Wanda Jackson

 • Wanda Jean Jackson (Maud (Oklahoma), 20 oktober 1937) is een Amerikaans zangeres, en voor velen bekend als de eerste vrouwelijke rockabilly.

  Biografie

  Jackson begon bij Decca in 1954. Jackson tekende een contract bij Capitol in 1956. In 1960 kreeg ze succes in de pop chart toen Capitol haar opname uit 1958 "Let's Have a Party" uitgaf. Ze schakelde over naar countrymuziek in de zestigerjaren en scoorde hier en daar een paar hits. Ze noemden haar vaak de "Queen of Rockabilly". In Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België had Wanda Jackson midden de jaren zestig ook veel succes met een Duitstalig repertoire. In 1965 was "Santo Domingo" met het dans orkest van Horst Wende haar grootste Duitstalige hit.

  De weg naar de roem

  Jackson zat nog steeds op de 'High School' toen countryzanger Hank Thompson haar hoorde zingen in een programma op de radio in Oklahoma City en hij vroeg haar of ze wat opnamen wilde maken met zijn band. Ze ontmoette Elvis Presley, die haar aanmoedigde het genre van de gospel - waarmee ze sinds haar jeugd optrad - te verlaten en rock-'n-roll te proberen. Ze ontwikkelde haar eigen distinctieve geluid en trad op in een variëteit van genres, van volkse traditionele liedjes tot country en luidstemmige suggestieve ballads.

  Heden

  In 1995 maakte Jackson min of meer haar rentree in de rock-’n'-rollscène door haar medewerking aan het het album "Rockabilly Filly" van Rosie Flores. In 2003 verscheen haar eerste studioalbum in jaren "Heart Trouble" waarop zij wordt begeleid door artiesten zoals Elvis Costello, Lee Rocker (Stray Cats) en The Cramps. Drie jaar later volgde de cd "I Remember Elvis" waarop Jackson terugblikt op haar samenwerking en vriendschap met Elvis.

  Op 16 augustus 2007 nam Jackson deel aan een concert in Europa, als gast van René Shuman en Angel-Eye. In 2009 verzorgde Jackson een gastoptreden op de cd-single "Whiskey Song" van Nederlandse rock-'n-roll-zanger William Smulders. Het betreft hier duetversies van Let's Have A Party en Funnel Of Love.

  In 2002 werd Jackson worden opgenomen in de Oklahoma Music Hall of Fame en in 2009 in de Rock and Roll Hall of Fame.

  In januari 2011 bracht ze een album uit "The Party Ain't Over" met arrangementen van Jack White. Eind 2012 werd haar lied "Funnel of love" als achtergrondmuziek gedraaid bij de LIGA reclame.

  Discografie

  Recente verzamelalbums

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.