Telemiscommunications featuring Imogen Heap

deadmau5

 • Deadmau5 (uit te spreken als dead mouse, Engels voor "dode muis") is een Canadese producer en maker van onder andere progressive house, electrohouse, trance en dubstep.

  Deadmau5 is de artiestennaam van Joel Thomas Zimmerman (Toronto, 5 januari 1981). Hij werd pas echt beroemd toen zijn nummer Arguru op Tiësto's remix-cd In Search of Sunrise 6, Ibiza verscheen. In november 2008 bracht hij zijn debuutalbum Random Album Title uit. Hierop staan onder andere de hitsingles Faxing Berlin en I Remember; de laatste is een samenwerking met dj en producer Kaskade en zangeres Haley Gibby. Zijn tweede album For Lack of a Better Name verscheen in oktober 2009. Hoewel dit album werd gepresenteerd als een compilatiealbum, bevat het uitsluitend eigen, nooit eerder op een studioalbum verschenen producties. Het is echter wat experimenteler dan Random Album Title. Het derde album 4x4=12 werd uitgebracht in december 2010. Het vierde album > Album Title Goes Here < verscheen eind september 2012. Een dubbelalbum, While(1<2), werd eind juni 2014 wereldwijd uitgebracht.

  Deadmau5 staat bekend om het dragen van een helmachtig kostuum in de vorm van een cartooneske muizenkop tijdens zijn optredens. Het design hiervoor heeft hij ontworpen terwijl hij 3D-programma's leerde gebruiken. De muizenkop gebruikt hij ook als beeldmerk.

  Naam

  De naam is tot stand gekomen doordat Zimmerman een dode muis in zijn computer vond, terwijl hij zijn videokaart verving. Hierover sprak hij met mensen in chatrooms, waarna deze mensen hem steeds vaker associeerden met het verhaal. Uiteindelijk ging Zimmerman zichzelf deadmau5 noemen, als inkorting van dead mouse ("dode muis").

  De 5 uit deadmau5 (die gebruikt wordt in plaats van een s) is Leet. Verder is "Maus" het Duitse woord voor "muis".

  Voordat Zimmerman bekend werd als deadmau5 produceerde hij muziek onder de naam Halcyon441.

  Trivia

  • In 2010 werd Zimmermans hitsingle Brazil (2nd Edit) door Alexis Jordan gebruikt als instrumentaal segment van haar eigen single Happiness. In hetzelfde jaar gebruikte Kylie Minogue het nummer Brazil (2nd Edit) als basis voor haar eigen nummer Change Your Mind.

  Bronnen

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.