Stromae

 • Stromae (Etterbeek, 12 maart 1985), de artiestennaam van Paul Van Haver, is een Belgisch singer-songwriter van hiphop en elektronische muziek. Stromae is van Belgisch-Rwandese afkomst. De naam Stromae is verlan voor maestro. Zijn teksten zijn Franstalig.

  Biografie

  Stromae werd geboren in Etterbeek als zoon van een Rwandese vader, die hij zelden zag, Op z'n elfde was Paul Van Haver reeds geïnteresseerd in muziek en volgde hij les aan de muziekacademie van Jette, waar hij muziekgeschiedenis studeerde en drum leerde spelen.

  Beginjaren

  In 2001 werd hij rapper onder de naam Opsmaestro, hoewel hij later zijn naam veranderde in Stromae. Onder deze naam werd Van Haver bekend.

  Op 18-jarige leeftijd richtte hij de rapgroep "Suspicioun" op, samen met de rapper J.E.D.I. in Eichof. Zij maakten en produceerden het nummer en de muziekvideo "Faut que t'arrête le Rap...". Later besloot J.E.D.I. om alleen verder te gaan en het rapduo te verlaten.

  Om zijn studie te kunnen betalen aan een privé-school werkte Van Haver deeltijds in de hotelindustrie, maar ondertussen gingen zijn schoolresultaten erop achteruit. Het was slechts achteraf, toen hij zich inschreef aan het Institut National de Radioélectricité et Cinématographie, dat hij zijn eerste album "Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic..." uitbracht.

  Tijdens zijn studie aan de filmschool in Brussel besloot Stromae zich in 2007 volledig toe te spitsen op zijn muziekcarrière. Dit resulteerde in zijn debuut-ep Juste un cerveau, un flow, un fond et un mic….

  In 2008 componeerde hij verscheidene tracks voor het album A l'Ombre du Show Business van de Frans-Antilliaans rapper Kery James, waarvan 75.000 exemplaren werden verkocht. Stromae fungeerde dat jaar eveneens als producer van de single Cette Fois van de Franse zangeres Anggun. Het nummer haalde een vierde plaats in de Franse hitparade. Stromae leverde eveneens bijdragen aan andere songs van Anggun en Melisse M waaronder "This Time" en "If I Take You".

  2009: Alors on danse

  Een jaar na de verschijning van zijn tweede mixtape Mixture Elecstro bereikte Stromae met zijn tweede single "Alors on danse" in meer dan tien landen de hoogste regionen van de hitparade. De single werd onder meer een nummer 1-hit in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Griekenland, Tsjechië, Bulgarije en in zijn thuisland België. In het voorjaar van 2010 kwam "Alors on danse" uit in de rest van Europa.

  In Duitsland werden van de single 300.000 exemplaren verkocht en wereldwijd werd de kaap van anderhalf miljoen exemplaren doorbroken.

  Begin december 2010 maakte de VRT bekend dat Stromae zes nominaties verworven had voor de MIA's 2010. Hij bezat hiermee de meeste nominaties, waaronder die voor de belangrijkste MIA, de "Hit van het Jaar", met "Alors on danse". Stromae werd op 7 januari inderdaad de winnaar van de MIA voor "Hit van het Jaar" en behaalde daarnaast een tweede MIA, namelijk die voor "Beste Doorbraak". Ook bij Humo's Pop Poll werd "Alors on danse" bekroond als beste nummer nationaal.

  In 2011 won Stromae een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  2013: Racine carrée

  Op 19 augustus 2013 kwam zijn tweede album √ (Racine carrée) uit. Het album bevat onder andere de vier singles: "Papaoutai", "Formidable", "Tous les mêmes" en "Ta fête". In Frankrijk verkocht hij hiervan meer dan een miljoen stuks en kreeg er drie prijzen voor op de "Victoire de la musique" (Franse versie van de Grammy's). In Vlaanderen werden zijn singles "Formidable" en "Papaoutai" dubbel platina en zijn single "Tous les mêmes" platina. Het album zelf werd zeven maal platina (circa 140.000 verkochte albums). Stromae was de grote overwinnaar bij de MIA's 2013 met acht prijzen, waaronder de belangrijkste prijs voor "Hit van het jaar" met "Formidable".

  2014

  In maart 2014 werd zijn nummer "Ta fête" aangeduid als het officiële lied van de Rode Duivels voor het WK voetbal in Brazilië. Op 1 april van dat jaar lanceerde hij zijn eigen kledingmerk Mosaert. Op 9 juni trad hij op bij Pinkpop. Een maand later sloot hij het vierdaagse Rock Werchter af. Met zijn single "Formidable" bereikte hij de eerste plaats in de MNM top 1000. Stromae verwierf vijf nominaties en won uiteindelijk vier prijzen bij de MIA's 2014. Hij won onder andere de MIA voor beste solo man.

  Privé

  Stromae heeft een relatie met zijn styliste Coralie Barbier. Voorheen had hij een relatie met model Tatiana Silva.

  Prijzen en onderscheidingen

  • MIA "Hit van het jaar 2010" voor "Alors on danse".
  • MIA "Beste doorbraak 2010".
  • Humo's Pop Poll 2010 "Beste nummer nationaal" voor "Alors on danse".
  • Ultratop Download Award 2010 voor meest gedownloade artiest.
  • European Border Breakers Award 2011.
  • Ultratop Download Award 2013 voor meest gedownloade artiest.
  • MIA "Beste Artwork 2013".
  • MIA "Beste auteur/componist 2013".
  • MIA "Beste videoclip 2013" voor "Formidable".
  • MIA "Dance 2013".
  • MIA "Solo man 2013.
  • MIA "POP".
  • MIA "Album van het jaar 2013" voor zijn album "Racine carrée".
  • MIA "Hit van het jaar 2013" voor zijn single "Formidable".
  • Victoire de la musique categorie "Beste album 2013" voor zijn album "Racine carrée".
  • Victoire de la musique categorie "Beste videoclip 2013" voor zijn clip van "Formidable".
  • Victoire de la musique categorie "Beste mannelijke artiest 2013".
  • NRJ Music Awards Beste Franstalige artiest.
  • MIA "Beste solo man 2014".
  • MIA "Beste pop 2014".
  • MIA "Beste videoclip 2014".
  • MIA "Beste live act 2014"

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing