Gwyneth Paltrow

 • Gwyneth Kate Paltrow (Los Angeles (Californië), 27 september 1972) is een Amerikaans actrice. Ze werd in eerste instantie bekend als de vriendin van Brad Pitt, maar ze is tegenwoordig vooral bekend van haar filmrollen, waaronder Shakespeare in Love, waarvoor ze een Oscar won. Alhoewel ze Amerikaanse is, spreekt ze in enkele films met een foutloos Brits accent. Ze woont met haar gezin in Engeland.

  Levensloop

  Paltrow is de dochter van televisieproducent en regisseur Bruce Paltrow en actrice Blythe Danner. Ze is het nichtje van actrice Katherine Moennig. Als kind ging ze naar de hoogstaande privéschool Spence, waarna ze ging studeren aan de Universiteit van Californië. Ze brak haar studie echter voortijdig af om een acteercarrière na te streven.

  In 1991 speelde ze haar filmdebuut in de film Shout. Datzelfde jaar speelde ze de jonge Wendy in Hook van Steven Spielberg. De jaren daarna speelde ze kleine rollen in films als Malice, Flesh and Bone, Mrs. Parker and the Vicious Circle en Jefferson in Paris, tot ze in 1995 haar grote doorbraak beleefde met de film Se7en. In deze film speelde ze een kleine maar belangrijke rol als de vrouw van Brad Pitt. De twee kregen ook in het echt een relatie. De relatie kreeg veel aandacht in de pers, en Paltrow was op slag beroemd. Twee jaar later was de relatie voorbij. Nadien had ze onder meer een relatie met Ben Affleck.

  In 1996 kreeg ze ook aandacht voor haar filmwerk, toen ze de titelrol kreeg in Emma, naar de roman van Jane Austen. In 1998 speelde ze de hoofdrol in vijf verschillende films. Vooral Sliding Doors en Shakespeare in Love waren succesvol, zowel bij critici als bij het publiek. Shakespeare in Love won zeven Oscars, waaronder die voor beste actrice voor Paltrow.

  In 1999 speelde ze samen Matt Damon, Jude Law, Philip Seymour Hoffman en Cate Blanchett, allen behorende tot de belangrijkste acteurs van hun generatie, in The Talented Mr. Ripley. De jaren daarop koos ze voor meer komische rollen, waaronder Shallow Hal en The Royal Tenenbaums. In 2000 speelde ze in Duets, een film van haar vader, Bruce Paltrow. In 2003 speelde ze Sylvia Plath in de film Sylvia. In deze film speelde ze voor het eerst samen met haar moeder, Blythe Danner. In 2010 kreeg Paltrow een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

  Op 5 december 2003 trouwde Paltrow met Chris Martin, de zanger van Coldplay. In 2004 werd hun dochtertje geboren, in 2006 volgde een zoontje.

  In 2011 kreeg ze een rol in Glee aangeboden. Hier verscheen ze meerdere keren als Holly Holliday, een excentrieke leerkracht geschiedenis.

  Op 25 maart 2014 besloten Paltrow en Chris Martin te gaan scheiden.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.