Diana Krall

 • Diana Jean Krall (Nanaimo (Brits-Columbia) 16 november 1964) is een Canadese jazzzangeres en -pianiste. Wereldwijd heeft ze zo'n vijftien miljoen albums verkocht. Ze heeft twee Grammy Awards gewonnen en acht Juno Awards.

  Biografie

  Krall, een dochter van muzikale ouders, begon piano te spelen toen ze vier jaar oud was. Toen ze vijftien was, speelde ze jazz in een lokaal restaurant. Ze studeerde aan Berklee School of Music in Boston, speelde jazz in Los Angeles en keerde daarna terug naar Canada, waar ze in 1993 haar eerste album uitbracht, "Stepping Out". Op het album speelde John Clayton contrabas en Jeff Hamilton drums. Het album trok de aandacht van muziekproducent Tommy LiPuma, die in 1995 haar tweede album produceerde. Haar derde album, "All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio", stond 70 weken in de Amerikaanse jazz-lijsten en werd genomineerd voor een Grammy. Ook haar album "Love Scenes" (1997) werd een commercieel succes. In 2000 leverde haar album "When I Look in Your Eyes" twee Grammy's op, onder meer een in de categorie 'Best Jazz Vocal Performance'. In 2003 won Krall opnieuw een Grammy, nu voor haar album "Live in Paris" ('Best Jazz Vocal Album').

  Elvis Costello

  In 2000 ging ze met zanger Tony Bennett op tournee. Met de zanger trad ze bovendien op in de muzikale talkshow "Spectacle: Elvis Costello with...". Met Costello begon ze een romantische relatie die in 2003 uitmondde in een huwelijk. Met de Brit kreeg ze op 6 december 2006 een tweeling, haar zonen Dexter Henry Lorcan en Frank Harlan James. Na haar huwelijk ging ze ook zelf liedjes schrijven, wat resulteerde in het album "The Girl in the Other Room".

  Andere actviteiten

  Krall produceerde in 2009 een album van Barbara Streisand. In 2012 begeleidde ze Paul McCartney in een live-uitvoering van diens album "Kisses on the Bottom", wat rechtstreeks op het internet werd uitgezonden. In datzelfde jaar zong ze "Fly Me to the Moon" tijdens de herdenkingsdienst voor de overleden austronaut Neil Armstrong.

  Verder verscheen Krall verschillende keren in een film of televisiefilm.

  Onderscheidingen

  In het jaar 2000 werd haar de Order of British Columbia verleend. In 2003 kreeg ze een eredoctoraat in de kunsten aan de University of Victoria. Een jaar later werd ze opgenomen in de Canadese Walk of Fame. In 2005 werd ze ook Officier in de Order of Canada.

  Discografie

  Dvd's

  • 2002 - Live in Paris - (Eagle Records)
  • 2004 - Live at the Montreal Jazz Festival - (Verve Records)
  • 2009 - Live in Rio - (PIAS)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.