Darren Criss

  • Darren Everett Criss (San Francisco, 5 februari 1987) is een Amerikaans acteur en singer-songwriter. Hij speelde in verschillende musicals van de musicalgroep Team Starkid (University of Michigan) en speelt nu in Glee de rol van Blaine Anderson, tot seizoen 3 lid van de "Dalton Academy Warblers", daarna lid van "New Directions".

    Glee

    Darren Criss speelt in Glee de rol van de homoseksuele tiener Blaine Anderson, leadzanger van de "Dalton Academy Warblers", een volledig mannelijk a capella-koor (waarbij alle achtergrondzangers afkomstig zijn van de Tufts University's Beelzebubs). In eerste instantie werd Darrens karakter een mentor voor Kurt Hummel, dit liep halverwege seizoen 2 uit op een relatie tussen de twee karakters.

    Darrens eerste solo in Glee, "Teenage Dream", werd een nummer 1 hit in de Billboard charts, en is 214 000 maal verkocht in de eerste week. Dit was de eerste keer dat een cover van Glee op de nummer 1 plek in de hitlijsten stond, en het lied is ook meteen het best verkochte Glee nummer tot nu toe.

    Darren Criss zette deze positieve stap voort met liedjes als: Baby It's Cold Outside, Bills, Bills, Bills, When I Get You Alone, Silly Love Songs, Hey Soul Sister, Animal, Candles en Raise Your Glass. De laatste heeft in de top tien van iTunes gestaan.

    In seizoen 3 van glee is zijn karakter 'Blaine Anderson' één van de 12 hoofdrollen geworden. Hij behoort hier ook niet meer bij de "Warblers" maar bij de gleeclub waar de serie vooral om draait de "New Directions". Ook in seizoen 3 heeft hij solo's, tot nu toe: "It's Not unusual", "Something's Coming" en "Last Friday Night (T.G.I.F)"

    Criss heeft één oudere broer, Chuck Criss. Chuck speelt in de indierockgroep "Freelance Whales".

    Theater

    Darren was op zijn tiende al te zien in een voorstelling van de theatergroep 42nd Street Moon "Fanny" als de rol van Cesario. Met deze theatergroep was hij later ook nog te zien in Do I Hear a Waltz? en Babes in Arms.

    Criss is ook mede-eigenaar van de theatergroep Team Starkid, gevormd door (ex-)studenten van de Universiteit van Michigan. Met Team Starkid speelde en schreef hij de muziek voor de musicals A Very Potter Musical en A Very Potter Sequel, gebaseerd op de Harry Potter-boeken van J.K Rowling.In deze musical vertolkte hij de rol van Harry Potter. Ook schreef hij voor Team Starkid de muziek voor de musicals Me and my Dick en Starship.

    Begin 2012 maakte de jonge acteur zijn Broadwaydebuut door de rol van J. Pierrepont Finch te vertolken in de musical How to Succeed in Business Without Really Trying. Hierbij trad hij in de voetstappen van Daniel Radcliffe.

    Filmografie

    Theater

    • Fanny (1997) als Cesario
    • Do I Hear a Waltz (1998) als Mauro[1]
    • Babes in Arms (1999) als Beauregard Calhoun
    • A Very Potter Musical (2009) als Harry Potter;
    • Me and My Dick (2009) als een Italiaanse restauranteigenaar (stem); songwriter en gitarist
    • A Very Potter Sequel (2010) als Harry Potter;
    • Starship (2011) - Songwriter
    • How to Succeed in Business Without Really Trying (2012) als J. Pierrepont Finch
    • A Very Potter Senior Year (2012) als Harry Potter
    • Hedwig and the Angry Inch (2015) als Hedwig Robinson

    Web Series

    • Little White Lie (2007) als Toby Phillips; ook songwriter

    Music Videos

    • Skin & Bones (2009) door Charlene Kaye
    • Magnolia Wine (2009) door Charlene Kaye
    • Roll with Me (2009) door Montgomery Gentry
    • Dress and Tie (2011) door Charlene Kaye en Darren Criss
    • Last Friday Night (T.G.I.F.) (2011) Door Katy Perry, als Aaron Christopherson
    • Already Home (2014) door A Great Big World

    Discografie

    Team StarKid

    • Little White Lie (2007)
    • A Very Potter Musical (2009)
    • Me and My Dick (A New Musical) (2010)
    • A Very StarKid Album (2010)
    • A Very Potter Sequel (2010)
    • Starship (2011)

    Solo

    • Human (EP)
    • Sami
    • Jealousy
    • Don't You
    • Not Alone

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.