Big Punisher;Fat Joe

 • Big Pun (pseudoniem van Christopher Rios; New York City, 10 november 1971 - White Plains (New York), 7 februari 2000) was een Amerikaanse rapper van Puerto Ricaanse afkomst uit the Bronx, waar hij geboren was en opgroeide. Hij was voor het eerst te horen op de albums van The Beatnuts in "Off the Books" in 1997, en op Fat Joes tweede album Jealous One's Envy's uit 1995 in "Watch Out".

  Zijn artiestennaam Big Pun was een afkorting van Big Punisher. Big Puns carrière als rapper was van korte duur toen hij op 28-jarige leeftijd overleed.

  Carrière

  Gedurende de jaren 80 beoefende Big Punisher zijn talenten in de door hem opgerichte Full A Clips Crew met Triple Seis, Prospect en Cuban Link, die daarnaast ook nog de naam "Lyrical Assassin" droeg. Destijds noemde Pun zichzelf Big Moon Dawg in de rapscene van de Bronx. Pun ontmoette in 1995 Fat Joe, die toen aan zijn tweede album werkte. Behalve in Watch Out op dat album, viel Big Pun ook te beluisteren op de singles van dit nummer waar hij ook te horen was in "Fire Water". Christopher Rios' eerste underground hit was "I'm Not A Player". De remix van het nummer "Still Not a Player" bevatte ook de stem van Fat Joe. Hiermee werd hij bekender bij het grote publiek en het nummer begon op een hit te lijken. Kort daarna, 1998, volgde zijn debuutalbum Capital Punishment. Dit was het eerste album van een latino rapper dat platinum haalde na een vijfde plaats op de Billboard 200. Capital Punishment werd ook genomineerd voor een Grammy Award maar moest deze verliezen aan Jay-Z's Vol.2: Hard Knock Life. Hij werd een lid van Terror Squad waar Fat Joe de oprichter van was, samen met zijn oude Full A Clips Crew.

  Overlijden

  Als kind had Christopher Rios nooit problemen met zijn gewicht en was, naar eigen zeggen, zelf meestal de smalle verschijning in een gezelschap. Volgens zijn vrouw begon hij rond zijn achttiende met een zeer overmatig eetgedrag wat telkens extremer werd. In de vroege jaren 90 kreeg hij last van obesitas en in een paar jaar had dit zich ontwikkeld tot morbide obesitas. Begin 1999 drukte een dokter hem op het hart om in behandeling te gaan omdat hij anders geen jaar meer te leven zou hebben. Hij verloor daar 80 pond maar kreeg het voor elkaar om vroegtijdig met zijn kuur te stoppen. Hij ging terug naar New York en kwam al gauw de 80 pond aan die hij kwijt was geraakt.

  Daarna werd het voor de mensen duidelijk dat Big Punisher er heel slecht aan toe was. Hij had overduidelijke ademhalingsproblemen op het podium, wat hij voorheen nooit had en hij werd rondgereden in een rolstoel om niet door zijn enkels heen te breken. Op 7 februari 2000 kreeg Christopher Rios een fatale hartaanval toen hij met zijn familie in het Crowne Plaza Hotel in White Plains (New York) verbleef tijdens een renovatie van hun huis. Naar zeggen van zijn vrouw en broer moest het ambulancepersoneel de deurpost forceren om hem buiten te krijgen. Toen hij net in het ziekenhuis aankwam werd hij al doodverklaard nadat ambulancebroeders meerdere malen hadden gefaald hem te reanimeren. Hij is 28 jaar geworden.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.