Marion Cotillard

 • Marion Cotillard (Parijs, 30 september 1975) is een Franse actrice.

  Biografie

  Marion Cotillard werd geboren in Parijs en groeide op in Orléans. Haar moeder is comédienne, haar vader theater-acteur. Marion begon haar acteercarrière in 1993 in de televisieserie Highlander. Ze won de eerste prijs op het conservatoire d'Art Dramatique d'Orléans in 1994 en ze werd internationaal bekend door haar rol als Lili Bertineau in de Franse actiefilm Taxi uit 1998 en de twee vervolgen Taxi 2 en Taxi 3. Voor haar dubbelrol in Les jolies choses (2001) kreeg ze goede kritieken en in 2003 speelde ze in Tim Burtons Big Fish. Een jaar later won ze de César voor beste actrice voor haar rol als moordenares Tina Lombardi in Un long dimanche de fiançailles. Op het Cannes Film Festival won ze de Chopard Trophy voor de meest opzienbarende actrice. In 2007 speelde ze de rol van Édith Piaf in La Môme, de biografische film over deze zangeres. Ze deed niet meer mee in de vierde Taxi-film Taxi 4.

  Ze is een groot bewonderaar van Canadees singer-songwriter Hawksley Workman en speelde in twee van zijn videoclips. Ook is ze woordvoerster voor Greenpeace.

  Bij de uitreiking van de 80ste editie van de Oscars viel Cotillard in de prijzen. Voor haar Edith Piaf-vertolking in La Vie En Rose kreeg ze een Oscar voor beste actrice.

  Ze heeft een relatie met Guillaume Canet sinds 2007. Samen hebben ze een zoon.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.