Rene Froger

 • René Froger (Amsterdam, 5 november 1960) is een Nederlands zanger en acteur.

  Biografie

  Jeugd

  Froger werd geboren en groeide op in de Amsterdamse wijk de Jordaan. Zijn vader, Jan Froger, had een café in de Staatsliedenbuurt. Net als zijn muzikale ouders, die optraden als het Duo Jan & Mien, begon ook Froger als kind al te zingen in het café van zijn vader. Als jongeman won hij een talentenjacht en als prijs mocht hij meedraaien met Ted de Braak en Mini & Maxi. In 1979 nam hij zijn eerste liedje op, "Disco a la carte".

  Eerste successen

  In het voorjaar van 1984 werd de eerste single van Froger uitgegeven, getiteld "My hitparade", een medley van Tony Christie-hits. De single deed echter niets en werd later in het jaar opnieuw uitgebracht, met een Nederlandstalige B-kant. In 1985 tekende Froger bij het platenlabel CNR Records en bracht de single "Ik zie het wel zitten" uit. Ook deze single bracht geen succes. In 1987 kwam de single Love Leave Me uit. Een jaar later scoorde hij zijn eerste hit met "Winter in America". De single bereikte de vijfde plaats in de Top 40 en de tiende plaats in de Nationale Hitparade. Zijn debuutalbum Who Dares Wins kwam uit in 1988 en ging vijftigduizend maal over de toonbank, Froger mocht om die reden zijn eerste gouden plaat in ontvangst nemen. De hieropvolgende singles van het album kwamen daarentegen niet verder dan de Tipparade.

  Frogers eerste nummer één-hit in Nederland scoorde hij in 1989 met het nummer "Alles kan een mens gelukkig maken", als gastzanger bij Het Goede Doel. Van de single werden driehonderdduizend exemplaren verkocht, waarvoor Froger een drievoudige platina single in ontvangst mocht nemen. Enkele maanden later kwam Frogers tweede album You're my everything uit, het album werd redelijk ontvangen. De singles die van het album uitkwamen haalden slechts de Tipparade. Begin 1990 liep Frogers contract bij CNR Records af en er zouden nog twee singles op het label volgen. Hij tekende een contract bij manager John van Katwijk en bracht de single "Are you ready for loving me" uit welke in Engeland werd geremixed door de bekende producer Pete Watterman het album You're my everything werd met een gouden plaat bekroond. Het kleine Dino Music werd zijn nieuwe platenmaatschappij. Manager Van Katwijk profileerde zich samen met Marcel Schimscheimer ook als producent en componist van Frogers volgende album. De eerste single "Just say hello" bereikte de top tien.

  Het album Midnight man werd eveneens bekroond met een gouden en platina plaat voor meer dan honderdduizend verkochte exemplaren. Alle van dit album afkomstige singles bereikten ten minste de top twintig.

  Stadionconcerten en sterrenstatus

  In 1991 scoorde Froger een reeks top tien-hits en werd zijn album Matters of the heart met goud bekroond. In 1992 kreeg Froger een Edison Award voor het beste album uit Nederland. Later kreeg het een platina status voor meer dan honderdduizend verkochte exemplaren.

  Froger gaf in 1992 een theatertournee en sloot deze af in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy. Met de concerten vierde Froger zijn vijfjarige jubileum, ter gelegenheid waarvan er in het najaar van 1992 een verzamelalbum uitgebracht werd, Sweet hello's and sad goodbyes. Op oudejaarsavond 1992 wordt er bij Veronica een compilatie uitgezonden van Frogers concerten in Ahoy.

  Het album The power of passion (1993) werd bekroond met een gouden plaat. Datzelfde jaar mocht Froger uit handen van Céline Dion de Edison Awards voor het beste album en voor beste Nederlandse zanger in ontvangst nemen. Het album werd uiteindelijk bekroond met dubbel platina voor tweehonderdduizend verkochte exemplaren.

  In 1994 kondigt Froger als eerste Nederlandse artiest aan met tien concerten op rij terug te keren naar Ahoy Rotterdam. Met in totaal honderdduizend bezoekers in tien dagen behoort Froger tot de best bezochte artiesten van het jaar. Tevens gaat het album Walls of Emotion tweehonderdvijftigduizend keer over de toonbank en wordt dan ook bekroond met dubbel platina. Oud platenlabel CNR besluit mee te willen gaan in dit succes en brengt een budget-cd uit met een verzameling van Frogers eerste twee albums, die honderdduizend keer verkocht wordt en dan ook bekroond met de platina status.

  Pogingen in het buitenland

  Op 24 en 25 juli 1995 stond Froger twee avonden als eerste Nederlandse artiest in een uitverkocht Feijenoordstadion. Er werd een dubbel live album uitgebracht met Frogers grootse concert optredens uit de periode 1990 - 1994 getiteld Live in concert welke als snel de platina status behaalde voor honderdduizend verkochte exemplaren. Er werden twee singles in Duitsland uitgebracht: "Woman, woman" uit 1992 en een gemixte versie van "Can u feel it". Beide singles hadden daar geen succes. Mede door de concerten in de Kuip en Frogers commerciële succes in Nederland was er belangstelling in de Verenigde Staten om daar een album uit te brengen. Froger vertrok samen met manager Van Katwijk naar New York om te gaan werken aan een nieuw internationaal album. Dit album maakte hij in Nederland af. Kort daarna kwam de single "Wild rhythm" uit, die een redelijke hit werd. In het najaar van 1996 werd "Illegal Romeo part 1" uitgebracht samen met de al eerder in New York opgenomen nummers. De gelijknamige toer door Nederland was uitverkocht.

  In 1997 werd een reeks concerten aan de Illegal Romeo-toer toegevoegd en ontving Froger platina voor honderdduizend verkochte exemplaren van "Illegal Romeo part 1". Na de zomer keerde Van Katwijk terug als manager. In de winter van 1997 kwam Froger met een nieuwe single, de ballad "I'm coming home again", geschreven door de Amerikaanse liedschrijfster Diane Warren, die sinds 1991 telkens ten minste één nummer aanleverde voor elk Froger-album. Het origineel is zo lang dat een passage in het nummer werd ingekort. Diane Warren was het niet eens met deze versie en gaf uiteindelijk, nadat het nummer al in de schappen lag, geen toestemming om het nummer uit te brengen, waardoor Dino Music genoodzaakt was om de al in verkoop zijnde single terug te halen. Met spoed werd naar een alternatief gezocht: er werd gekozen voor een door manager Van Katwijk geschreven ballad, "Never fall in love". De single "I'm coming home again" werd hierdoor een geliefd verzamelobject.

  Het nieuwe album kreeg Home again als titel, ondanks het feit dat "I'm coming home again" er nu op ontbrak. Begin januari werd de zangcarrière van Froger overschaduwd door roddels over een vermeende liefdesaffaire met de Vlaamse televisiepresentatrice Phaedra Hoste. Hierdoor kwam het in de week dat Frogers nieuwe album uitkwam tot een tijdelijke breuk tussen Froger en zijn vrouw. Volgens sommige critici was het een publiciteitsstunt om Frogers nieuwe cd te promoten. In de eerste week dat Home again uitkwam werden er vijftigduizend exemplaren van verkocht en kwam de cd binnen op nummer één in de albumlijst. In België werd het album goud. Na een periode van counseling bleven de Frogers toch bij elkaar. Uiteindelijk ging Home again honderdduizend keer over de Nederlandse toonbank, waarvoor Froger zijn zoveelste platina prijs ontving.

  De Toppers

  Froger ging eind 2005 met zijn nieuwe toer Pure & More weer de theaters in. Sinds 2005 vormde hij met collega's Gerard Joling en Gordon de gelegenheidsformatie De Toppers waarmee jaarlijks werd opgetreden. In november 2008 werd Gerard Joling vervangen door Jeroen van der Boom. In september 2007 kwam Froger weer met een Nederlandstalige plaat, "Doe maar gewoon", en er verscheen een gelijknamig album.

  In mei 2009 vertegenwoordigden de Toppers Nederland tijdens het Eurovisiesongfestival in Moskou. De groep haalde de halve finale niet.

  In 2010 stonden de Toppers (Froger, Gordon, Van der Boom en Joling) voor de zesde keer in de ArenA. Op 20, 21 en 22 mei trad het viertal opnieuw op.

  In november 2010 werd ter viering van zijn vijftigste verjaardag een speciaal verzamelalbum met als titel 'k Heb je lief - 50 Jaar de muziek, m'n fans, het leven uitgegeven. Hoewel hij op 5 november 2010 vijftig jaar werd, vond op 2 november in het Carré te Amsterdam een feest plaats. Op dit evenement voerden bekende artiesten liedjes van Froger uit. Een dag later kreeg Froger in het televisieprogramma RTL Boulevard uit handen van Van der Boom een 'Lifetime Award', naar aanleiding van de verkoop van meer dan vijf miljoen platen. Daarmee behoort hij tot één van de bestverkochte artiesten van Nederland.

  In 2012 bracht Froger zijn tweede EK-hit Samen uit. Op 16 mei 2012 bereikte het de eerste plek in de Single Top 100. Dit is sinds Alles kan een mens gelukkig maken in 1989 zijn tweede nummer 1-hit.

  Op 28 juni 2014 bereikte zijn WK-hit Juich Voor Nederland de eerste plaats in de Single Top 100. Deze single werd gebruikt voor een reclamecampagne voor supermarktketen Jumbo, in samenwerking met stylist Roy Donders. Dit betekent de derde nummer 1-hit voor Froger.

  Nevenactiviteiten

  Televisie

  Froger heeft als acteur enkele gastrollen gespeeld. Zo had hij een klein rolletje in de film Filmpje! (1995) met Paul de Leeuw en heeft hij een keer meegespeeld in de Nederlandse detectiveserie Baantjer, waarin hij een doodgeslagen duivenmelker speelt. Ook speelde hij in Ellis in Glamourland en had hij in 2009 een gastrol als zwerver in de film Zeg 'ns Aaa. In 2011 maakte hij deel uit van de jury van The Sing-Off bij SBS 6. Ook was hij in 2011 te gast in Ik hou van Holland. Hij speelde op 4 februari 2012 een gastrol in Wat als?. Voorts deed hij mee aan De beste zangers van Nederland.

  Goede doelen

  In november 2008 ging de realityserie De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken van start. Hierin werden Froger en zijn gezin gevolgd, terwijl ze een maand lang van een bijstandsbudget leefden. Het doel hiervan was om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor de Voedselbank, een organisatie waar Froger reeds langer voor actief was. Op 11 december 2008 werd op RTL 4 een door Linda de Mol gepresenteerde finale uitgezonden, waarmee ruim twee miljoen euro werd opgehaald. Het liedje uit deze serie, "De zon schijnt voor iedereen", werd een hit.

  Op 22 oktober 2009 waren de Frogers opnieuw op televisie met het programma De Frogers: Helemaal Heppie om geld op te halen voor stichting Heppie, die zich inzet voor kinderen die vanwege armoe niet op vakantie kunnen.

  Persoonlijk leven

  Froger is sinds 31 december 1991 getrouwd met Natasja Froger-Kunst, die zelf als presentatrice bij RTL werkt. Ze hebben twee zoons, Maxim en Didier. Laatstgenoemde deed in 2007 mee aan Kinderen dansen op het ijs, dat gepresenteerd werd door Gerard Joling en Nance Coolen. Een jaar later deed Maxim ook mee, hij won deze wedstrijd samen met Shana. Uit een eerder huwelijk heeft Froger nog twee kinderen, een zoon en een dochter. Froger heeft ook een kleindochter.

  Froger staat bekend als een fervent Ajax-supporter.

  Op 6 juni 2005 werd door het management van Froger bekendgemaakt dat de zanger prostaatkanker had. De kanker was in een vroeg stadium ontdekt en kon goed behandeld worden. In het najaar van 2006 kreeg Froger last van zijn luchtwegen, waardoor hij optredens in Ahoy moest afzeggen.

  Zijn beide ouders overleden kort na elkaar, beiden op zevenenzestigjarige leeftijd. Zijn moeder overleed op 8 april 2009 en zijn vader op 22 juni 2009. De bijnaam van de vader van René Froger was Bolle Jan en hij was de eigenaar van het gelijknamige café in Amsterdam.

  Prijzen

  1988
  1 x gouden plaat - Who Dares Wins
  1 x Platina plaat - Who Dares Wins

  1989
  1 x Gouden plaat - Alles kan een mens gelukkig maken(single)
  1 x Platina plaat - Alles kan een mens gelukkig maken(single)
  2 x Platina plaat - Alles kan een mens gelukkig maken(single)
  3 x Platina plaat - Alles kan een mens gelukkig maken(single)
  Gouden plaat - You're My Everything

  1990
  3x gouden plaat - Midnight Men
  Platina plaat - Midnight Men

  1991
  1 x gouden plaat - Matters of The Heart
  Platina plaat - Matters of The Heart

  1992
  1x gouden plaat - Sweet Hello's and Sad Goodbyes
  5x platina plaat - Sweet Hello's and Sad Goodbyes

  1993
  1 x gouden plaat - The Power of Passion
  2x platina plaat - The Power of Passion

  1994
  1 x Gouden plaat - Are You Ready For Loving Me
  1 x Platina plaat - Are You Ready For Loving Me
  1 x gouden plaat - Walls of Emotion
  2 x platina plaat - Walls of Emotion
  Edison Award - Pop (Middle of the Road)

  1995
  1 x Gouden plaat - Live in Concert
  1 x Platina plaat - Live in Concert
  1 x Gouden plaat - You´ve got a friend (single)

  1996
  1 x Gouden plaat - Illegal Romeo Part I
  1 x Platina plaat - Illegal Romeo Part I

  1998
  1 x Gouden plaat - Home Again 1 x Platina plaat - Home Again

  1999
  1x gouden plaat - I Don't Break Easy
  1 xPlatina plaat - I Don't Break Easy

  2000
  Gouden plaat - All the Hits
  Lifetime achievement Award - Verkoop van 2 miljoen (2.000.000) studioalbums

  2001
  1 x Gouden plaat - Internal Affairs

  2002
  1 x Gouden plaat - Sweet Hello's and Sad Goodbyes Part II

  2003
  Edison Award - Oeuvre

  2004
  1 x gouden plaat - The Platinum Edition

  2005
  1 x Gouden plaat - Live at the ArenA (CD)
  1 x Gouden plaat - Live at the ArenA (DVD)
  1 x Gouden plaat - Pure Christmas

  2006
  1 x gouden plaat - Toppers in Concert (CD)
  1 x gouden plaat - Toppers in Concert (DVD)
  1 x Platina plaat - Toppers in Concert (CD)
  1 x Platina plaat - Toppers in Concert (DVD)

  2007
  1x gouden plaat - Doe Maar Gewoon
  2x platina plaat - Doe Maar Gewoon
  1x gouden plaat - Toppers in Concert 2006 (CD)
  1x gouden plaat - Toppers in Concert 2006 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2006 (CD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2006 (DVD)
  10x platina plaat - Kerst met de Toppers

  2008
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2007 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2007 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2007 (CD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2007 (DVD)

  2009
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2008 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2008 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2008 (CD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2008 (DVD)

  2010
  Gouden plaat - 'K Heb Je Lief - 50 Jaar De Muziek, M'n Fans, Het Leven
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2009 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2009 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2009 (CD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2009 (DVD)
  100% NL Award - Oeuvre
  Lifetime Award - Verkoop van 5 miljoen (5.000.000) studioalbums

  2011
  Gouden plaat - Froger
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2010 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2010 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2010 (CD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2010 (DVD)
  Lifetime Award - Verkoop van 1,5 miljoen (1.500.000) albums van De Toppers

  2012
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2011 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2011 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2011 (CD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2011 (DVD)

  2013
  Gouden plaat - Daar Sta Je Dan 2013 (Waar Zijn Al Je Vrienden)(single)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2012 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2012 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2012 (DVD)
  Buma NL Award - Beste Videoclip Daar Sta Je Dan 2013 (Waar Zijn Al Je Vrienden)

  2014
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2013 (CD)
  2x gouden plaat - Toppers in Concert 2013 (DVD)
  Platina plaat - Toppers in Concert 2013 (DVD)

  Discografie

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.