The Decemberists

 • The Decemberists is een indie-popband uit Portland (Verenigde Staten), waarvan de muziek varieert van snelle popmuziek tot gevoelige, rustige, instrumentale arrangementen.

  Muzikale kenmerken

  Op zowel tekstueel als muzikaal gebied zetten The Decemberists zich af tegen de bestaande muziekkeuze. In haar teksten vermijdt de band de introspectie die de meeste andere rocknummers juist zo rijk zijn. In plaats daarvan vertelt de band verhalen. Een voorbeeld hiervan is de tekst:

  Ook kenmerkend zijn de instrumentale tussenspelen in The Decemberists' muziek. Vaak wordt hierin een accordeon gebruikt, die typerend kan zijn voor de nummers van de band. The Decemberists wordt vergeleken met R.E.M., Neutral Milk Hotel en Belle and Sebastian, terwijl Jim DeRogatis van de Chicago Sun-Times het album The Crane Wife "het beste Jethro Tull album sinds Heavy Horses" noemde. Zanger Colin Meloy wordt vaak vergeleken met een "Amerikaanse Robbie Williams" qua stemgeluid.

  The Crane Wife

  Het vierde album van The Decemberists heet The Crane Wife en kwam in Amerika op 3 oktober 2006 uit op Capitol Records. De Nederlandse release volgde op 29 januari 2007. Op dit album zijn naast de vertrouwde indie-folkrocksound nu ook progrock-invloeden waarneembaar, in het bijzonder in het bijna dertien minuten durende drieluik The Island. Ter promotie van dit album deed de band in 2007 een tour waarbij ook Europa werd aangedaan. Op 10 februari deed de band de Botanique in Brussel aan en op 21 februari en 22 september traden ze op in het Amsterdamse Paradiso.

  The King is Dead

  In januari 2011 verscheen het zesde album, The King is Dead. De titel is een verwijzing naar het album The Queen is Dead van The Smiths, een door zanger Meloy geliefde band. The King is Dead wordt gekenmerkt door ouderwetse Amerikaanse folkrock. Het Americana-geluid wordt versterkt door de medewerking van singer-songwriter Gillian Welch en REM-gitarist Peter Buck. Met name in Calamity Song is het geluid van REM uit de jaren tachtig duidelijk terug te horen. Het geluid doet ook denken aan die van de Amerikaanse countryrockband The Jayhawks.

  Discografie

  Singles

  Trivia

  In 2005 was deze band de allereerste die zelf tegen betaling een muziekvideo uitbracht op BitTorrent. De naam van deze video was 16 Military Wives, naar de naam van het gelijknamige nummer op de cd Picaresque.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.