Tricky

 • Tricky, de artiestennaam van Adrian Thaws (Bristol, 27 januari 1968), is een Britse rapper.

  Uit Bristol komen meer triphopformaties, waaronder Portishead en Massive Attack. Adrian was regelmatig gastrapper bij Massive Attack, dat voorheen bekendstond als een groep die zichzelf The wild bunch noemde. In die tijd kreeg hij de bijnaam Tricky Kid.

  Later mengde hij zich in een vierkoppige rapgroep genaamd The Fresh 4. Op het eerste studioalbum Blue Lines van Massive Attack rapte Adrian ook mee. Hij voelde er echter niets voor om een vast lid van Massive Attack te worden. Voor de release van dat album was hij veel met zijn eigen sound bezig en in 1991 ontmoette hij Martina Topley-Bird: ze was pas 15, maar op een dag stond ze bij Tricky en diens producer Mark Steward voor de deur. Ze zei dat ze kon zingen, en Tricky was gelijk weg van haar stem. De eerste song die ze samen opnamen was Shoebox. Vanaf toen bestond Tricky uit twee leden. Deze genoemde song Shoebox werd beluisterd door Massive Attack, maar ze waren niet onder de indruk. Tricky liet er een beperkte oplage van drukken, en kreeg in 1993 een contract bij Island records. Toen kon hij beginnen met zijn eigen soloalbum.

  De titel van zijn debuut was Maxinquaye en verscheen in het voorjaar van 1995. Aan het album gingen twee singles, "Ponderosa" en "Overcome", vooraf. Ondanks dat de nummers overdag niet op de radio werden gespeeld, belandde het album op plaats twee van de albumverkooplijsten. Het revolutionaire geluid van zijn muziek leidde er toe dat Tricky door een aantal artiesten, waaronder Björk en Whale werd gevraagd aan hun albums mee te werken.

  Bij het tekenen van zijn solo-contract had Tricky bedongen dat hij ook opnames onder andere naam kon uitbrengen. Dit leidde er toe dat zijn volgende album, een samenwerkingsverband met de Amerikaanse hardcore-rapgroep de Gravediggaz, werd uitgebracht onder de naam Starving Souls.

  In 1996 verscheen het "Nearly God" album, een verzameling nummers (waarvan "Tattoo" Siouxsie and the Banshees cover), waarop Tricky samenwerkt met artiesten als Terry Hall, Björk, Alison Moyet en Neneh Cherry. Het album leverde opnieuw goede kritieken op.

  Zijn tweede album onder de naam Tricky werd een paar maanden later uitgebracht. Dit album "Pre-Millennium Tension" werd minder goed ontvangen dan het eerder uitgebrachte werk. Voornaamste kritiek is dat nieuwe nummers te zeer lijken op zijn oude werk en zijn creativiteit wordt meer en meer gezien als een kunstje.

  Het volgende Tricky album kreeg als titel "Angels With Dirty Faces mee", en kwam uit in 1998. Na deze plaat volgde opnieuw een samenwerkingsverband, ditmaal met leden van Cypress Hill en DMX dat uitmondde in de plaat Juxtapose uit 1999.

  Na een EP getiteld Mission Accomplished in 2001, volgde later dat jaar een nieuw album, "Blowback" waaraan diverse artiesten, waaronder Ed Kowalczyk van de groep Live, en leden van de Red Hot Chili Peppers meewerkten. Het nummer met Kowalczyk, 'Evolution Revolution Love' leverde Tricky voor het eerst een (bescheiden) hitje op. Als dank is hij ook te horen op de single Simple Creed van Live, dat ook een hit wordt.

  Aan dit succes heeft Tricky geen vervolg kunnen geven. In 2003 verscheen "Vulnerable", een album dat met onverschilligheid werd ontvangen. In 2008 volgde "Knowle West Boy", dit album werd in 2009 bewerkt door de South Rakkas Crew en uitgebracht onder de titel "Tricky Meets South Rakkas Crew". In 2010 verscheen "Mixed Race".

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing