Yannick Noah en duo avec Asa

 • Yannick Noah (Sedan, 18 mei 1960) is een voormalig tennisspeler uit Frankrijk. Zijn vader Zacharie was een professioneel voetballer uit Kameroen, zijn moeder was een Franse lerares. Na zijn tenniscarrière leidt hij een succesvol bestaan als zanger.

  Tenniscarrière

  Noah won in 1983 het heren enkelspel op Roland Garros. Hij versloeg in de finale Mats Wilander met 6-2, 7-5, 7-6. Een jaar later won hij het heren dubbelspel samen met Henri Leconte. Yannick Noah was in augustus 1985 enkele weken de beste dubbelspeler van de wereld (nummer 1 op de wereldranglijst). Een jaar later bereikte hij de derde positie op de wereldranglijst, zijn hoogste klassering als enkelspeler.

  In 1987 speelde hij tegen Ronald Agenor uit Haïti de eerste ATP-finale tussen twee donkere spelers in de geschiedenis van het moderne tennis.

  Momenteel is Noah getrouwd met Cécilia Rhode, een voormalig Miss Zweden. Hij heeft met haar twee kinderen, onder wie NBA-basketballer Joakim Noah.

  Prestatietabel

  Grand slam, dubbelspel

  Muziekcarrière

  Parallel aan zijn tenniscarrière werkt Noah aan zijn tweede grote passie: muziek. Zijn eerste single, Saga Africa, wordt in Frankrijk dè zomerhit van 1991. Desondanks haalt hij slechts een bescheiden succes in de eerste jaren. Dat verandert in 2000 als hij zijn vierde album uitbrengt. Sindsdien is zijn leven een aaneenschakeling van tournées.

  Niet alleen maakt Noah zijn eigen muziek, ook covert hij liedjes van Bob Marley en zijn vrienden van Téléphone. Zowel in Wallonië als in Frankrijk had Yannick Noah een grote hit met "aux arbres citoyens", van zijn album Charango, uitgekomen in 2007. Dit lied zou de grote doorbraak van Yannick Noah in België worden.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.