Kayah

 • Katarzyna Szczot (Warschau, 5 november 1967), beter bekend onder het pseudoniem Kayah is één van de meest succesvolle Poolse zangeressen. Ze maakt voornamelijk popmuziek met veel invloed van Soul, Jazz en Folk. In 2001 richtte ze haar eigen platenlabel op, Kayax, waar enkele gerenommeerde Poolse muzikanten zoals Zakopower, Krzysztof Kiljański en SOFA onder contract staan. De totale verkoop van haar albums zijn meer dan een miljoen exemplaren.

  Discografie

  Singles

  Film en televisie

  In 2011 was ze naast Anna Dąbrowska, Andrzej Piaseczny en Adam Darski jurylid in de eerste editie van The Voice of Poland dat vanaf september 2011 op TVP2 werd uitgezonden.

  Privéleven

  Tijdens opnames van het programma "To było grane" in 1998 ontmoette ze de in Polen werkzame Nederlandse televisieproducent Rinke Rooyens, zoon van Bob Rooyens. Op 5 augustus van hetzelfde jaar trouwden ze, en op 1 december werd hun zoon Roch geboren. In 1999 ontving het echtpaar de Zilveren Appel, een prijs uitgereikt door lezers van het maandblad 'Pani' voor het 'grootste Poolse echtpaar'. Na enkele jaren ging het stel uit elkaar en in 2010 was de scheiding officieel. Hierna had ze een tijd lang een relatie met de frontzanger van Zakopower, Sebastian Karpiel-Bułecka.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.