Cast of Camp Rock 2

 • DuckTales is een Amerikaanse animatieserie van eind jaren tachtig, gemaakt door Disney. De serie is gebaseerd op de Donald Duck-stripverhalen, en dan met name die over Dagobert Duck. De serie telt honderd afleveringen, verdeeld over twee seizoenen. Verder is er in 1990 een film gemaakt naar aanleiding van de serie, getiteld Het geheim van de wonderlamp.

  De serie werd in Nederland uitgezonden door de NCRV, Net 5, Disney XD en Disney Channel, in Vlaanderen door Ketnet en eveneens door Disney Channel. Tussen 1989 en 1997 zijn er verder nog 51 albums uitgebracht gebaseerd op de tekenfilmserie.

  In 2007 kwamen in Nederland dertien willekeurige afleveringen uit seizoen 1 uit op twee dvd's. Deze afleveringen waren in de jaren 90 in Nederland al op VHS verschenen. Aflevering 12 en 13 zijn om een onduidelijke reden niet voorzien van een Nederlands audiospoor. In 2012 kwamen nog 48 afleveringen uit op dvd. Deze afleveringen werden aangeduid als seizoen 2 en 3, maar de uitgave bevatte ook afleveringen uit seizoen 1.

  Verhaal

  In de serie gaan Kwik, Kwek en Kwak bij Oom Dagobert wonen, omdat Donald bij de marine gaat. Dagobert vindt dit aanvankelijk maar niets, maar uiteindelijk accepteert hij de drie. Hij huurt zelfs een speciale oppas voor hen in, mevrouw Baktaart, die samen met haar kleindochter Lizzy haar intrek neemt in het huis.

  Het eerste seizoen van de serie draaide vooral om de vele reizen die Oom Dagobert maakt in de hoop zijn fortuin nog verder uit te breiden, en de strijd tegen een groot aantal schurken die het op zijn fortuin hebben voorzien zoals de Zware Jongens en Zwarte Magica.

  In het tweede seizoen werden een aantal nieuwe personages geïntroduceerd, zoals Karel Kraakei/Roboduck en Bubba. Dit seizoen bevatte ook meer afleveringen die speciaal op deze personages gericht waren.

  Enkele van de afleveringen waren direct gebaseerd op stripverhalen van Carl Barks, of bevatte soortgelijke plotelementen.

  Productie

  De serie is noemenswaardig daar het de eerste Disney-animatieserie was die werd geproduceerd voor syndicatie. Daarmee opende de serie de weg voor latere Disneyseries zoals Knabbel en Babbel Rescue Rangers en TaleSpin. DuckTales kreeg zelf twee spin-off series: Darkwing Duck (waarin het DuckTales-personage Turbo ook een vaste rol heeft) en Quack Pack.

  De serie werd geïntroduceerd met de televisiefilm The Treasures of the Golden Suns, welke later werd opgesplitst in de eerste vijf afleveringen van seizoen 1.

  De serie was de succesvolste van Disneys eerste pogingen tot het maken van een animatieserie voor de televisie. Eerdere pogingen waren De Wuzzels en Gummi Beren, beide uit 1985.

  Muziek

  De titelsong van de serie werd geschreven door Mark Mueller, De Nederlandse versie van de titelsong werd gezongen door Frank Affolter.

  Merchandising

  Toen de serie op haar hoogtepunt was, bracht ze veel merchandising voort. Zo verschenen er drie computerspellen: Ducktales, DuckTales 2 en DuckTales: The Quest for Gold. Verder werden er twee stripseries uit van DuckTales. De eerste werd gepubliceerd door Gladstone Publishing, en liep van 1988 tot 1990 met een totaal van dertien delen. De tweede werd gepubliceerd door Disney Comics, en liep van 1990 tot 1991 met in totaal achttien delen.

  Trivia

  • Het logo van de serie is gebaseerd op het logo van Indiana Jones.
  • Sacco van der Made, die de stem insprak van Dagobert Duck, verklaarde in een interview in 1988 dat de klus hem zwaar tegenviel, omdat alles er precies "snavelsynchroon" op moest komen. Ook vertelde hij dat ze hem hadden gekozen omdat "ze die rotstem van mij wel vonden passen bij die ouwe vrek". In een ander interview verklaarde hij wel dat hij het leuk vond om te doen.
  • In de aflevering 'Held te huur' beweegt in de scène op de brug de snavel van Dagobert Duck, maar tijdens het nasynchroniseren in 1988 werd vergeten de bijbehorende dialoog in te spreken. Toen de serie in 2011 opnieuw werd uitgezonden op Disney XD was de scène alsnog ingesproken door Wim van Rooij, die het inspreken van Dagobert Ducks stem van Van der Made heeft overgenomen.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.