Terence Trent D'Arby featuring Des'Ree

 • Sananda Maitreya, geboren als Terence Trent Howard (New York City, 15 maart 1962) is een Amerikaanse zanger. Tot 2001 stond hij bekend onder de naam Terence Trent D'Arby.

  Trent D'Arby scoorde vooral eind jaren tachtig enkele grote hits. Met Wishing Well scoorde hij in 1987 een nummer 1-hit in onder meer Nederland en de VS. Andere welbekende nummers zijn onder andere Sign your name, Dance little sister, Rain, Delicate en Holding on to you.

  Biografie

  In de jaren tachtig was hij als Amerikaans militair gelegerd in Duitsland. Daar sloot hij zich aan bij een band genaamd The Touch. Nadat hij het leger had verlaten verhuisde hij naar Londen, waar hij zijn demo-tape opnam. Dankzij deze demo kreeg hij een contract aangeboden bij CBS Records. Zijn debuutsingle If you let me stay werd direct een grote hit in Europa.

  In 1987 kwam zijn debuutalbum Introducing the Hardline According to Terence Trent D'Arby uit. Hij beweerde in interviews dat dit het beste album was sinds Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van de Beatles. Deze opmerking leverde hem in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië veel publiciteit op. De singles If you let me stay, Wishing well, Dance little sister en Sign your name worden wereldwijd grote hits.

  Zijn tweede album Neither fish nor flesh, met als ondertitel A soundtrack of love, faith, hope & destruction uit 1989 werd minder enthousiast ontvangen. Het album verkocht desondanks meer dan 2 miljoen exemplaren.

  In de jaren negentig werden nog uitgebracht Symphony or damn (1993) en Vibrator (1995), waarvan de singles Delicate, een duet met Des'ree, en Holding on to you de bekendste zijn. Ook het nummer Let her down easy wist in 1993 de hitparades te halen en is inmiddels twee keer door andere artiesten gecoverd. Hij bleef actief in de muziek. Zo trad hij in 1999 op als plaatsvervangend voorman van INXS bij de opening van het Olympisch Stadion in Sydney. Later dat jaar speelde hij Jackie Wilson in de Amerikaanse miniserie Shake, rattle and roll.

  Op 4 oktober 2001 veranderde hij zijn officiële naam in Sananda Maitreya. Onder deze naam brengt hij in 2001 het album Wildcard! uit. Het nummer O Divina wordt een bescheiden hit in Italië waar hij tegenwoordig woont met zijn Italiaanse echtgenote.

  Op 29 juli 2005 bracht hij het album Angels & Vampires - Volume I uit via zijn officiële website. Het is volledig te koop als MP3-album. In 2006 kwam het vervolg uit, met de titel Angels & Vampires - Volume II. In oktober 2007 werd het als dubbel-cd uitgebracht, alleen te verkrijgen via zijn officiële website.

  Ook in oktober 2007 is het eerste hoofdstuk van zijn volgende project, Nigor Mortis, online gekomen. Het volledige album verscheen op 20 mei 2009, zowel als MP3-album als cd.

  Concerten in Nederland

  • 30 november 1987 - Congrescentrum, Den Haag
  • 1 december 1987 - Martinihal, Groningen
  • 12 oktober 1993 - Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht
  • 25 juni 1995 - Parkpop, Den Haag
  • 20 maart 2002 - Nighttown, Rotterdam
  • 20 november 2002 - Paradiso, Amsterdam
  • 2 mei 2003 - 013 The Choice, Tilburg
  • 5 mei 2003 - Bevrijdingsfestival, Haarlem
  • 6 mei 2003 - Oosterpoort, Groningen
  • 8 november 2007 - Waerdse Tempel, Heerhugowaard

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.