Sertab Erener

  • Sertab Erener (Istanboel, 4 december 1964), ook wel Sertab, is een Turkse artiest. Zij was de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2003 in Riga, Letland met het liedje Everyway That I Can, dat geschreven en geproduceerd is door Demir Demirkan, haar vriend.

    Biografie

    Sertab Erener is geboren in Istanboel. Ze heeft gestudeerd aan de Işık Lisesi en aan het conservatorium Istanbul Devlet Konservatuvar'ı (conservatorium van Istanboel)

    Toen zij afgestudeerd was, begon ze als achtergrondvocaliste van Sezen Aksu, een andere artiest-songwriter in de Turkse popmuziek. Met de hulp en steun van Sezen Aksu begon ze al gauw bekend te worden.

    Ze bracht haar eerste album Sakin Ol in 1992 uit, gevolgd door Lal (1994), Sertab Gibi (1996), Sertab (1999) en Turuncu (2001). Lal was ook onderdeel van Soundtrack For A Century, een compilatie van Sony music.

    In 1999 nam Sertab een single op met de Belgische à capellagroep "Voicemale". Zor Kadin scoorde erg sterk in de Belgische hitparades en in Turkije stond het nummer drie maanden bovenaan de chartlists.

    Sertab Erener nam ook duetten op met José Carreras en met Ricky Martin nam ze het liedje Private Emotion op, en een single met de Griekse zangeres Mando voor het liedje Ask/Fos.

    Voor de film Crossing the Bridge: Sound of Istanbul covert Sertab Erener het nummer Music van Madonna. Het wordt een poppy nummer met oosterse invloeden. Na deze soundtrack, de showcase in Brussel en het duet met Ricky Martin begint het succes van Sertab zich nu ook te verspreiden naar Europa.

    Na het winnen van het Songfestival en het succes van Everyway That I Can trekt Sertab de studio in voor haar allereerste Engelstalig album. No Boundaries bevat popsongs met oosterse invloeden, maar ook ballads zoals Leave en Storms. De opvolger van Everyway That I Can wordt Here I Am. Dit nummer lijkt veel op Everyway That I Can. De single evenaart niet het succes van de vorige single maar wordt wel een radiohit voor Sertab.

    50 jaren Eurovisie

    Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het songfestival selecteert een jury de 14 beste liedjes in die 50 jaar. Sertab is bij de gelukkigen want haar Everyway That I Can uit 2003 wordt verkozen. Tijdens de grote show wordt het lied 9de met als winnaar Waterloo van ABBA. In de grote show zingt Sertab Everyway That I Can nog eens voor het grote (Europese) publiek. Ook kondigt Sertab de komst van een nieuw Engelstalig album aan, de plaat zou uitkomen in de loop van 2006. Dat album komt er voorlopig nog niet. Door andere grote projecten wordt de plaat verschoven naar een voorlopig onbekende datum.

    Nieuw Turks Album

    In mei 2007 brengt Sertab een nieuw album uit, namelijk: Sertab Goes to the Club. Eigenlijk is het geen echt nieuw album, de nummers die op de cd staan zijn nummers van vorige albums. Zo is Yanarim éen van haar grootste successen. Twee dj's hebben een beat onder de nummers geplaatst om de nummers in een dansbaar jasje te steken. Deze DJ's zijn erg bekend in Turkije, minder in Europa: Murat Uncuoglu en Aytekin Kurt. Eén van de nummers op de plaat is Everyway That I Can, het lied waarmee ze een succes beleefde, het is overigens het enige Engelstalige lied op de cd.

    Drum For World

    Drum For World is een muzikaal project dat ontstaan is in Turkije. De muziek bestaat voornamelijk uit drums met als zangeres Sertab Erener. Het eerste nummer dat ontstaan is heet I Remember Now, gemaakt door Demir Demirkan en Sertab Erener. Het project heeft ook internationale plannen.

    Nieuw album

    Sertab vierde in 2007 haar 15-jarig jubileum. Ze trad in Turkije op met enkele artiesten met wie ze in het verleden samenwerkte. In 2009 bracht ze het album Painted On Water uit. Enkele nummers van het album zijn Ha Bu Diyar en Madimak

    Discografie

    Studioalbums

    • 1992 Sakin Ol (Calm Down)
    • 1994 La'l (Ruby)
    • 1996 Sertab Gibi (Like Sertab)
    • 1999 Sertab Erener
    • 2001 Turuncu (Orange)
    • 2004 No Boundaries
    • 2005 Aşk Ölmez (Love Doesn't Die)
    • 2010 Rengarenk (Colorful)
    • 2012 Ey Şûh-i Sertab
    • 2013 Sade

    Remix albums

    • 2007 Sertab Goes To The Club

    Compilatiealbums

    • 2000 Sertab (Europees album; opnieuw uitgebracht in 2003)
    • 2007 The Best of Sertab Erener

    Painted on Water (Sertab Erener and Demir Demirkan)

    • 2009 Painted on Water (Motéma Music)

    Singles en EPs

    • 1999 Zor Kadın (Difficult Woman)
    • 2001 Yeni (New)
    • 2003 Everyway That I Can (winnend lied van het Eurovisiesongfestival in 2003)
    • 2003 Here I Am
    • 2004 Leave
    • 2005 Aşk Ölmez, Biz Ölürüz (Love Doesn't Die, We Do)
    • 2005 Satılık Kalpler Şehri (City of Hearts for Sale)
    • 2005 Kim Haklıysa" (Whoever the Right Is)
    • 2007 I Remember Now
    • 2008 Hayat Beklemez (Life Doesn't Wait)
    • 2009 Bu Böyle (That's the Way It Is)
    • 2009 Açık Adres (Open Address)
    • 2013 İyileşiyorum (I'm Getting Better)

    EP's

    • 2000 Bu Yaz (This Summer)

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.