Di-Rect

 • Di-rect is een Nederlandse band, bestaande uit Jamie Westland (drums), Frans 'Spike' van Zoest (gitaar), Bas van Wageningen (basgitaar), Marcel Veenendaal (zang) en Vince van Reeken (toetsen). De band is ooit begonnen met Tim Akkerman, die tien jaar lang de rol van leadzanger had, maar Akkerman stapte in maart 2009 uit de band en werd in november dat jaar opgevolgd door Veenendaal. Di-rect komt oorspronkelijk uit Den Haag.

  Biografie

  Di-rect werd in 1999 opgericht door de vader van Jamie (Dick Westland) en de Haagse muzikant en medewerker van Rock Palace: Dennis van Hoorn. Het klikte meteen tussen de vier tieners, van wie de leeftijden tussen 15 en 19 jaar lagen. Ze brachten een demo uit met vijf tracks, waaronder Just the way I do. In Den Haag, traditioneel bekend als rockstad, trokken ze snel de aandacht en door optredens in het voorprogramma van Kane wonnen ze in het hele land aan bekendheid.

  3FM-dj Rob Stenders kreeg in 2000 deze demo in handen en al snel werd de band een platencontract aangeboden.

  2001-2002

  In 2001 werd Just the way I do als debuutsingle uitgebracht en niet veel later volgde het eerste album, Discover. Bij het maken van hun album Discover werden ze bijgestaan door onder meer Kane en Daniël Lohues van de Drentse band Skik. 3FM-dj Rob Stenders was er erg enthousiast over en gaf de band de nodige zendtijd, zodat het album in korte tijd de top van de Album Top 100 bereikte. Hierna werden nog de singles My generation (een The Who-cover), Inside my head en Free uitgebracht. Het album werd goud.

  Het jaar daarop speelde Di-rect op grote festivals, zoals Pinkpop, Parkpop en Lowlands. Ook internationaal scoorde de band, onder andere met een nummer 1-hit in Indonesië.

  2003

  Het tweede album, Over the moon, verscheen in 2003. Van het album kwamen Adrenaline (soundtrack van de gelijknamige film), She, Rollercoaster (een cover van de Haagse band Suburbs) en Don't kill me tonight op single uit.

  In maart ontving de band de Edison Publieksprijs voor Inside my head, in april gevolgd door twee TMF Awards voor Beste Rock Nationaal en beste videoclip (voor Adrenaline).

  2004-2005

  In april 2004 ontving Di-rect de TMF Award voor beste videoclip voor Rollercoaster.

  Het derde album, All systems go, werd opgenomen in het najaar van 2004 en verscheen in februari 2005. Hiervan is Hungry for love de eerste single, die meteen Alarmschijf werd op Radio 538 en Superclip op TMF.

  De tweede single van dit album, Cool without you, werd een succes.

  In de zomer speelde Di-rect op diverse festivals, waaronder Pinkpop. Als speciale gast leverde Wibi Soerjadi een bijdrage aan het optreden van Di-rect. De concertpianist werkte namelijk mee aan het album: het nummer Blind For You is een combinatie tussen rock en klassiek.

  Eind juli werd de derde single van het album All systems go!, Webcam girl, in twee delen uitgebracht: op deel 1 de singleversie en een aantal livetracks van Pinkpop 2005, op deel 2 de Pinkpopversie van het nummer, de videoclip, de ‘making of’ van de video en het nummer Blind for you live op Pinkpop mét Soerjadi. De single werd vrijwel meteen Alarmschijf.

  In september reisde de band voor drie weken naar de VS voor de ‘MTV Road Rally’, een wedstrijd waarin ze het tegen de Belgische punkband Nailpin opnamen. Het doel was om als snelste in een busje, zonder extra geld, met instrumenten van west naar oost te rijden en als eerste aan te komen in New York. Nailpin won uiteindelijk een optreden in New York.

  Eind november verscheen de vierde single van het album: het nummer Blind for You met Wibi Soerjadi. Het nummer kwam op zeven binnen in de Single Top 100.

  2006-2007

  Het najaar van 2005 en het begin van 2006 stond vooral in het teken van het schrijven van nieuwe nummers voor het vierde album, dat in 2007 verscheen.

  In 2006 speelde Di-rect nog wel op een aantal festivals, waaronder Parkpop.

  De groep kreeg ruzie (Tim trouwde en kreeg een kind en hield zich wat minder bezig met de band) en viel bijna uiteen. Later werd de ruzie weer bijgelegd.

  Op 9 januari 2007 werd de eerste try-out gegeven van de theatershow. Op 15 januari 2007 was de officiële première in het Circustheater in Scheveningen. Op 29 januari 2007 verzorgde de band voor het eerst in Nederland een virtueel optreden via het populaire online spel Second Life. Dit optreden werd zowel live op tv bij het programma Re-action van TMF, als op internet via Second Life uitgezonden.

  Op 2 maart 2007 verscheen het vierde studioalbum van Di-rect, vernoemd naar henzelf. Het was echter al op verschillende filesharing-netwerken gelekt. Di-rect had een eigenzinnige cover voor ogen met een foto van een blinde oorlogsveteraan, maar platenmaatschappij EMI had hier bezwaar tegen, omdat het niet commercieel genoeg zou zijn. Uiteindelijk is dit toch de cover geworden.

  Eind 2007 werd hun vierde single, Bring down tomorrow, gekozen als titelsong voor de film Moordwijven (geregisseerd door Dick Maas).

  2008

  In de zomer van 2008 kwam een livealbum uit van de afgelopen theatertour. Vanaf oktober 2008 deed de band zeventig theaters aan met naar het Nederlands vertaald werk van Jan Rot van de The Who-opera Tommy. De première was in Rotterdam en regisseur Jos Thie had het concert vormgegeven.

  2009

  Op 12 maart 2009 maakte Tim Akkerman bekend dat hij uit Di-rect stapte om zich te gaan richten op zijn solocarrière. Zijn laatste optreden met de band was op 10 april in het Luxor Theater in Rotterdam.

  De zoektocht naar een opvolger werd door BNN uitgezonden (Wie is Di-rect?). Na een afvalrace werd op 8 november Marcel Veenendaal uiteindelijk door Di-rect als nieuwe zanger gekozen.

  Discografie

  Dvd's

  Line-ups

  Timeline

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.