Susan Boyle

 • Susan Magdalane Boyle (Blackburn (West Lothian), 1 april 1961) is een Schotse zangeres die in 2009 in de publieke belangstelling kwam toen ze meedeed aan de derde serie van Britain's Got Talent. Ze kwam wereldwijd in de schijnwerpers te staan toen ze I Dreamed a Dream uit Les Misérables zong in de eerste ronde. Uiteindelijk behaalde ze de tweede plaats.

  Zangwedstrijd 2009

  Voordat ze zong, uitten zowel het publiek als de jury scepsis op grond van haar leeftijd en haar naar hun mening onaantrekkelijke voorkomen. Maar haar vocale optreden werd extreem goed ontvangen. Ze kreeg een staande ovatie van het publiek en de jury, en daarbij 'yes'-stemmen van alle juryleden. De auditie werd opgenomen in januari 2009 in het Clyde Auditorium in Glasgow en uitgezonden in april van dat jaar.

  Het contrast tussen haar eerste ontvangst en haar stem trok wereldwijd belangstelling. Artikelen over haar verschenen in kranten over de hele wereld, terwijl video's van haar optreden meer dan 100 miljoen keer online werden bekeken binnen drie weken. Jurylid Cowell contracteerde Boyle bij zijn eigen Syco Music-platenlabel, een dochter van Sony Music.

  Een vroege demo opname van Susan Boyle werd on line gezet door Telegraph.co.uk. Ze nam de twee nummers tien jaar geleden op en verspreidde ze slechts onder een handvol van haar beste vrienden in het dorp Blackburn, West Lothian, waar ze woont met haar kat. Het gaat om Cry me a river en om Killing me softly with his song van Roberta Flack uit 1973.

  Negen dagen na haar televisiedebuut waren de beelden van haar auditie, interviews met haar, en haar opname uit 1999 van Cry Me a River in totaal meer dan honderd miljoen keer bekeken op internet.

  Eén dag na de finale werd ze uitgeput per ambulance naar een ziekenhuiskliniek vervoerd om enkele dagen bij te komen van deze voor haar hectische periode.

  Op 16 december 2009 werd bekend dat het filmpje van Susans optreden bij Britain's Got Talent op het video kanaal YouTube meer dan 120 miljoen keer was bekeken en hierdoor het meest bekeken filmpje van 2009 was.

  Achtergrond

  Susan Boyle is geboren in het Zuid-Schotse raadsgebied West Lothian, als dochter van Patrick Boyle, werkzaam in de British Leylandfabriek in Bathgate (West Lothian), en Bridget, stenotypiste, beiden Ierse immigranten.

  Ze is de jongste van vier broers en zes zussen. Bij haar geboorte was haar moeder 47 jaar oud. Boyle had gedurende korte tijd zuurstofgebrek tijdens de moeilijke bevalling. Lange tijd werd verondersteld dat ze als gevolg daarvan leerproblemen had. In 2013 werd ze echter gediagnosticeerd met het Syndroom van Asperger met een bovengemiddeld IQ. Naar eigen zeggen werd ze gepest als kind en kreeg ze op school de bijnaam 'Susie Simple'.

  Na school werkte ze zes maanden als leerling kok in de keuken van West Lothian College. Van tijd tot tijd kwam ze in het theater om naar professionele zangers te luisteren. Ze bleef zelf actief als vrijwilliger bij de rooms-katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes in Blackburn.

  Boyle woont nog steeds in de eengezinswoning waar ze opgroeide, samen met haar tien jaar oude kat Pebbles. Haar vader overleed in de jaren negentig en haar broers en zussen waren het huis uit. Omdat ze niet trouwde, wijdde Boyle zich aan de verzorging van haar bejaarde moeder totdat die in 2007 overleed op 91-jarige leeftijd.

  Vroege zangactiviteiten

  Boyle nam zanglessen van Fred O'Neil. Ze volgde lessen op de Edinburgh Acting School, en deed mee aan de Edinburgh Fringe.

  Enkele vroege videoclips van haar optredens zijn boven water gekomen: in 1984 trad Boyle op met "The Way We Were" op Motherwell FC Social Club. Op 25-jarige leeftijd werd Boyle gefilmd terwijl ze "I Don't Know How to Love Him" van Jesus Christ Superstar zong op de gouden bruiloft van haar ouders.

  In 1995 zong ze datzelfde nummer op een auditie voor Michael Barrymores My Kind of People in het Olympia Shopping Centre in Glasgow. Ze vertelde dat ze te nerveus was om een goede indruk te maken, maar haar broer Gerald is van mening dat ze afgewezen werd vanwege haar voorkomen. Op een amateurvideo is te zien hoe Barrymore er klaarblijkelijk meer geïnteresseerd in was haar te bespotten. In 1999 nam ze “Cry Me a River" op voor een liefdadigheids-cd ter gelegenheid van de Millenniumwisseling, geproduceerd op een school in Whitburn, West Lothian. Daarvan werden slechts 1000 exemplaren uitgebracht. De cd was getiteld Music for a Millennium Celebration, Sounds of West Lothian. In de eerst bekende recensie van Boyle's zangcapaciteiten gaf een recensent van de West Lothian Herald & Post aan dat Boyle's vertolking van Cry Me a River hartverwarmend was en dat deze op herhaling stond in zijn cd-speler vanaf het moment dat hij de cd kreeg. Deze opname werd online gezet in de week na 11 april 2009, en kreeg meteen erkenning; de New York Post schreef dat dit toonde dat Boyle geen eendagsvlieg was, en voorspelde dat de originele compilatie een waardevol collector's item zou worden.

  In 1999 gebruikte Boyle al haar spaargeld om een professionele demo tape te maken die ze naar platenmaatschappijen stuurde en naar radio talentenjachten, lokale en nationale televisie. Ze gaf een paar exemplaren aan goede vrienden. De demo tape bestond uit haar vertolkingen van "Cry Me a River" en "Killing Me Softly" en is op internet geplaatst na haar auditie. Boyle won verschillende lokale zangwedstrijden, en haar moeder probeerde haar over te halen om zich in te schrijven voor Britain's Got Talent. Ze moedigde haar aan om het risico te nemen voor een groter publiek te zingen dan haar eigen kerk.

  Albums

  Op 23 november 2009 kwam Boyles eerste album uit; I Dreamed a dream. Het bevat, op een na, allemaal covers. De opvolger, The gift, werd op 5 november 2010 uitgebracht.

  Discografie

  Singles

  Zie ook

  • Paul Potts

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.