N*E*R*D

 • N.E.R.D of N*E*R*D is een Amerikaanse rock-, funk- en hiphopband. Pharrell Williams en Chad Hugo waren gecontracteerd door Teddy Riley bij Virgin Records als een duo: The Neptunes. Na het produceren van liedjes voor verschillende artiesten door de jaren heen vormden de duo de band met Shay Haley. N.E.R.D's debuutalbum, In Search Of..., verkocht 603.000 exemplaren in de U.S. Het tweede album van N.E.R.D, Fly or Die, verkocht 412.000 exemplaren in de U.S.

  In 2005 maakte N.E.R.D een einde aan hun contract met Virgin. Drie jaar later had de band een reünie met een contract onder Star Trak Entertainment. Het derde album van de band, Seeing Sounds, verkocht 80.000 exemplaren in de U.S. in de eerste week.

  De naam van de band is een acroniem van No One Ever Really Dies, zoals Pharrell Williams op zijn website verklaart:

  "What does N.E.R.D stand for? N.E.R.D stands for No One Ever Really Dies. The Neptunes are who we are and N.E.R.D is what we do. It's our life. N.E.R.D is just a basic belief, man. People's energies are made of their souls. When you die, that energy may disperse but it isn't destroyed. Energy cannot be destroyed."

  Geschiedenis

  Vorming en eerdere carrière

  Pharrell Williams en Chad Hugo leerden elkaar kennen op twaalfjarige leeftijd op een zomerkamp voor muzikanten, waar ze het beide niet naar hun zin hadden. In hun vrije tijd maakten ze beats en traden ze op met hun jeugdvriend: Timbaland. Williams en Hugo leerden Shay Haley kennen op de middelbare school en begonnen samen op te treden. Het trio ging vaak naar Hugo's garage, waar ze beatboxten, terwijl Haley danste.

  2001-2002: In Search Of...

  Het debuutalbum van de band, In Search Of..., kwam in 2001 in Europa uit. Het album was geproduceerd door The Neptunes; ze gebruikten gelijksoortige digitale productietechnieken zoals ze deden voor andere artiesten. Maar de band wilde een ander soort geluid voor hun eigen album. Het album debuteerde op nummer 61 op de Billboard 200 en was op zijn hoogst op nummer 56. Het album faalde wel vergeleken met het andere werk van The Neptunes. Het album verkocht 603.000 exemplaren in de U.S. en was door RIAA als goud gecertificeerd.

  Bij het opvolgende album 'Fly or Die' werd gebruik gemaakt van dezelfde formule. Het bevat tevens bijdragen van onder andere de broers Benji en Joel Madden van de punkrock-band Good Charlotte. Het laatste album, Seeing Sounds, is wederom een moeilijk in een stijl te omvatten album, met invloeden uit veel verschillende muziekstijlen en gaat van snerpende gitaarsolo's tot drum'n'bass-achtige nummers.

  Biografie

  De eerste single die de band uitbracht in 2002 was Lapdance, dat een bescheiden hit werd in Nederland. De twee opvolgende nummers, Rockstar en Provider, kwamen echter niet verder dan de Tipparade. Toch stond de band dat jaar in een uitverkochte Paradiso in Amsterdam en gaf daar een legendarische show weg. In 2004 brak de band eindelijk in Nederland door met het nummer She wants to move en trad datzelfde jaar op op het jaarlijkse festival Pinkpop in Landgraaf. Ook stonden ze die zomer in de HMH in Amsterdam. De daaropvolgende single Maybe, waaraan Lenny Kravitz zijn medewerking verleende, belandde ook in de Top 40, hoewel het succes niet zo groot bleek als bij She wants to move. Daarna bleef het rondom de band lang stil, ook omdat Pharrell druk werkte aan zijn solocarrière. In 2007 werd er echter bevestigd dat er tóch een nieuw album zou komen en in het voorjaar van 2008 kwam dit er inderdaad. De titel van het nieuwe album was Seeing Sounds en bracht drie singles voort, namelijk: Everyone Nose, Spaz en Sooner or Later. Tevens ging de band in 2008 toeren en deed zodoende vier keer Nederland aan: Lowlands, de Melkweg en de HMH in Amsterdam en Club Watt in Rotterdam.

  Discografie

  Singles

  Zie ook

  • Nerd

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.