Arcade Fire

 • Arcade Fire is een Canadese indierockband uit Montreal. De groep is gevormd rond het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne en bestaat daarnaast uit Richard Reed Parry, William Butler, Tim Kingsbury en Jeremy Gara.

  De band was een initiatief van Win Butler, maar kwam pas van de grond toen hij Chassagne ontmoette. In 2003 ontstond Arcade Fire ep, die een jaar later gevolgd werd door een platencontract bij Merge Records en het debuutalbum Funeral, dat bijna unaniem positieve kritieken kreeg. Na een wereldwijde toer begon het werk aan het tweede album Neon Bible, dat in 2007 verscheen. Het album behaalde de tweede plaats in de Engelse en Amerikaanse hitlijst. Sinds de uitgave van de dvd Miroir Noir in eind 2008 werkte de band aan het derde album The Suburbs, dat in augustus 2010 werd uitgebracht. Het vierde album van de band, Reflektor, werd uitgebracht eind 2013.

  De muziek van Arcade Fire is een combinatie van postpunk en barokpop, vaak aangevuld met diverse orkestratie. Ze staan bekend om hun hevige liveshows en het groot aantal instrumenten dat ze gebruiken. Naast de gebruikelijke gitaar, basgitaar en drums, zijn de piano, viool, cello, melodica, orgel en harp ook vaak aanwezig.

  Biografie

  2001 — 2003: Oprichting en eerste ep

  Win Butler, geboren en opgegroeid in de Verenigde Staten, verhuisde in 2001 van Boston naar Montreal om te studeren aan de McGill-universiteit. Hij studeerde religie, maar was meer geïnteresseerd om een band te starten en muziek te schrijven. In Boston probeerde hij enkele muzikanten te verzamelen om een band te vormen, maar dat lukte hem niet. Ondertussen werkte Butler aan zijn eerste nummers. In Montreal krijg hij echter al vrij snel een groep bijeen. Butler over de situatie: "Ik wist van tevoren niet eens waar Montreal op de kaart lag, en opeens ontdekte ik een geweldige, vreemde stad gevuld met kunst en cultuur. Ik was geschokt." De naam voor de band werd Arcade Fire, een naam die voortkwam uit zijn eigen jeugd.

  Terwijl Butler op zoek was naar een drummer, ontmoette hij Régine Chassagne op een expositie. Zij was op dat moment jazz-standaarden aan het zingen bij een expositie.

  De eerste stappen voor de band werden gezet in Butlers woonruimte boven een bar in Montreal. Er werden optredens gehouden in kelders, kleine zalen en exposities. In de zomer van 2002 begon het werk aan een eerste plaat: in Maine, waar Butlers ouders woonden, werd de Arcade Fire ep opgenomen.

  2004 — 2005: Funeral

  Na het verschijnen van de ep begonnen de opnamen voor nieuwe nummers. Dit vond plaats in Hotel2Tango, een studio in Montreal.

  Tijdens de opnamen kregen enkele bandleden te maken met sterfgevallen in hun familie, wat resulteerde in de titel Funeral voor het album. Funeral kwam in september 2004 in Noord-Amerika uit; de uitgave in Europa volgde in februari 2005. Het album had zijn bekendheid mede te danken aan een zeer positieve review van Pitchfork, dat "eindelijk een album had dat op een succesvolle manier de vervuilde term 'emotioneel' compleet herstelt tot zijn ware oorsprong".

  In september 2004 vond de band voor het eerst een vaste drummer: Jeremy Gara voegde zich bij de band.

  De band was in november driemaal te zien als het voorprogramma van U2 tijdens hun Vertigo Tour. De band speelde tweemaal in Montreal en eenmaal in Ottawa. U2 vroeg Arcade Fire om ze te vergezellen voor de rest van hun toer, maar de band had al plannen om aan een vervolgalbum te werken.

  2006 — 2009: Neon Bible

  Voor de opnamen van het tweede album besloot de band een 19de-eeuwse kerk in Farnham te betrekken.

  Na de opnamen traden ze voor de eerste keer in januari 2007 in de voormalige school van Richard Reed Parry in Ottawa op, voor een goed doel.

  Als voorbereiding op de toer voor Neon Bible speelde Arcade Fire vijf intieme shows in Londen, New York en Montreal. Daarop volgden een Europese en Noord-Amerikaanse toer en optredens op festials als Coachella en T in the Park.

  In december bracht de band de dvd Miroir Noir (digitaal) uit. De film was een documentaire over het maken van Neon Bible en de daaropvolgende concerten. Het geheel werd geregisseerd door Vincent Morisset.

  2009 — 2012: The Suburbs

  Arcade Fire begon na februari 2008 aan een pauze van een jaar. Het was voor de bandleden de eerste rustpauze in vijf jaar.

  In mei kondigde de band via een postkaart op de officiële website een nieuwe single aan: "The Suburbs"/"Month of May".

  2013 — heden: Reflektor

  Aan het einde van de zomer van 2013 was op de Noord-Amerikaanse televisie en in New York een campagne te zien, met de instrumentale versie van het nummer Reflektor op de achtergrond, waarin ook het woord "reflektor" te zien was, gevolgd door "9/9/9". Op 9 september om 9 uur 's avonds werd onder de schuilnaam "The Reflektors" de single Reflektor zeer gelimiteerd op vinyl en tevens digitaal uitgebracht. Toen werd ook door Arcade Fire bekendgemaakt dat zij achter de campagne zaten.

  James Murphy van LCD Soundsystem produceerde het album, dat eind oktober uitkwam. Arcade Fire is een heel andere weg ingeslagen op het dubbelalbum, die enerzijds minder toegankelijk is dan "The Suburbs", maar anders door verschillende recensenten als beter wordt ervaren. Er zijn tot nu toe twee singles van het album uitgegeven, "Reflektor" en "Afterlife".

  Muziekstijl

  The New York Times omschrijft Arcade Fire als een "golvende post-punk rock intense instrumentatie, gevuld met pijnlijke en af en toe best mooie 'noise'-collages." Win Butler fungeert als 'leider' van de band. Parry over de rolverdeling: "Er is een sterk gebrek aan egoïsme in de band, wat ons erg goed doet. Als een bepaald idee werkt, dan stapt de rest voor even opzij. Het is een open democratie met ruimte voor creativiteit. Maar achteraf gezien is Win de baas - mede vanwege zijn sterke persoonlijkheid."

  Win Butler luisterde in zijn jeugd naar onder andere Pixies, The Smiths en The Cure.

  De band wordt tijdens optredens vaak aangevuld met extra muzikanten. De bandleden zijn allen multi-instrumentaal en wisselen vaak van instrument. Ook zijn er ongewone attributen te zien: Parry gebruikt sirenes en megafoons. Parry en William Butler voegen ook soms een soort nep-marteling toe aan de show door elkaar met drumsticks of instrumenten te bewerken.

  Bezetting

  Arcade Fire begon in 2000 als een project van Win Butler.

  Huidige bezetting

  • Win Butler - zang, gitaar, basgitaar, keyboard
  • Régine Chassagne - zang, keyboard, drums, draailier
  • Richard Reed Parry - basgitaar, gitaar
  • William Butler - keyboard, percussie, gitaar, zang
  • Tim Kingsbury - basgitaar, gitaar
  • Sarah Neufeld - viool
  • Jeremy Gara - drums

  Discografie

  Singles

  Overige Singles

  • "Neighborhood #1 (Tunnels)" (2004)
  • "Neighborhood #2 (Laïka)" (2005)
  • "Neighborhood #3 (Power Out)" (2005)
  • "Cold Wind" (2005)
  • "Rebellion (Lies)" (2005)
  • "Wake Up" (2005)
  • "Black Mirror" (2007)
  • "Keep the Car Running" (2007)
  • "Poupée de cire, poupée de son" (2007)
  • "The Suburbs"/"Month of May" (2010)
  • "Modern Man" (2011)

  Dvd

  • "Miroir Noir" (2008)
  • "Scenes from the Suburbs" (2010)

  Concerten

  Arcade Fire trad reeds verschillende keren op in België en Nederland.

  Nederland

  • 11 maart 2005: Melkweg, Amsterdam
  • 11 mei 2005: Paradiso, Amsterdam
  • 12 mei 2005: Nighttown, Rotterdam
  • 20 augustus 2005: Lowlands-festival, Biddinghuizen
  • 19 augustus 2007: Lowlands-festival, Biddinghuizen
  • 13 november 2007: Heineken Music Hall, Amsterdam
  • 29 augustus 2011: Heineken Music Hall, Amsterdam
  • 9 juni 2014: Pinkpop-festival, Landgraaf

  Het geplande concert op 2 april 2007 in Vredenburg in Utrecht werd afgelast wegens ziekte van Win Butler.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.