Songs from the Heart. Deze werd zowel op CD als DVD uitgebracht, de DVD bevat de registratie van een concert in de Powerscourt House and Gardens.

  Het zesde album, getiteld Celtic Woman: Believe, verscheen in 2012.

  Tournees

  De groep heeft drie tournees gedaan in de Verenigde Staten, waarvan een voor hun debuutalbum Celtic Woman en twee voor Celtic Woman: A New Journey. Daarnaast heeft de groep optredens in andere landen gedaan.

  De groep The High Kings heeft als openingsact gespeeld voor de tournee van Celtic Woman: A New Journey.

  Leden

  De oorspronkelijke leden van de groep zijn Chloë Agnew, Órla Fallon, Lisa Kelly, Méav Ní Mhaolchatha en Máiréad Nesbitt. Tijdens de zwangerschap van Ní Mhaolchatha in 2005 verving Deirdre Shannon haar tijdens de tournees. Shannon verliet de groep in februari 2006 en Ní Mhaolchatha keerde terug voor de opnames en tournee van het album A New Journey.

  Op 6 september 2006 werd bekend dat Hayley Westenra lid werd van de groep. Westenra heeft ook afgewisseld met Ní Mhaolchatha tijdens de tournees. Op 20 augustus 2007 werd bekend dat Ní Mhaolchatha zich wilde richten op haar solocarrière. Lynn Hilary verving haar voor het eerst op 10 oktober 2007 in Estero, Florida.

  In 2008 werd Lisa Kelly wegens zwangerschap vervangen door Alex Sharpe tijdens de tournees van A New Journey.

  In 2009 werd bekend dat Órla Fallon zich ging richten op haar solo-album en haar gezin. Haar plaats wordt ingevuld door Alex Sharpe.

  In november 2010, na hun tournee door Australië, maakte Lynn Hilary bekend de groep te verlaten.

  De groep bestaat nu nog uit Lisa Kelly, Chloë Agnew, Lisa Lambe en Máiréad Nesbitt.

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing