The xx

 • The xx is een driekoppige Engelse indieband, gevormd in Wandsworth, Londen in 2005. Ze brachten hun debuutalbum, xx, uit in augustus 2009, dat hoog in vele "best of 2009"-lijsten stond, waaronder op de eerste plaats van The Guardian en zilver op de lijst van NME. In 2010 wonnen ze de Mercury Music Prize voor hun debuutalbum. Het tweede album, Coexist, verscheen op 10 september 2012.

  Geschiedenis

  De band bestond tot en met november 2009 uit vier leden rond de leeftijd van 20 jaar: Romy Madley Croft, Baria Qureshi. Oliver Sim en Jamie Smith. In november 2009 verliet Qureshi de band.

  Het debuutalbum van de band, xx, werd goed ontvangen en kreeg onder andere de beoordeling Universal acclaim (universele toejuiching) op Metacritic De band werd bekend door een hoge notering in de Future 50 list van het Britse NME muziektijdschrift en positieve recensies bij websites als Pitchfork. Het titelloze debuutalbum van de band kwam uit op 17 augustus 2009 bij Young Turk Records. De single Crystalised van het debuutalbum was een week lang 'Single van de week' op iTunes. De band was genomineerd voor "Beste Britse album", "Beste Britse doorbraak" en "Beste Britse band" op de Brit Awards van 2011 die op 15 februari werden gehouden in de O2 Arena in Londen, maar ze wonnen in geen enkele categorie.

  In december 2011 kondigde Jamie Smith aan dat ze hun 2e plaat wilden uitbrengen voor de festivals van het volgend jaar en dat het door "clubmuziek" was geïnspireerd.

  Discografie

  Singles

  Externe links

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.