Meredith Brooks

 • Meredith Brooks, volledige naam Meredith Ann Brooks (Oregon City (Oregon), 12 juni 1958) is een Amerikaanse zangeres/songwriter en gitariste. Ze is ook actief als producer.

  Levensloop

  Meredith Brooks groeide samen met haar broer en zus op in Corvallis, Oregon. Haar ouders scheidden toen ze nog een kind was en ze werd opgevoed door haar moeder. Toen ze elf jaar was, raakte ze gefascineerd door de gitaar en leerde ze snel gitaar spelen. Ze blonk uit aan de academie en sloeg verschillende jaren over. Ze studeerde af toen ze slechts 15 jaar was. In 1998 scheidde ze van haar man Russell Jackson nadat ze zeven jaar getrouwd waren.

  Carrière

  In de vroege jaren 80 verhuisde ze naar Los Angeles om zich verder te concentreren op haar carrière. In Los Angeles nam ze een verschillende songs op die later verschenen in het album See It Through My Eyes. Eind jaren 80 en begin jaren 90 was ze lid van The Graces. Ze namen één album op in 1989: Perfect View.

  Toen ze 39 jaar was had ze haar eerste hitsingle, Bitch, die haar een nominatie opleverde voor de Grammy Award 'Best Female Rock Vocal Performance'. De song was haar enige grote hit tot nu toe, en gaat over de verschillende karaktereigenschappen van de vrouw ("I'm a bitch, I'm a lover, I'm a child, I'm a mother, I'm a sinner, I'm a saint": "ik ben een kreng, een minnares, een kind, een moeder, een zondaar, een heilige").

  Haar album Blurring The Edges uit 1997 behaalde platinum en bereikte de 22e plaats op de Billboard 200. Ter promotie van dit album toerde ze door de Verenigde Staten en Europa.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.