Fabian

 • Fabian Anthony Forte (Philadelphia, Pennsylvania, 6 februari 1943) was een Amerikaans tieneridool van eind jaren vijftig tot midden jaren zestig dat zijn publiek amuseerde met zijn muziek, optredens en films. Elf van zijn liedjes bereikten de Billboard Hot 100 en tot 1999 speelde hij in tientallen bioscoopfilms, televisiefilms en -series.

  Levensloop

  Fabian werd in 1957 ontdekt door Bob Marcucci en Peter DeAngelis, de eigenaren van Chancellor Records. Platenproducenten stroopten in die tijd de zuidelijke wijken van Philadelphia af op zoek naar knap en jong talent. Frankie Avalon, eveneens uit Zuid-Philadelphia, tipte hen over Fabian.

  Een jaar later, inmiddels bekend onder de artiestennaam Fabian, won hij zilver als de meestbelovende mannelijke vocalist van 1958. Een paar jaar later had hij al een tiental hits, acht elpees en drie gouden platen op zijn naam staan. Zijn zangcarrière kwam min of meer ten einde op zijn achttiende toen hij zijn contract met Marcucci afkocht en een overeenkomst voor zeven jaar aanging met 20th Century Fox.

  Zijn eerste rol speelde hij in de weinig succesvolle film Hound-Dog Man (1959) van Don Siegel, gevolgd door films als North to Alaska (1960). Hij kreeg kritiek te verduren vanwege zijn rol van psychopathische moordenaar in de aflevering "A Lion Walks Among Us" van het tv-programma Bus Stop, omdat die aflevering uiterst gewelddadig was, hetgeen ertoe leidde dat andere partijen de aflevering weigerden uit te zenden en het programma zelfs in de Amerikaanse Senaat ter sprake kwam. In november 1965 werd hij gecontracteerd door American International Pictures en speelde hij in films als A Bullet for Pretty Boy (als Charles Arthur Floyd) uit 1970.

  In 1973 pikte hij het zingen weer op, om er in 1977 tijdelijk mee te stoppen en in 1981 weer terug te keren. De populariteit uit zijn tienerjaren zou hij echter niet meer bereiken.

  Fabian is drie keer getrouwd, als laatste in 1998 met de Amerikaanse schoonheidskoningin Andrea Patrick.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing