Jennette McCurdy

 • Jennette Michelle Faye McCurdy (Long Beach, 26 juni 1992) is een Amerikaans actrice en zangeres. Ze is te zien in onder meer iCarly en Sam & Cat als Sam Puckett. Ze was te gast in televisieseries als Malcolm in the Middle, Zoey 101, Will & Grace, Strong Medicine Law & Order: Special Victims Unit, Judging Amy, Victorious en True Jackson, VP

  Biografie

  McCurdy heeft drie oudere broers. Ze kreeg interesse in acteren na het kijken van Harrison Ford in Star Wars: Episode IV: A New Hope en kreeg inspiratie nadat haar moeder genezen werd van borstkanker. Ze begon met acteren en zingen toen ze acht jaar oud was.

  Carrière

  Haar eerste optreden was in 2000, in MADtv op achtjarige leeftijd. Vanaf dat moment kreeg ze rollen aangeboden in onder andere CSI: Crime Scene Investigation, Malcolm in the Middle, Lincoln Heights, Will & Grace, Zoey 101 en True Jackson, VP. In 2003 acteerde ze samen met haar voorbeeld Harrison Ford in de film Hollywood Homicide. In 2005 werd ze genomineerd voor een Young Artist Award voor haar gastoptreden in Strong Medicine.

  Vanaf 2007 speelt ze in de Nickelodeon-serie iCarly, als de beste vriendin van Carly Shay, Sam Puckett. In 2008 werd ze genomineerd voor een Young Artist Award voor haar werk in iCarly, en voor haar optreden als Dory Sorenson in de televisiefilm The Last Day of Summer. Vanaf 2013 speelt ze in een spin-off van iCarly en Victorious: Sam & Cat. Hierin woont Sam Pucket samen met Cat Valentine (Ariana Grande) en samen starten ze een babysitters-service. Sam & Cat stopte op 17 juli 2014 en daarmee eindigde Jennette's carrière op Nickelodeon.

  Muziek

  In juni 2008 vertelde McCurdy op haar website dat ze begonnen was met het opnemen van een muziekalbum, dat verwacht werd op 30 juni 2009 onder het label van Your Tyme Records. Dit album is echter nooit uitgekomen, maar enkele dagen ervoor op haar 17de verjaardag had ze wel een contract getekend bij het muzieklabel Capitol Records Nashville.

  Haar eerste single, "So Close", werd uitgegeven op iTunes op 10 maart 2009. en was een cover van het gelijknamige nummer van Amanda Stott. Binnen een week stond het nummer op plaats 43 in de iTunes countrylijst. Het nummer is gezongen voor Cody Waters, een recentelijk overleden vriend van McCurdy. Van de verkoop zal er 20% naar de Cody Waters Foundation gaan.

  Haar eerste album, Not That Far Away EP, kwam uit op 17 augustus 2010 (enkel in de US).

  Haar derde single, "Generation Love", werd uitgegeven op 11 maart 2011. De muziekvideo van dit nummer behaalde plaats 2 in de iTunes countrylijst. Dit nummer is evenals haar eerste album onder het Capitol Records Nashville muzieklabel uitgegeven.

  Haar nieuwste album, Jennette McCurdy is uitgekomen op 26 januari 2012 in de Justice Stores op cd. De download via iTunes is uitgekomen op 1 juni 2012.

  Liefdadigheid

  Jennette McCurdy helpt verschillende vrijwilligersprogramma's, waaronder de Invisible Children Inc groep, de Starlight Children's Foundation en de St. Jude kinderziekenhuizen.

  Discografie

  Albums

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.