Amy Macdonald

  • Amy Macdonald (Bishopbriggs (nabij Glasgow), 25 augustus 1987) is een Schotse zangeres. Haar debuutalbum This Is the Life kwam in Groot-Brittannië binnen op de tweede plaats en in Schotland op de eerste plaats. Ook bereikte dit album in vier dagen tijd daar de gouden status. In Nederland was de cd op de eerste positie van de Album Top 100 te vinden. In totaal verkocht ze wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van haar debuutalbum.

    Biografie

    Macdonald staat al vanaf haar vijftiende op het podium met akoestische optredens. Haar muziek wordt onder andere beïnvloed door Travis en The Libertines. Ze heeft een platencontract met Vertigo.

    In Nederland gaf zij optredens in het voorprogramma van Paul Weller (2007) en in de bovenzaal van Paradiso (3 maart 2008). Op 31 mei 2008 was zij ook op Pinkpop aanwezig evenals in augustus op Lowlands. In de uitzending van het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw van 13 september 2008 trad ze op met het nummer Mr. Rock & Roll. Op Pinkpop 2009 stond Amy op maandag 1 juni op het hoofdpodium. Op 16 november 2010 trad ze op in de Heineken Music Hall. Op 6 augustus 2011 speelde ze op het Dranouter Festival

    Ze brak in Europa door met de single Mr. Rock & Roll, waarmee ze onder andere een nummer 1-positie in de Schotse hitlijst en een nummer 3-positie in Zwitserland behaalde. Andere succesvolle singles zijn L.A. en This Is the Life, de single die haar doorbraak betekende in Nederland en waarmee ze meteen de grootste solo-hit voor een vrouwelijke artiest scoorde.

    This Is the Life werd eind maart 2008 uitgeroepen tot 3FM Megahit, en kwam vervolgens op 5 april 2008 binnen in de Single Top 100. Het nummer steeg door tot nummer één (3 juni 2008). Ook in de Top 40 was deze single op 3 juni 2008 de nummer 1. Ook in België is de single erg populair. Op 12 september 2008 stond de single al 14 weken in de Ultratop 50, waarvan nu al 11 weken op nummer 1.

    Haar debuutalbum This Is the Life verkoopt erg goed in zowel Nederland als België. In de tweede week van augustus 2008 kreeg ze in België daarom een gouden plaat uitgereikt, en in Nederland een platina plaat.

    Halverwege augustus werd haar eerste Nederlandse single, Mr. Rock & Roll opnieuw uitgebracht als single.

    Op 1 maart 2010 kwam de nieuwe single "Don't Tell Me That It's Over" uit, de eerste single van haar tweede album A Curious Thing (2010). Haar derde album, Life in a Beautiful Light, is uitgekomen in 2012. Zowel in Antwerpen als in Rotterdam zal ze van de partij zijn tijdens Night of the Proms 2013.

    Discografie

    Albums

    • 2007 · This Is The Life
    • 2010 · A Curious Thing
    • 2012 · Life In A Beautiful Light

    Singles

    • 2007 · Poison Prince
    • 2007 · L.A.
    • 2007 · This Is the Life
    • 2008 · Mr. Rock & Roll
    • 2009 · Run
    • 2010 · Don't Tell Me That It's Over
    • 2010 · Spark
    • 2010 · This Pretty Face
    • 2010 · Love Love
    • 2010 · Your Time Will Come
    • 2012 · Slow It Down
    • 2012 · Pride
    • 2012 · 4th of July

    Hitnotaties

    Ep's

    • 2007 · Amy Macdonald
    • 2007 · Live from Glasgow
    • 2008 · This Is the Life: Deluxe Edition
    • 2010 · A Curious Thing: Deluxe edition
    • 2010 · A Curious Thing: Special Orchestral Edition
    • 2011 · Love Love UK & European Arena Tour LIVE 2010

    Coverversies

    • In 2008 bracht Silvia Swart de Nederlandstalige versie uit van "This is the life" met de titel "Droom van werkelijkheid".[3]
    • In 2009 bracht Silvia Swart de Nederlandstalige versie uit van "Mr.Rock 'n roll" met de titel "Ik wil mijn waarheid terug".[4]

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.