Khaled Selim

 • Khaled Hadj Brahim (Arabisch:شاب خالد) (Oran, 29 februari 1960), beter bekend als Khaled, is een Algerijns zanger van populaire raimuziek, een populair genre in de Maghreb. Hij is vooral bekend van zijn hit Aïcha uit 1996, die onder meer in Nederland wekenlang in de Top 40 stond. Brahim wordt ook wel de "King of Raï" genoemd.

  Biografie

  Brahim begon zijn muziekcarrière als Cheb Khaled (Arabisch voor jonge Khaled) en bracht op zijn 14e zijn eerste plaat uit. In 1986 ontvluchtte hij het geweld in Algerije en verhuisde naar Parijs. Daar liet hij het voorvoegsel "Cheb" vallen en bracht het titelloze album Khaled uit. Hij is erg geliefd bij Algerijnse en Marokkaanse immigranten in Frankrijk.

  Zijn grootste hit Aïcha, geschreven door Jean-Jacques Goldman, is eind jaren 90 in verschillende landen in de hitlijsten geraakt. In het jaar 2000 ontving Khaled in de Verenigde Staten een Grammy Award voor best verkochte Arabische album. In 2003 werd zijn lied Aïcha gecoverd door de Deense rapformatie Outlandish. Ook werd zijn hit Abdel Kader in 2004 door Rohff en Mohammed Lamine vernieuwd tot een succesvolle rapversie genaamd Mon Bled. In 2008 gebruikten de Nederlandse rappers Ali B en Sjaak dit nummer ook voor een Nederlands rapnummer, met de naam: Niks te maken. In 2012 had Khaled ook een grote hit met C'est la vie, waar Arabisch en Frans door elkaar worden gezongen.

  Naast enkele andere kleine bijrollen, speelde Brahim ook een rol als idool van een van de karakters (een Marokkaans jongetje) in verfilming van de Nederlandse roman Vluchtwegen uit (2006) van Michiel van Kempen.

  Discografie

  Singles

  Filmografie

  Khaled had een rol in de volgende films:

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing