Volbeat

 • Volbeat is een Deense heavymetalband. De band werd opgericht in 2001.

  Geschiedenis

  Volbeat werd gevormd in 2001 nadat frontman Michael Poulsen zijn vorige band Dominus had verlaten. Hun stijl houdt het midden tussen heavy metal en rockabilly. Hun voornaamste invloeden zijn Elvis Presley, Johnny Cash en Metallica. In hun nummer "Wild Rover Of Hell" wordt Metallica ook vermeld. De derde regel van het eerste chorus luidt: "The stereo pumping Metallica tunes, Ride The Lightning oh yeah!".

  In 2005 brachten ze hun eerste album uit, getiteld The Strength/The Sound/The Songs. Ze bereikten na een optreden op Roskilde in 2006 plaats 18 in de Deense album-hitlijsten. Geen enkele Deense heavyrockband deed hen dit voor.

  In februari 2007 brachten ze Rock the Rebel/Metal the Devil uit. Het album kwam op één in de Deense hitlijsten. In november behaalde dit album in Denemarken platina. Bovendien was Volbeat genomineerd voor een MTV Award voor 'Best Danish act 2007', maar die prijs zagen ze aan hun neus voorbijgaan.

  In februari 2008 bracht de band zijn eerste dvd uit, onder de titel Live: Sold out!. Deze uitgave werd ondersteund met een Europese tournee in diezelfde maand.

  In 2008 verscheen hun derde album, Guitar Gangsters & Cadillac Blood, een album met 13 liedjes, waarvan er 7 met elkaar zijn verbonden in een soort concept met de hoes en de rest van het artwork. Er is ook een gastzanger te horen in het nummer "Mary Ann's place", dat het verhaal vervolgt van de eerder uitgebrachte nummers "Danny & Lucy", "Fire Song" en "Mr. and Mrs. Ness". Deze keer staat er een cover van Hank Williams op, "I'm so lonesome I could cry", dat ook door Elvis werd gezongen. Op de Deense gelimiteerde oplage staat ook een cover van Social Distortion, "Makin Believe". Van origine is dit een nummer van Jimmy Work, maar de versie van Volbeat is geïnspireerd op de Social D.-versie. Het tweede album, Rock the Rebel/Metal the Devil, werd op 10 juni 2008 uitgebracht in de VS. Het geplande optreden in september 2008 in Atlanta op Progpower werd afgelast; het zou het eerste optreden in de VS zijn. In hetzelfde jaar zou Volbeat spelen op Graspop Metal Meeting, maar dit optreden werd afgelast wegens het overlijden van de vader van Michael Poulsen.

  Op 10 september 2010 verscheen het vierde album, Beyond Hell/Above Heaven.

  Op 13 juni 2011 speelde Volbeat op het hoofdpodium van Pinkpop, op 24 juni 2011 speelden ze op Graspop Metal Meeting en op 14 november 2011 stonden ze in de Lotto Arena in België, waarna ze op 15 november 2011 Nederland nogmaals bezochten met een optreden in de Rotterdamse Ahoy.

  Op 28 november 2011 werd via de website van Volbeat bekendgemaakt dat gitarist Thomas Bredahl uit de band stapte.

  Op 4 februari 2013 maakte Volbeat via de website bekend dat ex-Anthraxgitarist Rob Caggiano definitief aan de band was toegevoegd als tweede gitarist. Caggiano was samen met Jacob Hansen actief als producer voor Volbeats nieuwe album Outlaw Gentlemen & Shady Ladies, dat op 8 april 2013 uitkwam.

  Bezetting

  Huidige bandleden

  • Michael Poulsen - zanger-gitarist
  • Anders Kjølholm - bassist
  • Jon Larsen - drummer
  • Rob Caggiano - gitarist

  Voormalige bandleden

  • Teddy Vang - gitarist
  • Franz "Hellboss" - gitarist
  • Thomas Bredahl - gitarist

  Prijzen

  • The Strength / The Sound / The Songs won de prijs voor beste debuutalbum op de Danish Metal Music Awards 2005.
  • Volbeat won de prijs Steppeulven voor Hope of the Year 2006.
  • Volbeat won de prijs voor "Best Live Band" op de Danish Metal Music Awards 2006, gestemd door fans.
  • Rock the Rebel / Metal the Devil won de prijs voor "Best Album" op de Danish Metal Music Awards 2007.
  • Volbeat won de Danish Radio Award voor P3-luisteraarshit op de P3 Guld-show, gestemd door luisteraars van P3.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.