Saybia

 • Saybia is een Deense band. De groep maakt dromerige pop-/rockliedjes, waarvan The Day After Tomorrow, The Second You Sleep en I Surrender wellicht de bekendste zijn. Saybia wordt vaak vergeleken met bands als Coldplay, Keane en Travis. In september 2008 kondigde Saybia aan voorlopig te stoppen.

  Biografie

  De band werd in 1993 in Nyborg, Denemarken opgericht door Søren Huss, Jeppe Knudsen, Palle Sørensen en Thomas Dahl. In 1997 verlaat gitarist Thomas de band en komen Sebastian Sandstrøm en Jess Jensen erbij. Vanaf dat moment krijgt Saybia zijn unieke stijl.

  In 1998 neemt de band op eigen kosten de ep Dawn of a New Life op, in 1999 gevolgd door Chapter 2 en in 2000 door Chapter 3. Alle ep's verkopen ze in deze periode zelf tijdens hun optredens. In het voorjaar van 2001 krijgt Saybia een platencontract bij EMI en vanaf dat moment gaat het hard. De singles Fools Corner en The Day After Tomorrow die op hun eerste commerciële ep Saybia (2001) staan, zorgen voor hun eerste succes in Denemarken. De band werd opgemerkt door de Deense radiozender P3 en won in december van dat jaar de P3 Award voor Beste Nieuwe Act. Op 28 juni 2002 staat Saybia op het hoofdpodium van het Deense festival Roskilde, één van de grootste festivals van Europa. In 2002 komt ook het eerste studioalbum uit The Second You Sleep. Het album kwam op nummer één binnen in de Deense hitlijsten. In het najaar van 2002 verscheen het album in Nederland, waarna de rest van Europa volgde. In Nederland bereikte het album de 6e plaats in de album top 100. The Day After Tomorrow was de eerste single van het album en werd al in de lente van 2002 veelvuldig op radio 3FM gedraaid. Het nummer werd echter pas bij de tweede keer uitbrengen in 2003 een hit. Naast Nederland werd de single ook in België, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Finland uitgebracht.

  In 2003 bracht Saybia een Live ep uit, opgenomen in concerthal 013 in Tilburg. Na zeven maanden toeren door Europa ontstaan er echter spanningen binnen de groep en komt het punt van uit elkaar gaan dichtbij. De groep herpakt zich en komt in 2004 met het tweede studioalbum These Are The Days, met als eerste single Brilliant Sky. Naast Denemarken en Nederland wordt These Are The Days vooral ook in Noorwegen, Italië en Japan veel verkocht. De single I Surrender is het succesvolste nummer in Nederland. Het haalt echter niet de Nederlandse Top 40 en blijft steken in de Tipparade.

  In 2004 won Saybia een EBBA. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  In 2007 komt Saybia met het derde studioalbum Eyes On The Highway, met de eerste single Angel. In december van dat jaar slaat echter het noodlot toe als Sørens vriendin bij een auto-ongeluk om het leven komt. Zijn dochtertje overleeft het ongeluk, maar voor de zanger breekt een moeilijke periode aan. In september 2008 kondigt Saybia aan voorlopig te stoppen. Op 6 november 2008 speelden ze hun voorlopig laatste concert in Kopenhagen. In 2010 hebben ze de draad weer opgepakt en verschijnen ze weer op diverse podia. Tijdens het festival Dijkpop (12 juli 2014) gaf Søren Huss aan net terug te zijn van het opnemen van een nieuw album, opgenomen in Los Angeles. Zij speelden op Dijkpop drie nieuwe nummers hiervan als voorproef.

  Saybia in Nederland en België

  Saybia was op 25 mei 2002 voor het eerst in Nederland te zien in de Melkweg (Amsterdam). Twee dagen later was het eerste concert in België in Botanique (Brussel). In het najaar van 2002 volgde de eerste clubtour door Nederland en België en op 12 en 13 december 2002 stond Saybia in het voorprogramma van de Nederlandse band Kane in Ahoy (Rotterdam). Tot 2008 gaf Saybia meerdere concerten per jaar in Nederland en België.

  Op festivals was Saybia in Nederland te zien in 2002, 2003 en 2007 op Lowlands (in 2002 op zondagochtend in de kleine Indiatent, een jaar later in de stampvolle Alpha en in 2007 in de Grolschtent), in 2003, 2005 en 2008 op Pinkpop (op de tentstage) en in 2008 op onder andere Paaspop en Dauwpop. In 2010 stond Saybia weer in Nederland, namelijk op Bospop. In november 2011 staat Saybia in Paard van Troye (Den Haag), Effenaar, Tivoli (Utrecht), Patronaat (Haarlem) en Metropool (Hengelo). Op 24 augustus 2013 speelde de band op Pinkpop Classic.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.