Matthew Wilder

 • Matthew Wilder, echte naam Matthew Weiner (New York City, 24 januari 1953) is een Amerikaanse zanger en songwriter. Hij haalde met het nummer Break My Stride de derde plaats in de Nederlandse Top 40 in 1984. Met de muziek die hij schreef voor de tekenfilm Mulan werd hij onder meer genomineerd voor de Academy Award in de categorie Best Music, Original Musical or Comedy Score.

  Muzikale loopbaan

  Wilder begon zijn muzikale carrière als de helft van het duo Matthew & Peter, begin jaren 70. In de latere jaren van dat decennium voegde hij zich als achtergrondzanger bij Rickie Lee Jones en Bette Midler. In 1983 verscheen Wilders debuutalbum I Don't Speak the Language. De single Break My Stride die daarop stond, werd zijn grootste commerciële succes als soloartiest. Een tweede nummer van deze plaat, The Kid’s American, behaalde ook de Billboard Top 40. Een jaar later bracht Wilder zijn tweede en laatste originele plaat uit, Bouncin' Off the Walls.

  Na het einde van zijn solocarrière bleef Wilder actief in de muziekindustrie als producent en songwriter. In die hoedanigheid werkte hij onder meer voor No Doubt (Tragic Kingdom ), Christina Aguilera en Kelly Clarkson. Hij gaat ook het volgende (februari 2011) album van Ilse DeLange produceren.

  In 2011 scoorde Ilse de Lange een hit met het nummer 'Doluv2luvu', geproduceerd door Matthew Wilder. Dit nummer werd speciaal geschreven voor 3FM Serious Request, een aan het eind van het jaar terugkerend evenement om zo veel mogelijk geld op te halen voor een goed doel.

  Mulan

  Wilder zong de liedjes in van het personage Ling in de tekenfilm Mulan. Hij schreef de muziek bij de liedjes Honor to Us All, Reflection, I'll Make a Man Out of You, A Girl Worth Fighting For, True to Your Heart en Reflection. Wilder won hiermee een ASCAP Film and Television Music Award en een Annie Award en werd genomineerd voor een Academy Award, een Golden Globe en een Grammy Award.

  Discografie

  Albums

  • I Don't Speak the Language (1983)
  • Bouncin' Off the Walls (1984)

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.